Annonce:
Annonce:

Her slukkes mindelysene for Finn og Dan

1800 lys har siden i aftes stået  til minde om de to ofre for terror i Danmark for et år siden. Tidligt morges blev de slukket

Her bliver mindelysene slukket af folk fra Københavns Kommune.
Annonce:
Følg Samfund

Natten igennem har 1800 lys blafret i vinden i en 3,6 kilometer lang lyssti af respekt for Finn Nørgaard og Dan Uzan, der ofrede deres liv ved Krudttønden på Østerbro i København og den jødiske synagoge i Krystalgade i centrum af København for et år siden.

Omkring kl. 4.30 mandag morgen var de fleste af lysene på Østerbrogade og på Sortedam Dossering ved søerne i København stadig tændt, bortset fra enkelte, der var gået ud af sig selv.

I modsætning til i aftes, hvor mange mennesker var mødt op for at mindes heltene, var ruten helt tom og stille, mens lysene trådte tydeligt frem i mørket.

Men fra den anden ende var fire af kommunens folk i hold af to stået tidligt op for at slukke de resterende lys, der står på en strækning fra Krudttønden, forbi Sortedam Dossering, over Dronning Louises Bro og mod Krystalgade.

Annonce:

Det er en særlig opgave, selvom det for Mohamad æl-Khattooti også bare er et arbejde, der startede klokken fire i morges.

- Jeg blive ked af det og trist. Man er syg i hovedet, når man gør sådan noget. Mennesker er mennesker, siger Mohamad æl-Khattooti, der er en af dem, der har til opgave at slukke lysene.

Mohamad æl-Khattooti er specialarbejder i Københavns Kommune og har fået den særlige opgave at slukke fakkeltoget til minde om Finn Nørgaard og Dan Uzan. Foto: Linette K. Jespersen
Mohamad æl-Khattooti er specialarbejder i Københavns Kommune og har fået den særlige opgave at slukke fakkeltoget til minde om Finn Nørgaard og Dan Uzan. Foto: Linette K. Jespersen

Han fortæller, at de egentligt havde fået at vide, at de skulle samle lysene op med et fejeblad, men det er ikke muligt. Så han går fra lys til lys og slukker det med vand, mens hans kollega går nogle hundrede meter bag ham og samler dem sammen i en pose.

- Det havde været bedre, hvis de havde fået lov til at gå ud af sig selv, siger han.

Flere borgere valgte i går at møde op foran Krudttønden for at ære de to dræbte i terror-angrebet, der rystede Danmark.

Ekspert: Derfor er det vigtigt at huske terror-angrebet i København

Annonce:

- Vi er her for at vise sympati for de pårørende, og fordi vi skal stå sammen på tværs af forskellige grupper i samfundet. Vi skal vise verden, at vi værner om vores frihed og demokrati, sagde ægteparret Lena og Kristian Pedersen, der havde taget turen fra Frederiksværk, da Ekstra Bladet mødte dem foran Krudttønden kun meter fra det sted, Finn Nørgaard sidste år.

 

Deres budskab var, at ingen skal bestemme, hvordan man skal leve sit liv i Danmark.

- Her skal vi have lov til at gøre, som det passer os. Vi skal ikke lade os kue, for så vinder de, fortalte parret, inden de skulle deltage i et fakkeloptog mod synagogen.

Glemte terror-offer i sin nytårstale: Her er Løkkes reaktion på årsdagen

’Han var fantastisk’
Ved optogets afslutning foran synagogen i aftes takkede Københavns rabbianer Jair Melchior for, at så mange personer havde valgt at bruge deres søndag aften på at mindes Finn Nørgaard og Dan Uzan.

- De forhindrede ham (Omar El-Hussein, red.) i at tage flere liv, men desværre mistede de deres eget. Lys har vist os vejen, og nu skal vi lade lysene tale, afsluttede han.

Annonce:

Sådan forløb terrorangrebet  (Video: Lasse Brøndal, Caroline Clante og Mikkel Cramon (redigering) / Grafik: Mikkel Lund & Frans Wej Petersen / Foto: Kenneth Meyer)

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: