Her er USA's mest forhadte direktør

Man kan åbenbart være for grådig. Direktør Martin Shkreli kom i modvind, da han hævede prisen på AIDS-medicin med over 5000 procent

Martin Shkreli forsvarede prishoppet på 5000 procent på amerikansk tv. Nu har han imidlertid trukket i land efter hård kritik. (Foto: Screendump)
Martin Shkreli forsvarede prishoppet på 5000 procent på amerikansk tv. Nu har han imidlertid trukket i land efter hård kritik. (Foto: Screendump)

Medicinal-direktør Martin Shkreli er blevet genstand for offentlighedens vrede i USA, efter at hans medicinal-selskab Turing i denne uge hævede prisen på et lægemiddel med over 5000 procent.

I amerikanske medier blev Martin Shkreli udråbt til 'USA's mest hadede mand' – en titel som den løve-dræbende tandlæge Walter Palmer ellers hidtil har været indehaver af.

Patientforeninger, læger og politikere langede hårdt ud efter 32-årige Martin Shkreli, der betegnes som en grådig grib, der jager profit på bekostning af syge mennesker.

Først forsvarede Martin Shkreli sin beslutning om at hæve prisen på en enkelt pille Daraprim fra 13.50 dollar til 750 dollar. I Storbritannien kan samme pille ifølge Reuters købes for under én dollar.

Men nu siger Shkreli, at han har forstået kritikken.

- Vi er gået med til at sænke prisen på Daraprim, så den bliver billigere, meddeler medicinaldirektøren onsdag uden dog at nævne, hvilken pris, pillen nu vil få.

Prøver bare at overleve
Tidligere på ugen havde Martin Shkreli, der er søn af albanske immigranter og født i New York, ikke lagt skjul på, at han var gået ind i medicinalindustrien for at blive rig. Han har tidligere arbejde som hedge fund-manager og beskrives som lidt af en økonomisk vidunderdreng.

- Vi er nødt til at tjene penge på lægemidlet. Vi er ikke et grådigt selskab, der prøver at udnytte patienter, vi prøver bare at overleve, sagde han til Bloomberg.

Men Shkrelis forretningsmodel kan nemt udlægges som grådig. Kort fortalt går den ud på, at selskabet køber gamle lægemidler, der ikke længere er under patent, og skruer prisen voldsomt op.

Ofte vil sygeforsikringen være tvunget til at betale ekstraregningen, men andre gange er det patienten selv, der må dække det astronomiske prishop.

Turing købte tidligere på året lægemidlet Daraprim for 55 millioner dollar. Midlet, der blev udviklet i 1953, bliver brugt til at behandle en infektionssygdom, toxoplasmose, der blandt andet rammer mennesker, hvis immunforsvar er svækket af hiv eller kræft.

Hillary Clinton på banen
Men Daraprims prishop er blot det seneste i en række inden for livstruende sygdomme som kræft, tuberkulose og aids de seneste år.

For eksempel tyve-doblede medicinal-firmaet Rodelis Therapeutics prisen på medicin mod multi-resistent tuberkulose, da selskabet købte midlet i 2014.

Hillary Clinton er derfor godt klar over, at hun har en vindersag, når hun kritiserer Turing.

'Prisstigninger som dette på et smalt lægemiddel er forstemmende. I morgen vil jeg præsentere en plan, der kan stoppe det', skriver hun.