Annonce:
Annonce:

Her er den nye Apple-mark

Elektronik-gigantens nye europæiske satsning skal ligge på denne mark ved Foulum

Det er på denne mark ved Foulum, at det nye Apple-center skal ligge. Foto: Ernst van Norde
Det er på denne mark ved Foulum, at det nye Apple-center skal ligge. Foto: Ernst van Norde
Annonce:
Følg Samfund

Der ser ud til at være god plads på den jyske Apple-mark ved Blichers Alle cirka 10 kilometer fra Viborgs centrum og tæt på forskerparken ved Foulum nordøst for Viborg tilhørende Aarhus Universitet, hvor det nye Apple center skal ligge.

Faktisk lykkedes det ikke Ekstra Bladet at støve et eneste menneske op, da vi kom til den forblæste mark her til formiddag efter nyheden om Apples europæiske milliard-satning, der betyder, at de investerer 12,9 milliarder kroner , heraf 6,3 milliarder alene i Viborg, på at opføre og drive to nye datacentre i Irland og i Danmark.

Anlæggelsen af det nye store center på 166.000 kvadratmeter, der bliver drevet af 100 procent vedvarende energi, begynder først i 2017 og ventes at stå færdigt i 2026.

Apple investerer for milliarder i Viborg

Annonce:

Herefter skal datacentret køre Apples onlinetjenester - heriblandt iTunes Store, App Store, iMessage, Kort og Siri - for alle selskabets europæiske kunder.

Investeringen vil, ifølge Viborgs borgmester, Torsten Nielsen (K), betyde hundreder af nye arbejdspladser.

Det var Invest in Denmark i Udenrigsministeriet, der tog den første kontakt, der førte til, at Apple har valgt at placere et stort datacenter i Viborg. En øvelse, der tog tre år, før Apple var klar til at tage en endelig beslutning.

- Det skete via vores lokale medarbejder i Silicon Valley, siger Dorte Bech Vizard, chef i Invest in Denmark, til Ritzau.

- Vi fornemmede, at der var en interesse for at basere amerikanske datacentre uden for USA. Vi greb forskellige fornemmelser, vi havde for markedet, til at få placeret et stort center i Danmark, siger Dorte Bech Vizard og fortæller, at Apple valgte Danmark på grunda f muligheden for ,unikke, grønne løsninger.

Borgmester: Apple skaber nye arbejdspladser i Viborg

Annonce:

- Det betyder, at der er mulighed for at basere sig på 100 procent vedvarende energi, og der er mulighed for at kanalisere overskudsvarme ind i fjernvarmesystemet. Det sidste aspekt er unikt, det har man ikke set andre steder. Så det, synes Apple, er meget spændende, siger Dorte Bech Vizard til Ritzau.

I alt har der været fem-seks kommuner i spil til at huse det store datacenter. Det er dog fortroligt, hvilke kommuner det drejer sig om.

Apple indtager Viborg. Se hvad de lokale synes om det. (Foto: Ernst Van Norde)

Viborgs borgmester, Torsten Nielsen, er positiv omkring det nye samarbejde med amerikanske Apple. (Foto: Ernst van Norde)

Sådan indrettes det nye Apple-center ved Viborg

Apple investerer 12,9 milliarder kroner i nye datacentre i Irland og Danmark. Alene i Viborg investerer Apple 6,3 milliarder kroner.

* Det danske anlæg skal ligge i Foulum ved Viborg i Midtjylland, og det skal køre på 100 procent vedvarende energi.

* Datacentret skal køre Apples onlinetjenester - heriblandt iTunes Store, App Store, iMessage, Kort og Siri - for alle selskabets europæiske kunder.

* Datacentret kommer til at omfatte 166.000 kvadratmeter og forventes at stå klar i 2017.

* Centret skal bygges i umiddelbar nærhed af en af Danmarks største transformatorstationer.

* Anlægget er designet sådan, at overskudsvarme fra udstyret i selve bygningen bliver ført videre til det lokale fjernvarmesystem, så energien kan bruges til opvarmning af boliger.

* Ifølge Viborgs borgmester, Torsten Nielsen (K), vil investeringen betyde hundreder af nye arbejdspladser.

Apple har i dag 18.300 direkte ansatte fordelt på 19 europæiske lande.

Kilde: Apple

Fakta om Apple

Den amerikanske it-gigant Apple meddelte mandag, at den vil opføre et nyt datacenter i Viborg til 6,3 milliarder kroner.

Centret, som skal køre på 100 procent grøn energi, skal håndtere driften af musik- og filmtjenesten iTunes Store og App Store, hvor brugere af Apple-produkter kan hente programmer.

* Apple ligger i Silicon Valley i byen Cupertino, Californien.

* Apple er grundlagt 1. april 1976, og det primære forretningsområde er it-produkter som Macintosh - computeren, MP3-afspilleren iPod, mobiltelefonen iPhone og iPad.

* Grundlæggerne er Steve Jobs, der døde i 2011, Ronald Wayne, Steve Woznia.

I 1976 arbejdede Steve Jobs på en gård i Oregon, og det inspirerede ham til at give virksomheden navnet Apple (æble).

* Mellem 1997 og 2011 blev Apple ledet af Steve Jobs, der ellers måtte forlade Apple helt tilbage i 1985 efter interne magtkampe i bestyrelsen.

* Steve Jobs vendte tilbage i 1996, da Apple opkøbte it-virksomheden Next, som Jobs havde stiftet kort efter sin afgang fra Apple i 1985.

24. august 2011 gav Jobs posten som leder til Tim Cook. Steve Jobs fortsatte som bestyrelsesformand, men den 5. oktober 2011 døde han af kræft.

* Det var Steve Jobs, der præsenterede verden for iPod, iPad og iPhone. Produkter, som har gjort Apple til en af de mest lukrative forretninger i verden.

* Virksomheden er også kendt for sit design af hard- og software. Under ledelse af designer Jonathan Ive har Apples designafdeling designet iMac-, Powerbook- og iBook-computere, der alle er blandt de mange Appleprodukter, der har vundet designpriser.

* Flere Appleprodukter er udstillet på Museum of Modern Art i New York.

* Apple havde i oktober 2014 en værdi på over 100 milliarder dollar (over 585 milliarder kroner) og ligger sammen med søgemaskinen Google i toppen på listen over verdens bedste brands, fastslår konsulenthuset Interbrand.

På førstepladsen er Apple steget 21 procent i værdi i det seneste år til anslået 118,9 milliarder dollar (695 milliarder kroner).

Kilder: Apple, Ritzau

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Mystisk mordkomplot

Annonce:
Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: