Her indføres seks timers arbejdsdag

Undersøgelser viser, at lange arbejdsdage øger risikoen for hjertesygdomme. Nu har en række svenske virksomheder indført en 30 timers arbejdsuge

En række svenske virksomheder, blandt andre Svartedalens Ældrecenter i Göteborg, har haft succes med at indføre en kortere arbejdsuge. (Modelfoto: Jan Unger)
En række svenske virksomheder, blandt andre Svartedalens Ældrecenter i Göteborg, har haft succes med at indføre en kortere arbejdsuge. (Modelfoto: Jan Unger)

Det er ikke mange måneder siden, at Alternativet som en del af valgkampagnen luftede forslaget om en arbejdsdag på seks timer. Modtagelsen var blandet, og flere kaldte idéen for umulig og urealistisk.

Ikke desto mindre har flere svenske virksomheder, heriblandt hospitaler, plejehjem og bilforhandlere, haft stor succes med at indføre en 30 timers arbejdsuge.

Det skriver blandt andre Science Alert.

Den tidligere kulturminister Uffe Elbæk har mange alternative ideer. (Foto: Jens Dresling) Dansk politik - 20. maj. 2015 - kl. 18:11 Radikale angriber Uffes alternativer: Urealistiske

Et eksempel er Svartedalens Ældrecenter i Göteborg, som for over et år siden besluttede at afprøve den kortere arbejdsuge i hele 2015. De blev inspireret af et Toyota-bilværksted i samme by, som har haft succes med ordningen i over 13 år.

- Hvis det her bliver permanent, vil mange kunne arbejde til de bliver 60-65 år, i dag tvinges mange til at stoppe, når de er 50-55 år, sagde Mats Pilhem fra Göteborgs kommunalråd, til Göteborgs-Posten i august sidste år, i forbindelse med beslutningen om Svartedalens Ældrecenter.

Toyota-værkstedet har efter deres mangeårige erfaring med den 30 timer lange arbejdsuge rapporteret, at det har resulteret i gladere medarbejdere, mere profit og mindre fravær.

Se også: Økonom: Derfor skal vi have weekend i tre dage

En undersøgelse fra august i år, foretaget af forskere fra University College London, peger på, at en lang arbejdsuge øger risikoen for slagtilfælde. Forskerne nærstuderede 25 undersøgelser om emnet, med i alt 600.000 europæiske mænd og kvinder som deltagere. Det viste tydeligt, at de, som arbejdede 55 timer eller mere om ugen, havde hele 33 procent større risiko for at udvikle hjertesygdomme end de, som holdt sig til en arbejdsuge på mellem 35 og 40 timer.

Hvad mener du – burde vi også overveje at indføre seks timers arbejdsdag herhjemme?

34 kommentarer
Vis kommentarer