Annonce:
Annonce:

Her er TV2-optagelserne Danmark ikke må se

PLEJEHJEMSSVIGT: Kommune forsøgte at stoppe dokumentar, der viser voldsomme overgreb på dement kvinde - nu bringer Ekstra Bladet klippene, der viser, hvorfor historien er for vigtig til at skjule

Her kan du se, hvordan demente Else flere gange bønfalder personalet på plejehjemmet om at lægge hende tilbage i sengen. Alligevel fortsætter de med at bede hende presse afføring ud på en ble, der ligger i sengen under liften. Videoreportage: TV2 Dokumentar
Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Ekstra Bladet bringer i dag de skjulte optagelser af plejesvigt over for den 90-årige demenssyge Else på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, som Vestre Landsret i sidste uge forbød TV2 at vise.

Det er Aarhus Kommune, som i landsretten fik nedlagt fogedforbud mod TV2's dokumentarprogram

Kommunen mener ikke, at danskerne må se de afslørende scener fra Elses plejehjemsbolig, som ifølge eksperter afslører 'omfattende plejesvigt, overgreb, nedværdigende tale og sundhedsfarlig hygiejne'.

Et af de mest alvorlige overgreb, som dokumentaren afslører, kan du se i toppen af denne artikel.

Den 90-årige kvindes syv børn og barnebarnet Charlotte Ahm, der er Elses værge, har nemlig givet Ekstra Bladet tilladelse til at bringe de forbudte optagelser. Det gør de efter selv forgæves at have forsøgt at få kommunen til at gribe ind.

Annonce:

Klar melding: Derfor sker der svigt på plejehjem

Av, det gør ondt
På de skjulte optagelser ser vi, hvordan Else under store smerter bliver hejst op i en sele, så hun skal lave afføring ned i sin seng, fordi plejepersonale hverken vil sætte hende på toilettet eller skifte hendes ble.

Samme dag har Else fået konstateret blærebetændelse. Plejepersonalet griner; 'hi hi', da den 90-årige hængende i en smertefuld stilling får besked på at 'presse og trykke noget mere'.

'Jeg kan ikke trykke mere,' lyder det fra Else. Hun trygler nu om at komme ned:

'Av, det gør ondt, av det gør ondt. Det gør ondt, det gør ondt ... Nu må I stoppe. Nu må I stoppe, det gør ondt. Av, det gør ondt, av, av … Jeg har ondt i mine ben ... Må jeg godt komme ned ..?'

Frygtede de ville slå hende ihjel

Derfor bringer EB klippene

TV2 har forgæves forsøgt at få lov til at bringe dokumentaren, der afslører alvorlige overgreb og svigt hos ældreplejen i Aarhus Kommune.

Først i fogedretten og senere ved landsretten er det nemlig lykkedes kommunen at stoppe udsendelsen. Ifølge kommunen sker det for at beskytte den demente kvinde, som har været udsat for overgrebene.

Kommunen mener nemlig, at de har pligt til at beskytte kvinden mod, at optagelserne vises, selvom både hendes værge og familie støtter en offentliggørelse af optagelserne.

Familien har ellers i flere år forsøgt at få en dialog med kommunen og løst de voldsomme problemer, som dokumentaren nu afslører. Indtil nu har de mange møder været forgæves, mener familien.

Elses værge, hendes barnebarn Charlotte Ahm, samt Elses syv børn har derfor givet Ekstra Bladet samtykke til at bringe udvalgte klip fra dokumentaren, der beviser, at familien havde ret. Og som viser, at både Aarhus Kommune og andre danske kommuner bør gå langt mere systematisk til værks og sikre, at hverken Else eller andre sagesløse ældre som Else udsættes for uværdig behandling og ulovlig magtanvendelse i ældreplejen.

Du skal se med

Annonce:

Det er magtanvendelse
Først efter syv minutter og indblanding fra en nytilkommen plejer bliver Else hejst ned.

Læge Lars Bjerrum, professor i almen medicin ved Københavns Universitet, har set de klip, som landsretten og Aarhus Kommune vil skjule for offentligheden. Han forsker i infektionssygdomme og hygiejne.

'Nu har du vist mig meget slemt. Det her er faktisk det værste,' lyder hans reaktion til TV2.

'Jeg har aldrig set noget lignende. Jeg var rystet.'

'Det er i hendes (Elses) og i andre i samme situations interesse, at dokumentaren bliver vist. Således at vi kan få en debat og få forbedret vilkårene,' siger Lars Bjerrum til TV2.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kommune: Ikke acceptabelt
Ledelsen i Aarhus Kommune vil trods de tunge beviser fra TV2's skjulte optagelser ikke udtale sig i dokumentaren. I stedet har kommunen sendt en kort udtalelse.

‘De hændelser, hvor der er tale om svigt og forsømmelser, har prompte fået personalemæssige konsekvenser,' skriver kommunen.

Annonce:

'I Aarhus Kommune accepterer vi på ingen måde et sprogbrug og en tone, der kan opleves som nedgørende, ligesom ingen borgere skal opleve at blive talt hen over hovedet på.'

'Vi beklager over for de borgere og pårørende, der har haft den oplevelse. Ledelsen på Kongsgården har iværksat en handleplan.'

Sådan virker et fogedforbud

Et fogedforbud er en midlertidig afgørelse, hvor retten har bestemt, at et firma eller en person skal stoppe med at gøre en bestemt handling.

Det kan være et forbud mod at sælge et produkt, som en konkurrent mener er en kopi. Eller det kan være en artikel eller en udsendelse, som en part i sagen mener bryder loven.

I sagen om TV2-dokumentaren har Aarhus Kommune krævet, at optagelserne ikke bliver vist, fordi de ifølge kommunen krænker både den demente Else og de ansatte, der er blevet filmet. Det har fogedretten og senere landsretten givet kommunen ret i og derfor stoppet TV2-udsendelsen.

Sagen kan senere blive ført videre ved domstolene, hvor man endelig afgør, om fogedforbuddet er korrekt, eller om TV2 senere alligevel får lov til at vise udsendelsen.

Hvis man bryder et fogedforbud, kan det koste de ansvarlige en bøde eller i værste tilfælde en fængselsstraf.

Fogedforbud er i øvrigt en forældet betegnelse, da forbuddet rent juridisk hedder 'Midlertidig afgørelse om forbud og påbud'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: