Her opfandt Britta projekt: Scorede 12,5 mio. kr.

Britta Nielsen opfandt en række fiktive projekter, der i alt fik 87 mio. kr. i støtte

Vi gør status på 4. retsdag i Britta Nielsen-sagen. Video/producer: Jonas Olufson/Lasse Brøndal
Følg Samfund

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Den svindeltiltalte Britta Nielsen snød statskassen for millioner af kroner, der egentlig skulle være gået til projekter for socialt udsatte.

Det kom frem i retten tirsdag.

Her fremlagde specialanklager Kia Reumert dokumentation for, at Britta Nielsen i perioden fra 1997 til 2013 fik udbetalt 87 mio. kr. til en række sociale projekter, hun selv havde opfundet.

Specialanklager Kia Reumert gennemgik tirsdag Britta Nielsens forskellige måder at svindle på. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Specialanklager Kia Reumert gennemgik tirsdag Britta Nielsens forskellige måder at svindle på. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Sådan brugte Britta svindelpengene: Over 30 mio. kr. gik til hestesport

Hjalp sig selv
Et af de projekter var 'Foreningen hjælp til selvhjælp'.

Britta havde i systemerne anført, at det lå på Gammel Køge Landevej nr. 3 i Valby, hvor ATP har en ejendom, der blandt andet huset Movia og Københavns Kommunes Borgercenter for børn og unge med sociale eller psykiske problemer.

På en vindomsust adresse i udkanten af København var Britta Nielsens fiktive projekt ’Foreningen hjælp til selvhjælp’ Foto: Linda Johansen
På en vindomsust adresse i udkanten af København var Britta Nielsens fiktive projekt ’Foreningen hjælp til selvhjælp’ Foto: Linda Johansen
 

 

Projektet nåede i alt at få 12.499.997,50 i støtte, som røg direkte ind på Britta Nielsens konto.

- Men projektet var altså ren fiktion, fastslog Kia Reumert.

Hun forklarede også, at Britta i nogle perioder foretog to overførelser om dagen til sin konto.

Opsigtsvækkende Google-søgninger afsløret

Ændrede metode
Anklageren forklarede også, at Britta i 2012 ændrede metode, hvilket kunne skyldes, at kontrolproceduren med projekterne blev ændret.

I stedet fik Britta Nielsen blandt andet støttemodtagere, herunder kommuner og foreninger, til at overføre overskydende beløb fra et projekt til hendes egen konto.  Det er blandt andet gået ud over foreningen Cystisk Fibrose og Københavns og Jammerbugt Kommune.

Det kom også frem, at Britta Nielsen i 2017 var uhyre tæt på at blive opdaget, men en 'feberredning' -som anklager Kia Reumert kaldte det - fik i sidste øjeblik afværget det. Her havde Faaborg Kommune undret sig over et beløb, de ikke mente at have fået, fordi det var udbetalt til Brittas konto. Britta Nielsen klarede dengang frisag ved at få Jammerbugt Kommune til at indsætte et tilsvarende beløb til Faaborg Kommune.

Superbruger Britta
Ekstra Bladet har tidligere afdækket, at grunden til at det kunne lykkes for Britta at svindle, var, at hun var superbruger i tilskuds- og økonomisystemerne.

Hun kunne derfor tilgå alle fortrolige oplysninger og havde kontrol med både ind- og udbetalinger.

Næste retsmøde i sagen bliver 11. november, hvor Britta Nielsen måske kommer til at blive afhørt. Det var egentlig også meningen tirsdag, men hendes forsvarsadvokat, Nima Nabipour, frarådede det.

 

1. Johannesburg 23. september

Lørdag 22. september kl. 22.40 letter Britta Nielsen fra lufthavnen i Zürich med fly nummer LX288 med kurs mod Johannesburg i Sydafrika. 23. september klokken 9.48 lander hun i Johannesburg. Herefter tjekker Britta ind på fly BP212 med kurs mod turistbyen Maun i nabolandet Botswana, men hun går aldrig ombord. Måske for at vildlede myndighederne. I stedet tager hun ifølge Interpol et indenrigsfly videre til King Shaka-lufthavnen i Durban samme dag. I lufthavnen bliver hun hentet af sønnen, Jimmy, der samme dag ifølge kreditkortudskrifter betaler for parkeringsafgifter.

På kortet herover kan du se Brittas flugtrute, der var på flere tusinde kilometer.

Grafik: Michael Foshammer

 

2. Durban 23. september til 1. oktober

Britta og Jimmy kører små 20 kilometer til hans lejlighedskompleks The Madison i den mondæne bydel Umhlanga i hans sølvfarvede Landrover Discovery 4, V8. De følgende dage shopper mor og søn igennem i shoppingcenteret Gateway, hvor de blandt andet handler i en Crocs-skobutik, køber kaffemaskiner i Nespresso for 4500 kr., er i iStore og diverse madbutikker.

Hjemme i Danmark bliver Britta politianmeldt, og 29. september forsøger politiet forgæves at anholde hende i hendes hus i Hvidovre. Dagen efter bliver hun efter et hemmeligt retsmøde i Odense efterlyst – og 1. oktober bliver sagen givet videre til Bagmandspolitiet (SØIK).

Foto: Torbjörn Selander

 

3. Southbroom 1. oktober til 4. oktober

1. oktober fylder Britta og Jimmy tanken op på bilen og kører 165 kilometer ned ad kysten til byen Southbroom. I Southbroom bor de ifølge Interpol hos det danske par Mette Valentin og Jacob Lyth. I de følgende dage bruges kreditkortet på blandt andet restauranten Riptide og den lokale golfklub.

3. oktober køber Jimmy og Britta en hvid villa, der ligger klos op ad golfbanen, for 2.075.000 rand, som svarer til 949.000 danske kroner.

Foto: Torbjörn Selander

4. Umhlanga 4. oktober til 19. oktober

4. oktober fylder Jimmy og Britta igen tanken på bilen og kører tilbage til lejligheden i Umhlanga. Mor og søn begynder nu at vende lidt tilbage til en hverdag. Jimmy, der går på en lokal kokkeskole, deltager tilmed i flere kokkekonkurrencer på tv – blandt andet 6. oktober. Hjemme i Danmark afslører daværende socialminister Mai Mercado 9. oktober, at Socialstyrelsen er blevet svindlet. 10. oktober bliver der udstedt en international arrestordre på Britta Nielsen.

Om formiddagen 19. oktober ved titiden brænder jorden for alvor under mor og søn. Interpol-officer Willem Jacobus van der Heever og en dansk betjent opsøger The Madison for at anholde Britta, men fem-ti minutter forinden er Jimmy og Britta flygtet væk gennem parkeringskælderen.

Foto: Privatfoto, Torbjörn Selander

 

5. Johannesburg 19. oktober

Ifølge Interpol og en registrering hos de sydafrikanske vejmyndigheder (Sanral) kører Jimmy og Britta først ned til Southbroom og herefter knap 700 km mod Johannesburg, hvor de skifter bil og herefter sætter kursen mod Beaufort West 1000 kilometer væk. Interpol kører senere også til Southbroom, men der er Britta og Jimmy væk.

Foto: Torbjörn Selander

 

6. Beaufort West 20. oktober til 22. oktober

20. oktober om eftermiddagen ankommer Britta og Jimmy til det treværelses feriehus Blue Gum Cottage. Kreditkortoplysninger viser, at de forinden har booket opholdet via nettet. Mor og søn bor på stedet i to dage, før turen går videre.

Interpol har også fået færden af dem, men da Interpol-officer Willem Jacobus van der Heever kommer, er Britta og Jimmy over alle bjerge. Ifølge Interpol er Jimmy taget til Johannesburg, hvor han skal skaffe kontanter med hjælp fra den danske forretningsmand Gunther Skarin. Britta er ifølge Interpol taget videre ud i det golde landskab og mod provinsen Eastern Cap og området omkring byen Graaff Reinet et par hundrede kilometer væk.

Foto: Torbjörn Selander

 

 

7. Graaff Reinet 22. oktober til 4. november

I området omkring Graaff Reinet lejer Britta sig ifølge Interpol ind på en farm, hvor hun gemmer sig. 30. oktober bliver Jimmy Hayat anholdt i lufthavnen i Johannesburg af Interpol, der har udstedt en arrestordre på ham samme dag. Jimmy forklarer selv, at han skal til Mozambique og tilbage igen, fordi han skal have fornyet sit visum til Sydafrika. Han har dog kun en enkeltbillet, og Interpols teori er, at han skal afsted for at arrangere, at Britta kan blive smuglet over grænsen til Mozambique og gemme sig der.

Foto: Torbjörn Selander

8. Johannesburg/Sandton 4. til 5. november

Søndag 4. november ankommer Britta Nielsen til området Sandton og hotelkomplekset Weom i Johannesburg, hvor hun er blevet kørt op fra Graaff Reinet, der ligger over 800 kilometer derfra. Her har danskeren Gunther Skarin ifølge hotelpersonalet forinden booket værelse nummer 207 – i sit eget navn – til Britta Nielsen.

Om morgenen 5. november banker det på værelsesdør nummer 207. Udenfor står Willem Jacobus van der Heever sammen med et par lokale politifolk og betjente fra danske SØIK. Brittas første reaktion er: ’You guys caught me.’ En af de mest omtalte menneskejagter i nyere tid er slut. Britta bliver uden det store postyr anholdt.

Foto: Torbjörn Selander

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU