Her lukker porten mod Nordeuropa

Flygtede for at undgå registrering: I dag satte de ungarske myndigheder pigtråd op ved grænsen

Hertil – og ikke længere.

Flygtninge i hundredvis stirrede med fortvivlelse på det pigtråd, som Ungarns premierminister, Viktor Orban, mandag beordrede hæren og politiet til at rulle ud ved byen Röszke på EU’s ydre grænse til Serbien.

Han lukkede for det hul på den såkaldte Balkan-rute, som tusind og atter tusind af flygtninge de seneste uger har brugt til at få adgang til EU’s nordeuropæiske stater, navnlig Tyskland og Sverige, hvor mange har slægtninge.

Lukketid kom pludselig

De har brugt Ungarn som transitland.

Egentlig var det ventet, at hullet – en illegal, uofficiel grænseovergang – først ville blive lukket ved midnatstid.

- Så det kom i dagtimerne bag på mange, at den lukkede. Jeg så de formentlig to sidste familier passere, inden overgangen blev lukket. Folk stod tilbage på den serbiske side og så fortabte ud. De måbede, fortæller Ekstra Bladets udsendte medarbejder.

Ungarn lige nu: Folk flygter fra ungarske fingeraftryk

Lukningen af den ungarsk-serbiske passage er endnu et initiativ, der skal holde stand mod en del af den massive flygtningestrøm, som EU-landene skændes om, hvordan de skal håndtere og fordele.

Lukker grænserne

En række EU-medlemsstater forskanser såvel indre som ydre grænser, og sågar Tyskland har genindført grænsekontrollen mod Østrig, mens udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) herhjemme har afvist at gøre det samme mod Tyskland.

Det var frygtet, at mandagens forskansning ville skabe voldsom panik ved Serbiens grænse til EU-landet Ungarn. For i nat træder en ny lov i kraft i Ungarn.

Ekstra Bladet i Ungarn: Nu lukker de grænsen

Den betyder, at illegal indvandring kan straffes med flere års fængsel, så man frygtede, at grænseoverløbere inden midnat ville forcere forskansningen med optøjer til følge, men det skete ikke. Og Viktor Orban havde opfordret til at behandle folk med omhu.

Flygtede fra fingeraftryk

De flygtninge, som gik forgæves ved den illegale overgang, blev anvist til en officiel grænseovergang, hvor de – for at komme ind i Ungarn – skulle afgive fingeraftryk og dermed søge asyl i Ungarn, hvilket kun få ønsker.

- Vi mødte en del flygtninge, som kom løbende tilbage fra den officielle overgang, fordi de ikke ville have taget fingeraftryk og dermed tvinges til at søge asyl i Ungarn. De gemte sig i buskene og advarede andre. De nægtede at stille sig op i køen, men gik i stedet for tilbage i markerne for at skjule sig – formentlig for at forsøge at finde en alternativ vej ind, fortæller Ekstra Bladets medarbejder.

Nogle fortsætter til Østrig

De seneste oplysninger fra Ungarn er sent mandag aften er dog, at det langt fra er alle, der kommer ind i landet via den officielle indgang, der bliver  tvunget til at søge asyl her. Nogle blev lukket ind i små grupper og ifølge en FN-kilde befordret videre med tog mod Østrig.

Se hegnet her. (Video: Mette Pedersen).

Ungarn gør klar til at lukke grænsen

På flugt gennem Europa: IS bankede på min dør

Kaos ved grænseovergangen. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Efteråret truer: Venter i torden, regn og blæst

Kaos ved Ungarns grænse: Vrede flygtninge løber fra politiet

Ungarns premierminister meldte mandag ud, at landet fremadrettet ville behandle flygtninge som kriminelle. Se indslaget her.