Her er beviset: El comandante er stadig i live

Billeder af Cubas åndelige leder Fidel Castro skal mane svagheds- og sygdomsrygter i jorden

Cubas revolutionsleder Fidel Castro viser atter cubanerne og omverdenen, at han fortsat er i live. (Foto: AP)
Cubas revolutionsleder Fidel Castro viser atter cubanerne og omverdenen, at han fortsat er i live. (Foto: AP)
Følg Samfund

Cubas ubestridte revolutionsleder - el comandante - lever i bedste velgående.

Det er i hvert fald,  hvad en stribe nye billeder af det kommunistiske lands tidligere præsident Fidel Castro efter alt at dømme har til hensigt at minde verden og cubanerne om.

Billederne blev sent mandag offentliggjort i Cubas statslige medier, og er de første billeder, offentligheden ser af ekspræsidenten i et halvt år.

På billederne ses den 88-årige revolutionsleder i sit hjem sammen med sin hustru Dalia under et møde med en leder af en studenterforening.

Ifølge artiklen i den statskontrollerede avis Granma blev den aldrende leder af Cubas Kommunistiske Parti fotograferet 23. januar.

Baggrunden for den nye billedserie er ifølge avisen Granma, at studenterforeningen Federación Estudiantil Universitaria ville fejre, at det er 70 år siden, at Castro begyndte at studere jura på Universitetet i Havana.

Formanden for studenterforeningen Randy Perdomo García havde i den forbindelse sendt et brev til Castro. Til hans store overraskelse inviterede Castro ham allerede dagen efter til en personlige samtale i ekspræsidentens hjem.

Samtalen var ifølge studenterformanden både hjertelig og lang og gav ham lyst til at vise sine medcubanere, at revolutionslederen er ved sine fulde fem.

Forsvundet et halvt år
Fra international side ses billederne af manden, som for 57 år siden forvandlede Cuba til et kommunistisk diktatur, dog også som et signal til omverdenen ovenpå tiltagende rygter om Fidel Castros skrantende helbred, fordi manden bag den cubanske revolution i længere tid ikke har vist sig i offentligheden.

Fidel Castros sidste offentlige optræden skete 8. januar 2014, da han viste sig til en kunstudstilling i nærheden af hans hjem.

Også Fidel Castros manglende officielle reaktion på, at den siddende cubanske præsident - lillebror Raul Castro - har været i telefonkontakt med USA's præsident Barack Obama om en normalisering af forholdet mellem de to lande, har sat spekulationer i gang om ekspræsidentens tilstand.

Stoler ikke på USA's politik
Først uger efter Obamas tale 17. december, som har givet cubanerne håb om mere frihed og en snarlig afskaffelse af den rekordlangvarige handelsblokade, som USA i mere end 50 år har opretholdt mod sin nabo mod syd.

Beskeden fra Fidel Castro lød, at han 'ikke stoler på USA's politik'. Han tilføjede dog, at mistilliden til den nordamerikanske fjende langt fra betyder 'en afvisning af at løse konflikter på fredelig vis'.

'Vi vil altid forsvare samarbejde og venskab med verdens folk - blandt dem også vores politiske modstandere'.

De vedvarende rygter om, at den kompromisløse grundlægger af den kommunistiske ø-stat i Caribbien, ikke har de samme kræfter, som han har haft, er vokset i takt med, at el comandante ovenpå et alvorligt sygdomsforløb overlod tøjlerne til sin lillebror Raul Castro i 2008.

Fidel Castro kom til magten i Cuba, da han sammen med blandt andre sin argentinske ven Ernesto Ché Guevara, ledte en væbnet revolution mod den siddende præsident Fulgencio Batista og hans terrorregime i 1959.

Handelsblokade på 53. år
På kort tid gennemførte Castro et omfattende økonomisk og socialt program og store nationaliseringsreformer. Forholdet til 'yankee'erne', som cubanerne i dag fortsat ynder at omtale de nordamerikanske naboer, blev ikke ligefrem bedre, efter at USA i 1961 forsøgte at vælte Castro og co. ved invasionen i Svinebugten.

Året efter fulgte Cubakrisen, hvor Sovjetunionen var begyndt at sætte raketanlæg op i Cuba - kun 150 kilometer fra USA's kyst. Hele verden ventede i 13 dage i oktober 1962 i frygt for, at Den Kolde Krig skulle forvandle sig til en glohed atomkrig, indtil den sovjetiske leder Nikita Khrusjtjov lagde installationerne på Cuba ned.

Den daværende amerikanske præsident John F. Kennedy grundlagde under Cubakrisen den 'karantæne' af Cuba, som lige siden har været en reel handelsblokade og den dag i dag giver cubanerne alvorlige forsyningsproblemer af selv basale varer.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?