Her må beboerne ikke ryge - heller ikke på terrassen

En svensk boligforening vil nu forbyde sine lejere at ryge i lejligheden, på terrassen og i nærheden af bygningen - se også hvordan det er gået med Danmarks første røgfri lejeboliger

At ryge eller ikke ryge på terrasserne - det skaber en hidsig debat i mange lejeboliger. Men i Sverige har boligforeningen Tyresö Bostäder taget tyren ved hornene. Og boligforeningen vil nu forbyde sine lejere at ryge både i lejlighederne, på terrasserne og i nærheden af bygningen.

Det skriver de svenske medier Hem & Hyra og Aftonbladet

Omkostningerne for at restaurere en lejlighed, hvor der har boet en ryger, er høje. Det er en af grundene til at Tyresö Bostäder nu vil forbyde lejere, der flytter ind i deres kommende nybyggede lejligheder, at ryge både inde i lejlighederne og på terrasserne.

Den svenske boligforening er ikke den første boligforening, der i Sverige indfører rygeforbud i deres kommende nybyggede lejligheder. Men Tyresö Bostäder har også taget den usædvanlige beslutning, at boligforeningen vil indføre rygeforbud for de lejere, der vil tegne kontrakt og flytte ind i deres allerede eksisterende lejligheder. 

Den beslutning blev taget på et bestyrelsesmøde i marts måned, og kundeservicechefen Mari Önnevall bekræfter sagen overfor Hem & Hyra:

- Der er taget en beslutning om også at indføre rygeforbud i lejekontrakterne i vores allerede eksisterende lejligheder. Og her arbejder vi på nogle rutiner og på nogle metoder til at indføre det på en god måde.

Her ses de første røgfrie lejeboliger ved Sæby Strand i Nordjylland. (foto: Frederikshavn Boligforening)
Her ses de første røgfrie lejeboliger ved Sæby Strand i Nordjylland. (foto: Frederikshavn Boligforening)
 

Første røgfri lejeboliger i Danmark
Frederikshavn Boligforening var den første boligforening i Danmark, der indførte totalt rygeforbud i en af deres etageejendomme med 24 lejemål. Den røgfri etageejendom blev bygget ved Sæby Strand i Nordjylland. Men hvordan er det egentlig gået med de røgfri lejligheder i Nordjylland. Det spørger Ekstra Bladet udlejningschefen Helle Dam Jensen fra Frederikshavn Boligforening om.

- Det er gået rigtig godt med vores 24 røgfri lejligheder. Der har slet ikke været nogen problemer. Vores beboere har været meget tilfredse. Der har ikke været en eneste husorden-sag, hvor vi har måttet skrive til nogle beboere, at de ikke har overholdt reglen om røgfrit miljø, fortæller Helle Dam Jensen.

De 24 røgfri lejligheder, der alle er placeret ved siden af hinanden, var ifølge Helle Dam Jensen et tilbud til ikke-rygere og allergikere på det tidspunkt, hvor Frederikshavn Boligforening skulle bygge 84 lejligheder på Sæby Strand.

- Vi mente selv dengang, at det var oplagt, at en lille del af de 84 lejligheder skulle være røgfri og allergi-venlige. Og det blev en stor succes. Vi fik oven i købet beboere fra andre kommuner til at købe lejlighed på Sæby Strand, netop fordi vi havde røgfri lejligheder.

Danske regler omkring rygeforbud i lejeboliger
Ifølge  bolius.dk kan man i lejelejligheder indføre forbud mod rygning i lejligheder, inden en etageejendom bliver opført. Her skal der fra begyndelsen stå i lejekontrakten, at rygning i lejligheden er forbudt.

I lejelejligheder, der allerede er opført, er det ikke muligt at forbyde rygning udelukkende for nye beboere, da udlejeren ikke må stille enkelte lejere ringere end andre.

1 af 3 Her ses de første røgfrie lejeboliger ved Sæby Strand i Nordjylland. (foto: Frederikshavn Boligforening)
2 af 3 De 24 røgfri lejligheder ligger med udsigt til Sæby Strand. (Foto: Frederikshavn Boligforening)
3 af 3 
125 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere