Annonce:
Annonce:

Her bliver kontanthjælpsmodtagere parkeret i årevis

Københavns Kommune har langt flere på kontanthjælp i over 10 år end resten af landet. Kommunen erkender problemet og arbejder på at ændre det

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Annonce:
Følg Samfund

Hver tredje dansker, der har været på kontanthjælp uafbrudt i over 10 år, bor i Københavns Kommune. Det skriver Avisen.dk.

Tal for fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 9.796 danskere i 2015 havde været parkeret på kontanthjælp i mere end et årti. 3.295 af dem bor i i København. Når man sammenligner med indbyggertal og det samlede antal kontanthjælpsmodtagere, giver det kommunen en tvivlsom danmarksrekord. Intet andet sted i landet er man tæt på at have så mange på kontanthjælp i over 10 år.

Læs også: Line ramt af kontanthjælpsloftet: "Virkeligheden blev lige så slem som mareridtene"

Professor og programleder hos KORA, Jacob Nielsen Arendt, kalder forskellen mellem København og resten af landet for ”voldsom”:

Annonce:

- København skiller sig markant ud – også når man kigger på de andre store byer, siger Jacob Nielsen Arendt.

I Københavns Kommune erkender de, at de har et problem. Det prøver de nu at løse.

- Vi har historisk set altid haft mange udsatte borgere på langvarig kontanthjælp i København. Selvom vi er blevet en rig kommune, er der stadig mange, der har det meget svært. Men vi arbejder hårdt på at hjælpe alle. For eksempel har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedtaget en helt ny politisk aftale med opbakning fra alle partierne, der sætter fokus på at hjælpe præcis denne gruppe helhedsorienteret og virksomhedsrettet, skriver beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev i en mail til Avisen.dk

Læs også: Storby-kommuner vil omgå kontanthjælpsloftet

København skiller sig ud
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har af flere omgange kritiseret kommunerne for at svigte de mennesker, der er på kontanthjælp i mange år.

Annonce:

Når man ser på tallene, er der stor forskel på, hvor mange der bliver parkeret på kontanthjælp i de forskellige kommuner. Særligt de store bykommuner tiltrækker folk, der er på kontanthjælp i lang tid.

Læs også: Tidligere chef for jobcenter fik nok: Nu kæmper han for kontanthjælpsmodtagerne

Top 10 over kommuner, der parkerer folk på kontanthjælp

Andre kommuner, der er kendt for at have mange socialt udsatte borgere ligger også højt på listen. Lolland, der har det højeste andel indbyggere på kontanthjælp, ligger nummer 4, når man ser på antallet, der får kontanthjælp i mere end 10 år. Alligevel er niveauet kun det halve af, hvad der er i København.

Flere forskere siger til Avisen.dk, at det kan bunde i forskellige ting. Ifølge Per Kongshøj Madsen, professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning, kan forskellene dels skyldes, at nogle kommuner har større udfordringer med sammensætningen af indbyggere, dels at kommunerne har forskellige indsatser.

Annonce:

Læs også: Henriette blev uretmæssigt parkeret på kontanthjælp: Jeg måtte sælge min hund

Jacob Nielsen Arendt er enig i den vurdering.

- Vi ved, at København har mange borgere, der er socialt udsatte i forskellig grad, og der er en del af forklaringen, lyder det fra Jacob Nielsen Arendt.

Læs også: Neergaard advarer: Kontanthjælpens fremtid kan være truet

Han fremhæver dog, at i analyser af kontanthjælpsmodtagere generelt, ligger København dårligt, når man korrigerer for sociale faktorer. Det høje antal af folk på kontanthjælp i over 10 år kan derfor også pege i retning af, at Københavns Kommune holder flere folk længere kontanthjælp:

Annonce:

- Københavns Kommune har en lav andel af borgere på permanente ydelser.  Når der er mange på kontanthjælp i over 10 år, kunne det tyde på, at flere bliver holdt på kontanthjælp langvarigt, hvor andre kommuner i højere grad ville flytte dem over på førtidspension, forklarer Jacob Nielsen Arendt.

Københavns Kommune: Vi arbejder på det
Københavns Kommune har en vision om, at den i 2020 har den laveste andel af indbyggere på offentlig forsørgelse i forhold til sammenlignelige kommuner. Den nye aftale skal hjælpe med at forløse den vision.

- Aftalen bygger på den nyeste forskning, der viser, at virksomhedsrettede indsatser kombineret med mentorstøtte og efterværn er det bedste redskab til at få udsatte borgere tættere på arbejdsmarkedet og i job, skriver Anna Mee Allerslev.

I aftalen står der, at det skal sikres, at borgerne "ikke sidder fast i kontanthjælpssystemet". Derfor sætter kommunen fokus på at visitere borgerne til de rette ordninger, der skal udvikle og aktivere dem eller afklare deres muligheder på arbejdsmarkedet.

Annonce:

Opgaven kan dog blive meget svær. Ifølge en analyse fra Kommunernes Landsforening falder muligheden for at komme i job eller uddannelse, jo længere tid, man er på kontanthjælp. Efter fem år som aktivitetsparat på kontanthjælp er sandsynligheden for at få et job næsten ikke eksisterende, står der i analysen.

Sammen med indsatsen for at få folk tættere på job, nedsætter Københavns Kommune en taskforce. Den skal afklare om borgere, der har været på kontanthjælp i mange år, i stedet skal på førtidspension:

- Den politiske aftale indeholder også et klart princip for de borgere, hvor det er åbenlyst, at det ikke giver mening at udvikle deres arbejdsevne. Borgere med massive og komplekse problemer skal afklares til et varigt forsørgelsesgrundlag hurtigst muligt, så de får vished for deres fremtid og genvinder kontrollen over deres liv. Derfor har vi nedsat en taskforce, der skal sørge for en hurtigere og bedre afklaring af borgeren. Det er dog meget svært med de nye regler at få førtidspension, så det er ikke helt enkelt. Men vi gør vores bedste, skriver Anna Mee Allerslev.

Læs også: Professor: Kontanthjælpsloftet kan stride mod grundloven

Fakta:

Top 10 over kommuner, der parkerer folk på kontanthjælp

Andel af kommunens kontanthjælpsmodtagere, der har fået kontanthjælp uafbrudt i 10 år:

• København: 13,2 procent

• Odense: 8,9 procent

• Glostrup: 7,7 procent

• Esbjerg: 7,7 procent

• Høje-Taastrup: 7,4 procent

• Rødovre: 7,4 procent

• Brøndby: 7,3 procent

• Frederiksberg: 7 procent

• Herlev: 6,7 procent

Kilde: Styrelsen fra Arbejdsmarked og Rekruttering og Danmark Statistik

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Så er hun alligevel dansker
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

Bagholdet

Annonce:
Annonce: