Her kan luften du indånder være farligere når det er koldt

Koldt vejr har en indflydelse på den lokale luftforurening flere steder

Den kolde luft over Danmark kan give problemer i mere end én forstand. (Arkivfoto: POLFOTO)
Den kolde luft over Danmark kan give problemer i mere end én forstand. (Arkivfoto: POLFOTO)

En kold vintermorgen med sne på hustagene og sol fra en skyfri himmel kan virke idyllisk, men det smukke vintervejr kan også have en mere usynlig bagside.

De kolde vejr har nemlig en indflydelse på, hvor forurenet luften er i særligt de større byer.

- Det har en betydning inddirekte, for når man har koldt vejr, så har man som regel meget vindstille forhold, og man har meget dårlige spredningsforhold. Så den lokale forurening bygger op, når der er meget koldt, forklarer Ole Hertel, der er professor og sektionsleder ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, til Ekstra Bladet.

- Der er mere turbulens i atmosfæren, når temperaturen er højere, så der er mere stillestående luft ved koldt vejr, siger han.

Slemt på gaden
Institut for Miljøvidenskab står for at måle forureningen i Danmark ved hjælp af målestationer spredt rundt i landet. De måler forureningen på gaden og i baggrunden på de større byer samt på landet. Man har dog ikke observeret samme forhøjede niveau i januar, som det eksempelvis har været tilfældet i Norge. En række af de norske byer ligger omkranset af fjelde og får dermed ofte perioder med lave vindhastigheder, specielt om vinteren, og i Danmark har vi ikke haft lige så stillestående luft som i de norske byer i januar.

- - Ved lave vindhastigheder vil man typisk have forhøjede niveauer i bygaderne, men ikke ude på landet, hvor det mere er den langtransporterede forurening som dominerer niveauerne. På landet er det i højere grad, når vi får forurening fra Centraleuropa, at vi ser forhøjede niveauer, siger Ole Hertel.

Han fortæller dog, at selvom den høje forurening i koldt vejr i højere grad er et byfænomen, kan det også forekomme andre steder.

-Det kunne også være i brændeovnskvarterer i fx forstæderne. Folk har en tendens til at fyre, når det er koldt, og når der så samtidig er stillestående luft og dermed dårlig spredning, så fører det til forhøjede niveauer. I brændeovnskvarterer kan vi således godt have forureningsniveauer, der er sammenlignelige med dem, vi har inde i byen, siger han.

Kan gøre noget ved det selv
Selvom stigningerne i forureningen ikke er skadelig for folk med et sundt helbred på den korte bane, kan det have betydning for folk, der i forvejen har et skrøbeligt helbred og for eksempel har astma.

- De er mere udsatte, når der er høje niveauer i det hele taget, men kulden er jo heller ikke god for folk med svagt helbred, så det er en dårlig cocktail, siger han.

Man kan derfor også selv tage sine forbehold for at undgå den værste forurening.

- Man kan holde sig fra de mest trafikerede gader inde i byen, når det er rigtig koldt, og niveauerne er høje. Og hvis man har et hus eller en lejlighed i byen, så bør man undgå at lufte ud mod gadesiden i de perioder, hvor niveauerne er særligt høje, siger Ole Hertel.

Værre i Norge
I Norge har det i løbet af den seneste uge flere gange været forbundet med en betydelig helbredsrisiko at bevæge sig udenfor i blandt andet Oslo, hvilket blandt andre VG har skrevet om.

Ole Hertel forklarer dog, at det flere steder i Norge ofte ser værre ud med forureningen end herhjemme.

- Oslo ligger inde i en slugt, og der har man væsentligt lavere vindhastigheder. Middelvinden i København er omkring fem meter i sekundet, mens den i Oslo ligger på omkring to-tre meter i sekundet. Og det at de har så meget mindre vind betyder, at de lokale forureninger bygger mere op. Så selvom udledningen ikke er større i Oslo, end den f.eks. er i København, så får de alligevel større niveauer af forurening, forklarer professoren.

Han fortæller, at Danmark generelt i det hele taget ikke er lige så udsat for forurening som mange andre lande.

- I Danmark er vi jo heldige, idet vi har et relativt blæsende klima, og vi har relativt god styr på vores udledninger. Så vi har ikke samme problemer, som man ser i en række andre lande, men derfor kan vi godt være tæt på grænseværdierne på nogle af vores stationer, blandt andet i København.

Han understreger dog, at der ikke er nogen grund til at læne sig tilbage, selvom forureningen ikke er så slem i Danmark som mange andre steder.

- Man skal huske, at luftforureningen også i Danmark fortsat har alvorlige helbredseffekter og at der derfor fortsat er grund til at regulere på området med henblik på at reducere forureningen, siger han.

Hvis man er i tvivl om, hvor galt det står til med forureningen netop der, hvor man selv befinder sig, vil man inden længe kunne få svar på det. Institut for Miljøvidenskab er nemlig ved at lægge sidste hånd på et kort, hvor man vil kunne se de beregnede niveauer for helt konkrete steder over hele landet.

22 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere