Her triller de tommelfingre i nyttejob: - Det er meningen at det skal være forfærdeligt for jer

I Solrød Kommune har man tre borgere i nytteindsats, men de føler sig i den grad overset og efterladt til sig selv af kommunen. Nu vil en lokalpolitiker se forbedringer i nytteindsatsen

Emil Blücher fra Liberal Alliance mener, at der er behov for at ske nogle ændringer i kommunens nytteindsats (Video: Jakob Jørgensen)

Ved du noget, så tip os på sms/mms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Dronningen opfordrede i sin nytårstale til, at danskerne til tider skulle gøre noget unyttigt, men det har man nok taget lidt for bogstaveligt i Solrød Kommune, mener nogle borgere.

Her har man nemlig valgt at sende tre borgere ud i nyttejob ved Solrød Center, men uden at de føler, at de gør den store nytte. Onsdag møder Ekstra Bladet 46-årige Lise Elsborg Jensen fra Havdrup, der af kommunen har fået at vide, at hun skal samle skrald ved centret i op til 37 timer om ugen.

Men sådan er hverdagen ikke skruet sammen for hende, kollegaen Stig Christensen og en iranskfødt borger. I stedet består deres arbejdsdag i at sidde med tæpper og tykke trøjer i den nedlagte DSB-kiosk, hvor kun en simpel varmeblæser giver dem mulighed for at opholde sig nogenlunde under ordentlige forhold, men heldigvis gør den kølige luft det manglende køleskab overflødigt, konstaterer de med et skævt smil. Madpakken holder sig kold alligevel.

I ugevis har de ventet på at blive mødt af en kommunal ansat, der som lovet skulle give dem arbejdstøj og sætte dem ind i arbejdsopgaverne. Den medarbejder kom så onsdag, men det budskab han kom med, chokerede Lise Elsborg Jensen:

- Han sagde, at det er meningen, at det skal være så forfærdeligt som muligt, så vi hurtigt finder et andet job. Så svarede jeg også, om han troede, at der virkelig ville dumpe et job ned i hænderne på mig, mens jeg sidder her - det giver ingen mening for mig.

Artikel fortsætter under billedet..

59-årige Stig Christensen har ventet i tre uger på sin arbejdsuniform og den medarbejder, der skulle sætte ham ind i nyttejobbet ved Solrød Centret. Foto: Jakob Jørgensen
59-årige Stig Christensen har ventet i tre uger på sin arbejdsuniform og den medarbejder, der skulle sætte ham ind i nyttejobbet ved Solrød Centret. Foto: Jakob Jørgensen
 

Har ventet i ugevis
Fredag i sidste uge var Lise Elsborg Jensen blevet sendt i nyttejob ved Solrød Centret, men der skulle gå fire arbejdsdage, før hun fik det lovede besøg af kommunen, og det forstår hun ikke:

- Jeg får at vide, at jeg skal møde nede ved DSB-kiosken kl 7, hvor der vil komme en og sætte mig ind i arbejdsopgaverne og uddele arbejdstøj til mig. Han kom ikke, og nu har vi siddet her i fire dage, Stig har siddet her i tre uger, og nu kommer de så først i dag.

Solrød Kommune har allerede et rengøringshold, der gør rent ved centret, og derfor tror Lise Elsborg Jensen ikke på, at hun er der for at gøre en forskel:

- Jeg tror, at de har en liste inde ved kommunen, hvor de sætter et flueben ud for mig, når vi sat 'hende' på plads, og så tænker, at de ikke behøver hjælpe mig med at finde arbejde.

Artikel fortsætter under billedet..

I deres kontrakt skriver kommunen, at de vil få udleveret arbejdstøj, men det er ikke sket af en kommunal ansat endnu. Foto: Jakob Jørgensen
I deres kontrakt skriver kommunen, at de vil få udleveret arbejdstøj, men det er ikke sket af en kommunal ansat endnu. Foto: Jakob Jørgensen
 

Både Stig Christensen og Lise Elsborg Jensen fortæller, at de gør alt, hvad de kan for at finde et job, og de har begge søgt uden for deres jobfelt og kommune, som reglerne lyder. Stig Christensen håber, at han kan gøre mere nytte, mens han er jobsøgende:

- Jeg vil jo gerne lave noget, der gør nytte. Der er et plejehjem lige hernede, som jeg gerne vil ned og hjælpe til på, men det er som om, at når de placerer os her uden noget at lave, så mener de, at vi tager os mere sammen, eller at der kommer flere jobs, og det passer ikke.

Ved at stå frem håber de begge, at kommunen vil begynde at sende folk ud i nyttejobs, der, ifølge dem, netop gør mere nytte. 

- Jeg satser ikke på, at det her giver mig et job, men jeg håber, at det kan gøre sådan, at andre slipper for det samme, for det her er nyttesløst, slår Lise Elsborg Jensen fast.

Artikel fortsætter under billedet..

Emil Blücher fra Liberal Alliance vil se ændringer i kommunens indsats for borgere i nyttejob. Foto: Jakob Jørgensen
Emil Blücher fra Liberal Alliance vil se ændringer i kommunens indsats for borgere i nyttejob. Foto: Jakob Jørgensen
 

Lokalpolitiker vil have forbedringer
Sagen om de tre borgere i nyttejob hos Solrød Kommune har fået Emil Blücher fra Liberal Alliance til at gå ind i sagen. Han fortæller til Ekstra Bladet, at man bør kunne forvente ordentlige forhold, når man skal i nyttejob:

- Helt overordnet er ideen med nyttejobs fin, men der ligger jo også i ordet, at det skal skabe nytte. Det gør ikke noget, at man får snavs under fingrene eller er træt, når man kommer hjem, men der er nogle basale fornødenheder, man som kommune skal stille til rådighed. Man skal sørge for, at der er noget ordentligt arbejdstøj, og så skal det selvfølgelig være en ansat til modtage en, når man begynder i nyttejob.

Han mener, at der er behov for at ske nogle ændringer i kommunens nytteindsats:

- I sidste ende er det meningen, at folk skal tage en uddannelse eller i ordinær beskæftigelse, men når det er sagt, så skal der være nogle ordentlige arbejdsforhold, og det er også derfor, at jeg har bedt kommunaldirektøren om, at vi tager det her op på næste byrådets time. Her skal vi drøfte, om den her nytteindsats giver mening, som den er nu, for det tyder jo på, at der er nogle ting, vi skal have kigget på at ændre.

- Hvad mener du, skal ændres?  

- Der skal ændres på nogle procedurer, så vi i hvert fald er vores ansvar bevist. Det er ikke i orden, at man bare får et brev tilsendt med arbejdsopgaver. Man skal selvfølgelig blive budt velkommen og sættes ind i opgaverne, ligesom der skal være nogle ordentlige forhold, men jeg tror på, at vi kan finde en god løsning sammen.

Nyttejobs

1. januar 2014 trådte den nye kontanthjælpsreform i kraft, hvor jobcentre har mulighed for at give et tilbud om nytteindsats, der betyder, at borgere på kontanthjælp kan sendes ud i de såkaldte nyttejobs.

Nyttejobs består af samfundsnyttige opgaver hos offentlige arbejdsgivere, men man må ikke løse arbejdsopgaver, som folk i ordinært arbejde allerede udfører.

Det ikke et krav at, nyttejobs er opkvalificerende, men indsatsen skal tjene det formål at holde den ledige borger aktiv indtil, at personen kan starte i job eller uddannelse.

Arbejdstiden er på 37 timer ugentligt i et forløb på op til maksimalt 13 uger.

Nyttejobs kan eksempelvis være:

- Oprydning på strande

- Trafiktælling

- Forefaldende arbejde på uddannelsesinstitutioner

- Lettere arkiveringsopgaver

- Forefaldende arbejde: eksempelvis oprydning og rengøring før og efter spisning

- At hjælpe på museer med praktiske håndværksopgaver

 

Kilde: Roskilde Kommune

***

Borgmester åbner op for ændringer

I Solrød Kommune har Venstres Niels Hörup siddet for bordenden i borgmesterstolen i 12 år. Han er stolt over den lave ledighed i kommunen, og han ser netop nyttejobs som et godt redskab til at få folk væk fra kontanthjælpen:

- Hele vores arbejdsmarkeds- og beskæftigelsespolitik bygger på, at man kommer så tæt på arbejdsmarkedet som muligt, fordi det har en samfundsøkonomisk gevindst. Jeg bruger ofte udtrykket at stille kærlige krav. Det her med nyttejobs er netop en måde, hvor vi kan teste, om folk er mødestabile og kan begå sig på arbejdsmarkedet. Vi har jo ret få ledige i vores kommune, og vi har kun tre i nyttejobs, så vi gør det godt.

- Men giver det mening at anbringe tre borgere i en nedlagt kiosk uden at møde dem og sætte dem ind i arbejdsopgaverne, som de er blevet lovet?

Jeg kan konstatere, at der helt generelt er en proces, hvor dem, der kommer og vil have kontanthjælp, får en samtale, hvor de bliver sat ind i deres arbejdsopgaver, men det er klart, at kommer der noget op i forbindelse med misforståelser, så vil vi selvfølgelig se på at justere og tydeliggøre tingene endnu bedre. Det kan godt være, at vi aftaler med borgeren, der er brug for, at der står en og modtager borgerne den første dag.

Men har I ikke allerede et rengøringsfirma, der gør rent i centret, hvilket strider mod reglerne om, at man ikke må udfylde arbejdsopgaver for folk i ordinært arbejde?

- Det er rigtigt, at vi har en privat entreprenør, som løser renholdningsopgaven tre gange om ugen, men det overlapper ikke med den opgave, som vores borgere i nyttejobs skal varetage.

- Stig Christensen har siddet i den nedlagte kiosk i tre uger og ventet på at få arbejdstøj og instrukser. Da hans kontaktperson hos kommunen kommer onsdag, fortæller han, ifølge de tre borgere i nyttejobs, at: 'Det er meningen, at det skal være så forfærdeligt som muligt, så I hurtigt kan finde et arbejde' - er det jeres politik?

Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det er en formulering, der er blevet givet, men jeg kan godt have fantasi til at forestille mig, at det kan blive opfattet sådan. Der er ting, når man kommer i job, som ikke altid er det, man helst vil, og det er derfor, at nyttejobs handler om en samfundsmæssig nytte, sådan at man kvalificerer sig til at få et job. Men det er ikke, de værdier vi har, må jeg slå fast.   

- Kan jeres borgere i nyttejob forvente bedre kommunikation fra kommunen fremover, så de føler, at de gør mere nytte?

-  Hvis der er sket misforståelser, vil vi kigge på hele forløbet og se, om der skal ændres på noget en arbejdsmetode, som vi kalder klagebaseret innovation. Men jeg må bare sige, at hvad der giver mening, er op til hver enkel, og derfor må man også forvente, at de selv går ud og samler skrald, selv om de ikke bliver taget i hånden fra første dag. Men det her tager vi til efterretning, og vi tager fat på at finde en løsning allerede nu, slår borgmester Niels Hörup fast.