Her fanger dansk havørn en and

Flyvende middag: Fotograf Per Rasmussen får sjældne billeder af havørn, der tager edderfugl

En havørn fanger en and (edderfugl red.) tæt på Vordingborgs lystbådehavn. Havørnen har et vingefang på omkring 2 meter og 40 cm. og bliver ofte omtalt som den flyvende dør.
Billederne er fotograferet fra havkajak.
Foto: Per Rasmussen
En havørn fanger en and (edderfugl red.) tæt på Vordingborgs lystbådehavn. Havørnen har et vingefang på omkring 2 meter og 40 cm. og bliver ofte omtalt som den flyvende dør. Billederne er fotograferet fra havkajak. Foto: Per Rasmussen
Følg Samfund

Med sit majestætiske vingefang i fuld udfoldelse svæver en stor havørn henover vandet, tæt på Vordingborg Lystbådehavn.

Med de krumme skarpe kløer boret ind i sin krop, sidder en levende edderfugl i saksen.

Klokken er 04.30 fredag morgen, da Ekstra Bladets fotograf Per Rasmussen søsætter kajakken sammen med sin svigerdatter for at se marsvin.

Det havde hun nemlig aldrig set før. Men efter en længere rotur i krappe bølger, måtte de to lystsejlere give op.

- Det begyndte at blæse pænt meget. Og vi blev nødt til at vende om og ro hjemad. Fordi der var lige syv kilometer hjem i modvind. Jeg roede og tænkte: Nu må der godt ske et eller andet. Det var en fed tur alligevel, men bare sådan det lige retfærdiggjorde den lange tur, siger Per Rasmussen.

Pludselig blev hans bønner hørt.

- Så ser vi et stykke ude til venstre en havørn der pludselig dykker, glider ned over vandet, og jeg kan se den snupper et eller andet. Så ryger jeg op til Ida og siger: Prøv lige at se. Den har fanget en fisk!

- Og så kunne jeg se da den kom længere skråt foran os, at det sgu var en and, der hang nede under den, siger Per Rasmussen.

Men faktisk var det en edderfugl, der dog tilhører andefamilien, fandt han ud af. Havørnen fløj lige forbi lystbådehavnen helt inde ved byen med fuglen i kløerne.

- Så flyver den over og sætter sig i et træ. Men så bliver den jagtet af nogle krager, og flyver ned på en sten, og så flyver den op og ud over vandet igen. Jeg får lige nogle billeder en gang til, inden den flyver langt væk. Det hele går jo mega hurtigt, fortæller fotografen.

Han fortæller, at edderfuglen faktisk er levende en stor del af vejen, mens havørnen har den på slæb.

- Flere gange løftede den på hovedet og prøvede at rette sig op, den der edderfugl.

Men Per Rasmussen mener, at den endte sine dage i maven på havørnen.

En havørn fanger en and (edderfugl red.) tæt på Vordingborgs lystbådehavn. Havørnen har et vingefang på omkring 2 meter og 40 cm. og bliver ofte omtalt som den flyvende dør.
En havørn fanger en and (edderfugl red.) tæt på Vordingborgs lystbådehavn. Havørnen har et vingefang på omkring 2 meter og 40 cm. og bliver ofte omtalt som den flyvende dør.
 

92 havørnepar i Danmark

Havørne har været en truet fugleart i Danmark, men er i fremgang i øjeblikket.

- Det er vi rigtig glade for. Og så vil vi rigtig gerne se, at nogle af alle de andre rovfugle vi har, også er i fremgang. For eksempel har vi jo kongeørnen, det går ikke så godt med den, siger Sigrid Andersen, direktør i Dansk Ornitologisk forening.

Hun fortæller, at det heller ikke går for godt med fiskeørnen.

Det er muligvis, fordi man i sin tid indstillede jagten på havørnen, at det går godt for den nu. Og at man er stoppet med at bruge giftige stoffer i landbruget, som truer havørnen og andre rovfugle.

- DOF registrerer alle de rovfugle, der bliver fundet døde, og afleverer dem til Veterinærinstituttet for at få dem undersøgt. Nogle gange viser det sig, at det er Carbofuran-forgiftning, og andre gange viser det sig, at det er fugleinfluenza, siger Sigrid Andersen.

 

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen
 

Havørn død af forgiftning

Brugen af den illegale insektgift Carbofuran tog i vinters livet af en yngleklar havørn, der blev fundet på en mark i nærheden af Juelsminde i østjylland den 7. januar.

Carbofuran har siden 2008 været ulovlig at bruge og besidde i EU. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har anmeldt giftdrabet til Sydøstjyllands Politi.

Til gengæld er der ifølge Dansk Ornitologisk Forenings Ørnerapport for 2017 registreret 92 havørnepar og 104 unger på vingerne.

Der kom 13 nye ynglepar til, medens antallet af unger gik betragteligt tilbage i forhold til 2016.

Hvis antallet af unger havde fulgt den hidtidige kurve, skulle der således være kommet mindst 30 flere unger på vingerne i 2017, end der gjorde.

- Vi ved ikke, om hele denne tilbagegang skyldes fugleinfluenzaen, lyder det i rapporten.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind