Med resultatet 29 for og to imod vedtog byrådet i Randers mandag aften at ændre på den automatiske lønstigning, som folketinget har lagt op til skal følge i kølvandet af de ekstra lønkroner, som samtlige landets borgmestre har fået fra den 1. januar i år.
Forud for byrådsmødet så det ellers ud til, at Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen på ny skulle bringe sig i centrum for et flertals frustrationer blandt byrådskollegerne. Men mod forventning viste det sig, at han langt fra stod alene med sin holdning om, at byrødderne ikke skal stige i løn og dermed tage penge fra velfærden i Randers Kommune.
- Det blev et glimrende resultat. Lige, hvad jeg havde håbet på, og nu har vi samtidig fået sat fokus på det paradoksale i, at byrådsmedlemmer pr automatik tildeles højere vederlag, mens vi beder borgerne om at spænde livremmen ind, indtil de er helt blå i ansigterne, siger Kasper Fuhr Christensen til Ekstra Bladet.
Havde Randers Byråd - så at sige - blot vendt den anden kind til, ville samtlige, menige byrødder have fået en årlig lønstigning på 15.800 kroner. Dertil kommer yderligere stigninger for blandt andet udvalgsformænd. Men med den klare afvisning ved afstemningen mandag aften, sendte kommunalpolitikerne ifølge Kasper Fuhr Christensen et rigtigt signal til borgerne.
De er nogle bangebukse
De kun to randrusianske byrådsmedlemmer, der gik ind for lønstigninger også til byrødderne, var Dansk Folkepartis Morten Grosbøl og Socialdemokratiets Ellen Petersen.
- Jeg fastholder, at lønforhøjelse til menige byrådsmedlemmer ville være mere på sin plads end til borgmesteren. Vores arbejde i landets mange byråd er groft undervurderet. I Randers bestyrer vi en 'butik' med en årlig omsætning på 5.5 milliarder kroner og 9.000 ansatte. Nu er jeg selv pensionist, men mange af de kolleger, som også har et fuldtidsjob ved siden af, er ofte nødt til at købe sig fri for at kunne passe deres opgaver som byrådsmedlemmer, siger Morten Grosbøl.
Han mener, at det store flertal for ikke at forhøje vederlaget er en konsekvens af, at der er kommunalvalg i november i år.
- Alle vogter på alle, og byrådskollegerne er nogle bangebukse, som ikke tør stå ved deres ærlige mening, siger Morten Grosbøl.
Håber at borgmester følger trop
Velfærdslistens enlige byrådsmedlem, Kasper Fuhr Christensen, blev både forud for afstemningen i aftes og ved byrådsmødet i december i fjor beskyldt af sine kommunalpolitiske kolleger for at være ude efter billige point. For halvanden måned siden led han et sviende nederlag på 1-30 i byrådet, da han foreslog, at der ved alle fremtidige byrådsmøder skulle serveres den samme mad, som der dagligt tilbydes de ældre i kommunen.
Men selv om resultatet mandag blev med omvendt fortegn, så er den socialistisk orienterede Kasper Fuhr Christensen måske ikke færdig med at stille kontroversielle forslag. I bedste Robin Hood-ånd kigger han sammen med beboerlistens Jens Laursen nu på, om det på nogen måde er muligt at få borgmester Claus Omann Jensen (V) til at takke nej til sin nylige lønstigning på knap 270.000 kroner om året.
- Han (borgmesteren) er jo millionær i forvejen med sit eget møbelfirma og en årsindkomst alene for sit arbejde som borgmester på cirka halvanden million kroner. Det ville klæde ham at frigøre nogle af disse mange penge til velfærd, siger Kasper Fuhr Christensen.
Det har hverken mandag eller tirsdag været muligt for Ekstra Bladet at få en kommentar fra borgmester Claus Omann Jensen. Trods flere kontakter med hans sekretær og pressemedarbejder, har han ikke reageret på vores henvendelser.
Se også: Byrødder bør give deres lønforhøjelse til julehjælp
Stemt ned med 30-1: Her vil de IKKE spise ældremad
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.