Her er Halloweens uskrevne regler

I morgen vil tusinder af børn true med ballade, hvis de ikke får slik

(Foto: Thomas Borberg)
(Foto: Thomas Borberg)

I løbet af de seneste 15 år har den amerikanske Halloween-tradition sneget sig ind i det danske efterår.

Salget af græskar er eksploderet, og udklædte børn sniger sig rundt på gader og veje for at true sig til slik.

Men Halloween behøver ikke være anarkistisk slik-tiggeri. En række uskrevne regler kan være med til at gøre det til en (u)hyggelig oplevelse for både børn og voksne.

Første og måske vigtigste regel er datoen. Det er kun i morgen - 31. oktober - det er allehelgens aften.

Allehelgens aften falder altid dagen før allehelgens dag, der ligger fast den 1. november.

Børnene skal derfor ikke forvente slik, hvis de ringer på naboens dør i dag eller på søndag.

Hvad er Halloween

Allehelgensaften gik i lighed med allehelgensdag stort set i glemmebogen i den danske kultur, da den blev afskaffet ved helligdagsreformen af 1770. Men på grund af indflydelsen fra amerikandsk kultur er den ved at vinde indpas i dansk kultur igen.

Allehelgensaften blev til som en hedensk højtid blandt kelterne i Irland og Storbritannien. I det 19. århundrede blev traditionen taget med til Nordamerika af hovedsageligt irske og skotske immigranter.

I dag er Halloween symboliseret ved et græskar med udskårne huller formet som et ansigt.

I de engelsksprogede lande kaldes allehelgensaften for Halloween, som er en forkortelse fra 'All Hallows' Eve'. Det er en  festdag, som lægger vægt på gys og gru med hekse, spøgelser, spindelvæv, edderkopper, horrorfilm osv.

Ifølge flere Halloween-sider på nettet - blandet andet denne side, er det en uskreven regel, at man kun ringer på de steder, hvor beboeren har signaleret, at de vil have besøg. Det kan enten være et græskar med lys eller spindelvæv og skeletter.

Det er heller ikke en god idé at ringe på efter kl. 21.00, og hvis det er et lille barn, som åbner, skal ham med scream-masken nok holde lidt igen med de kunstneriske udfoldelser.

Selv om mange ofte ifører sig uhyggelige kostumer, så er det også helt i orden at klæde sig ud som Batman, Spiderman eller prinsesse.

Trick-or-Treat, eller slik eller ballade på dansk, betyder, at hvis du ikke hoster op med et stykke slik, kan du forvente at blive udsat for en spøg eller ballade.

I USA har hjemmesiden safekids.org lavet en særlig sikkerhedsguide til børn og bilister, når de små i morgen aften lusker rundt til Halloween.

Hjemmesiden opfordrer bl.a. børnene til at se sig for i trafikken, mens bilisterne skal være ekstra opmærksomme på udklædte børn i mørket.

Børnene opfordres også til at sætte reflekser på udklædningen og så vidt muligt undgå masker, fordi det kan spærre for udsynet.

God fornøjelse!

1 af 2 (Foto: AP)
2 af 2 (Foto: Thomas Borberg)
16 kommentarer
Vis kommentarer