Her elsker borgerne bogstavet Z: Det skal vores landsby hedde

- Det er ikke bare et bogstav. Der er følelser i det, siger formand for beboerforening

Borger i byen Kramnitse på det sydvestlige Lolland vil ikke finde sig i, at deres bynavn igen og igen staves med s. Privatfoto
Borger i byen Kramnitse på det sydvestlige Lolland vil ikke finde sig i, at deres bynavn igen og igen staves med s. Privatfoto

En gruppe borgere i landsbyen Kramnitse på det sydvestlige Lolland vil ikke finde sig i, at deres bynavn igen og igen staves med s. De hævder, at byen retteligt hedder Kramnitze. Altså stavet med et z.

Borgerne har i fire år forsøgt at få både Lolland Kommune og Stednavneudvalget under Kulturministeriet i tale. Men selv om der er bred enighed i landsbyen, så har opfattelsen ikke vundet gehør hos det officielle Danmark, hævder formand for Kramnitse Beboerforening, Flemming Vesterborg Larsen.

Han har derfor taget initiativ til en happening, hvor flere af Kramnitses vejskilte har fået påklistret et z i stedet for s'et.

- Det er rent historisk. Det skal ikke være embedsmænd, der bestemmer, hvordan vores historik er. Den har vi helt selv styr på. Vi har kontaktet vores politikere og har spurgt, om de vil gå videre, men der sker ikke en dyt. Det er som at løbe panden mod en mur, siger Flemming Vesterborg Larsen til Ekstra Bladet.

Det er hans og flere andre historisk interesserede landsbyborgeres opfattelse, at Kramnitse burde staves med z for at komme så tæt som muligt på de oprindelige borgeres stavemåde.

Har kæmpet i fire år
Formanden fortæller samtidig, at det er foreningens opfattelse, at hele byen står bag ønsket om navneforandring.

Ifølge Flemming Vesterborg Larsen begyndte beboernes kamp for z'et på en generalforsamling for fire år siden. Siden har foreningen henvendt sig først til Lolland Kommune. Og senere til Stednavneudvalget under Kulturministeriet. Udvalget har imidlertid givet foreningen besked om, at det er Lolland Kommune, som skal sende en officiel anmodning om navneforandring, hvis foreningen overhovedet vil gøre sig håb om en ændring.

- Ellers kan hvem som helst søge om ændringer. Vi skal være sikre på, der er folkelig opbakning til navneændring, siger Peder Gammeltoft, formand for Stednavneudvalget og afdelingsleder på Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet.

Peder Gammeltoft fortæller, at der ikke er kommet en officiel anmodning fra Lolland Kommune om en navneforandring. Men selv om den skulle komme, så vil muligheden for at få s'et ændret til et z været lille.

- Der skal være belæg for det, siger han.

Privatfoto
Privatfoto
 

Et irritationsmoment
Og lige så langt tilbage, som Peder Gammeltoft kan se i Danmarks officielle databaser, har Kramnitse været stavet med s.

- Oprindeligt er Kramnitse en mark, som blev til en bebyggelse ved en havn. Siden 1938 har bynavnet officielt været stavet med s. På de gamle kort og i postadressebøgerne er byen også skrevet med s. Faktisk er det eneste sted, vi kan se et z i navnet, helt tilbage fra 1600-tallet i et opslagsværk, hvor navnet staves med sz, forklarer Peder Gammeltoft.

Flemming Vesterborg Larsen er ligeglad.

- Det er et irritationsmoment. Vores ældste beboer på 93 er lige gået bort. Hun har fortalt historier om, at det irriterer hende, at det er lavet om. Folk i Kramnitse er historisk interesserede. Der er en bevidsthed om området. Et bynavn er ikke bare et navn. Der er mange følelser i det, erklærer formanden for beboerforeningen.

Andre byer har ændret navn
Stednavneudvalget vælger indimellem at ændre på stednavne. Det er eksempelvis sket med bynavnene Gladsaxe, Nexø og Faxe, som alle tidligere blev stavet med ks. Og alle gange er det sket efter en henvendelse fra den kommune, hvor byen ligger.

Efter at Stednavneudvalget har behandlet en ansøgning om navneforandring indstilles til Kulturministeriet, hvis navnet anbefales ændret, og ministeren attesterer til sidst formelt ændringen, der dermed træder i kraft.

På Lolland, Falster og Møn ligger flere andre byer, som slutter på -itse. Blandt andet Tillitse og Korselitse. Disse byer er ifølge Peder Gammeltoft et levn fra det vestslaviske folk venderne, som kom til Lolland i det 12. århundrede.

- På dansk lyder z og s ens. Derfor bruges z så sjældent i det danske sprog. Det taler heller ikke for, at man eventuelt skulle ændre navnet, siger Peder Gammeltoft.

1 af 2 Der hersker også forvirring over stavemåden på googlemaps, som viser navnet 'Kramnitze Havneforening' ved siden af bynavnet Kramnitse. Googlemaps
2 af 2 Borger i byen Kramnitse på det sydvestlige Lolland vil ikke finde sig i, at deres bynavn igen og igen staves med s. Privatfoto
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen