Torsdag blev 1247 personer konstateret smittet med coronavirus.
Det er det foreløbigt højeste antal daglige smittetilfælde i efteråret. Indlægstallene er også på vej op. Kigger man bag tallene, er det tydeligt, at smitten især er på fremdrift på Den Københavnske Vestegn.
Tal fra Statens Serum Institut viser således, at syv ud af de ti hårdest ramte kommuner med det højeste incidenstal er kommuner på Vestegnen.
Færrest vaccinerede
Samtidig viser tal fra Statens Serum Institut også, at ni kommuner på en top ti-liste over kommuner med lavest vaccinetilslutning ligger på Københavns Vestegn.
Netop ikke-vaccinerede udgør en stor del af de 132 personer, som lige nu er indlagt på landets sygehuse, forklarer Lars Østergaard, der er professor ved Aarhus Universitet og ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital:
- Det er især personer, der ikke har taget imod første stik, eller personer, som endnu ikke har fået tredje stik, men som er inviteret til det. Det er typisk personer i risiko for et alvorligt forløb eller folk over 65 år, siger Lars Østergaard.
Blandt de indlagte er i skrivende stund 85 personer færdigvaccineret, mens 46 er uvaccineret. Fem personer har fået første stik.
På den første dag, da myndighederne skulle teste vaccinationskapaciteten strømmede folk til i centret i Ishøj. Nu er tilslutningen stagneret. Artiklen fortsætter under videoen ...
Bekymrende
Til Ekstra Bladet fortalte virolog Allan Randrup Thomsen onsdag, at det kan være et decideret problem for ældre på plejehjem i disse kommuner.
- En anden bekymrende ting er, at der i visse miljøer f.eks. på Vestegnen er en betragtelig lavere tilslutning til vaccineprogrammet end mange andre steder. Og fra disse miljøer rekrutteres ofte arbejdskraft til ældreplejen - f.eks. sosuassistenter. Hvis en del af ældreplejens ansatte - f.eks. på et plejehjem - stadig ikke er vaccineret, kan det få alvorlige konsekvenser for de ældre, forklarer Thomsen.
75 procent af den danske befolkning er færdigvaccineret, mens 3,3 procent har fået første revaccination.