Her har flygtningene råd til at bo

25 kommuner har lige nu ingen ledige lejeboliger til at huse flygtninge på den laveste integrationsydelse - Yderligere 31 kommuner har under ti

6.200 kroner om måneden.

Så meget kan en flygtningefamilie på den laveste integrationsydelse betale i husleje, viser udregninger fra Udlændinge-, Integrations - og Boligministeriet. Og selvom det lyder af meget, har en fjerdedel af landets kommuner ingen ledige lejeboliger, som familierne har råd til at betale, viser tal fra Boliga og Landsbyggefonden.

Bedst ser det ud i Jylland, hvor Sønderborg har 275 ledige lejemål, og de to nordligste kommuner Hjørring og Frederikshavn, hver har 132 og 142 ledige lejemål.

Værst ser det ud i området Nord for København, hvor Allerød, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Ballerup kommune ikke har nogen ledige lejemål.

Se også: Så stort er presset: Nu køber kommuner parcelhuse til flygtninge

Problem for kommunerne
Ifølge loven skal kommunerne tilbyde en bolig til flygtningefamilierne, når de ankommer til kommunen. Boligen skal passe til familiens størrelse og budget, og med på den lave integrationsydelse er det meget svært for kommunerne at finde passende boliger til familier på fire eller flere medlemmer.

Hos kommunernes landsforening, ved man godt, at det kan være svært at finde passende lejemål til store familier. Også lejemål til enlige, som skal bo i byer, hvor der i forvejen mange unge og studerende, kan være et stort problem, fordi de er rift om de billige lejligheder.

- Kommunen skal tilbyde et midlertidigt alternativ, hvis de ikke kan finde en permanent bolig med det samme. I nogen kommuner er det ikke et problem, men andre steder er de f.eks. nødt til at indrette tidligere skoler til beboelse, eller opstille pavilloner, for at kunne huse flygtningene, siger Chefkonsulent i KL, Birger Mortensen til Ekstra Bladet.

I Aarhus, som har 14 lejemål til under 6.200 om måneden, er de så pressede, at de opfordrer private til at åbne deres hjem og huse en flygtning. Og i Roskilde og Kolding kommune er de så pressede, at kommunen vil ud og investere i private parcelhuse, som skal bruges til at huse flygtningefamilier.

Se også: Efterlysning: Vil du være værtsfamilie for flygtninge? ?

Presset på trods af færre asylansøgere
Antallet af asylansøgere er faldet i forhold til sidste år, men fordi sagsbehandlingen af ansøgningerne fra 2014, først er afsluttet i starten af 2015, er det først nu, at kommunerne mærker problemerne.

- Det store antal asylansøgere, skabte en pukkel i sagsbehandlingen, som først er blevet løst i starten af 2015. Derfor har kommunerne været pressede til at finde boliger til både asylansøgere fra 2014 og 2015, siger Presseansvarlig i Udlændingestyrelsen, Nils Bak til Ekstra Bladet.

Se også: Støjberg: Stort pres på kommunerne for at huse flygtninge

Ekstra Bladet har kigget på tal fra Boliga (27.08.2015), der er Danmarks største uafhængige boligsite og landsbyggefonden (28.08.2015), som registrerer ledigheden i Danmarks almene boliger. Vi har spurgt efter antallet af ledige lejligheder, enkeltværelser og lejeboliger med husleje under 6.200 kroner om måneden. Tallene giver et øjebliksbillede af, hvordan boligsituationen ser ud på det danske lejeboligmarked.

197 kommentarer
Vis kommentarer