Her lever de med udviste kriminelle

Mens beboerne i Kalvehave på Sjælland drak champagne ovenpå nyheden om, at øen Lindholm alligevel ikke skal huse udviste kriminelle, tog borgerne i midtjyske Bording det mere afdæmpet

Sadredin Moosavi og Mina bor på Udrejsecenter Kærshovedgård og har været inde i byen for at købe ind. Foto: René Schütze
Sadredin Moosavi og Mina bor på Udrejsecenter Kærshovedgård og har været inde i byen for at købe ind. Foto: René Schütze

- Du er ikke velkommen her mere, forstår du det, spørger en politibetjent en ung mand, som han lige har eskorteret ud af Fakta. Den unge mand nikker og løber sin vej.

Vi er i Fakta i den midtjyske by Bording, som ligger seks kilometer fra Udrejsecenter Kærshovedgård, der huser udviste kriminelle, folk på tålt ophold og afviste asylansøgere. Her bor den unge mand også.

En beboer fra Udrejsecenter Kærshovedgård bliver fulgt af af Fakta i Bording af politiet. Foto: René Schütze
En beboer fra Udrejsecenter Kærshovedgård bliver fulgt af af Fakta i Bording af politiet. Foto: René Schütze
 

Få minutter tidligere trådte Ekstra Bladets udsendte ind i butikken, og i samme sekund blev den unge mand pågrebet og tilbageholdt af butikschefen og en kunde, mens en kvinde ringede efter politiet.

- Velkommen til Bording, griner butikschef René Hagelskjær, 39, og slår ud med armene.

- Er det her hverdag for jer?

- Ja, desværre. Vi har masser af butikstyverier, og sommerhalvåret er altid det værste. De kommer mere ind til byen, når der er godt vejr, forklarer René.

Butikschef i Fakta i Bording, René Hagelskjær, oplever mange problemer med butikstyveri. Foto: René Schütze
Butikschef i Fakta i Bording, René Hagelskjær, oplever mange problemer med butikstyveri. Foto: René Schütze
 

Det er småting som drikkevarer, slik og is, som butikschefen mener,nogle af Kærshovedgårds beboere stjæler.

- CocaCola er de rigtigt glade for. Og øl, som ham der også tog, siger han.

- Så må de jo blive, hvor de er
Nyheden om politikernes beslutning om at droppe Lindholm som de udvistes ø, bliver modtaget med blandede følelser blandt butikkens kunder.

- Så må de jo blive, hvor de er. Vi har vel ikke noget valg. Men jeg synes, de skal sendes hjem, når de ikke må være her. Det kan jeg ikke forstå, at man ikke kan, siger pensionist Ingrid Kruse, 73.

Ingrid Kruse, 73. Foto: René Schütze
Ingrid Kruse, 73. Foto: René Schütze
 

For 32-årige Claus Boo Jensen, der er gulvlægger, betyder det ikke det store, om de udviste kriminelle bor på en ø ud for Sjælland eller få kilometer fra hans egen bopæl her i Bording.

- Jeg synes ikke, vi lægger så meget mærke til det mere. Det gjorde vi en periode, men det er blevet godt igen, fortæller han.

Claus Boo Jensen, 32. Foto: René Schütze
Claus Boo Jensen, 32. Foto: René Schütze
 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

- Alle tænker, jeg er kriminel, fordi jeg kommer herfra

Ude på landet i Midtjylland ligger Udrejsecenter Kærshovedgård omgivet af skov og marker. Her går ingen offentlig transport, og der er seks kilometer til fods eller på cykel til den nærmeste by Bording.

Beboerne skal gennem en sluse for at komme ind og ud. Foran den møder Ekstra Bladets udsendte Sadredin Moosavi, 55, og Mina, der ikke vil have sit efternavn frem.

De er begge kristne, fra Iran og har fået afslag på asyl.

- Jeg forstår ikke hvorfor, jeg skal bo her i stedet for at arbejde og betale skat til Danmark, siger Mina, mens Sadredin understreger, at ingen af dem tør at rejse hjem.

Sadredin Moosavi, 55, har boet i Danmark i 14 år. Foto: René Schütze
Sadredin Moosavi, 55, har boet i Danmark i 14 år. Foto: René Schütze
 

- Vi er konverteret til kristendommen, det bryder Iran sig ikke om. Vi kan ikke tage tilbage. Jeg har været her i 14 år. Iran er min mor og Danmark er min far. Men hvor skal man tage hen, når hverken ens mor eller far vil have en, spørger han.

Han bryder sig ikke om at bo samme sted som de udviste kriminelle, der opholder sig på Kærshovedgård efter de har afsonet deres fængselstraf. Derfor er han ked af, at de alligevel ikke skal flyttes til øen Lindholm.

- Det er ikke godt, når normale folk skal bo sammen med kriminelle. Alle tænker, jeg er kriminel, fordi jeg kommer herfra.

Fakta: Kærshovedgård og de udviste kriminelles ø

Seks kilometer fra Bording i Midtjylland ligger det tidligere fængsel Kærshovedgård.

I 2016 blev det lavet om til udrejsecenter.

Her bor afviste asylansøgere, personer på tålt ophold og kriminelle, som har afsonet deres fængselsstraf og er udvist ved dom.

Antallet af beboere svinger fra dag til dag, når nye kommer til og andre bliver hjemsendt. I Oktober sidste år havde 241 personer bopæl på Kærshovedgård.

Den tidligere regeringen og Dansk Folkeparti blev i november 2018 enige om, at øen Lindholm i Stege Bugt skulle huse udlændinge, der er på tålt ophold og udviste kriminelle.

De fire partier i rød blok har nu droppet planerne om Lindholm.

Kriminelle udlændinge skal stadig flyttes væk fra Udrejsecenter Kærshovedgård, men det er endnu ikke aftalt hvorhen.

Kilde: Finansministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet og Ritzau