Annonce:
Annonce:

Her bliver USA's største destroyer søsat

USA's hidtil største destroyer er blevet lukket ud på havet for første gang

USA's hidtil største destroyer - traditionelt på dansk kaldet 'torpedojager' - er blevet sendt ud på sin jomfrurejse. (Video: AP)
Annonce:
Følg Samfund

Selvom det er over 25 år siden, Den Kolde Krig så sin afslutning, er verdens våbenkapløb aldrig for alvor stoppet.

Både Rusland og Kina har ikke set sig for fine til at demonstrere det nyeste isenkram over de senere år, og heller ikke USA holder sig tilbage og går stille med dørene, når en ny leverandør af død og ødelæggelse har set dagens lys.

Således præsenterede den amerikanske flåde mandag den nyeste tilføjelse til samlingen, da den enorme destroyer USS Zumwalt for første gang begav sig ud mod Atlanterhavet fra skibsværftet i Maine. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Den ondeste destroyer nogensinde

Det enorme skib er det ypperste inden for amerikansk søfartsteknologi, og selvom skibet næppe vil blive kendt som havets skønhed, er skibet nøje opbygget til at have en minimal grad af synlighed på fjendtlige radarer.

Kønt er det ikke - men ifølge den amerikanske flåde er den specielle form med til at gøre det kæmpe skib næsten usynligt for radarer. (Foto: AP)
Kønt er det ikke - men ifølge den amerikanske flåde er den specielle form med til at gøre det kæmpe skib næsten usynligt for radarer. (Foto: AP)
 

Annonce:

Kritikere har tidligere været ude og påpege at skrogets opbygning har gjort det mindre stabilt end klassiske skibsskroge, men flåden har fuld tillid til designet.

Langtrækkende missiler
Skibet måler hele 183 meter og vejer 13.600 tons. Ud over at holde sig skjult fra fjendtlige radarer og satellitter, er skibet også tungt bevæbnet.

Det omfatter blandt andet et våben, der ved hjælp af elektromagnetiske impulser sender projektiler af sted med en hastighed, der er syv gange større end lydens hastighed (omkring 2,4 kilometer i sekundet), og som kan ramme mål knap 180 kilometer væk.

Skibet er drevet ved hjælp af elektricitet og kan sejle med en hastighed på 30 knob (56 km/t).

Foto: AP
Foto: AP
 

Mandagens jomfrurejse for USS Zumwalt, der er opkaldt Elmo Zumwalt, som var flådechef under vietnamkrigen, var det første af i alt tre planlagte skibe af dens slags.

- Det her er meget spændende. Det er en stor dag at være skibsbygger og være amerikaner, siger Kelley Campana, der har været med til at bygge USS Zumwalt, til AP.

Annonce:

Hun fortæller, at hun skibets udsejling gav hende kuldegysninger og tårer i øjnene.

- Det er den første af sin slags. Der har aldrig været noget lignende. Det ligner fremtiden, siger hun.

Blev kun råd til tre
Oprindeligt var det planen, at der skulle bygges 32 af de nye kæmpeskibe. På grund af det højteknologiske isenkram, der skulle stoppes ind i skibet, endte prisen for én destroyer dog med at være mindst 30 milliarder kroner.

Foto: AP
Foto: AP
 

Derfor har flåden nedjusteret bestillingen til 'kun' tre. Flere officerer har ellers ment, at projektet helt skulle droppes på grund af det avancerede isenkram, som er endt med den tårnhøje pris, men det er altså alligevel endt med produktionen af de tre skibe.

De øvrige to destroyers, der ifølge Washington Post skal døbes USS Michael Monsoor og USS Lyndon B. Johnson. De er henholdsvis navngivet efter en Navy Seal-soldat, der mistede livet i Irak og modtog æresmedaljen Medal of Honor, samt efter USA's 36. præsident.

Annonce:

Den første udgave af Zumwalt-skibet bliver i øvrigt kommanderet af (flåde)kaptajn James Kirk. Målet for flådefartøjet er dog næppe 'where no man has gone before', som det var for kaptajn James T. Kirk fra kultserien Star Trek.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: