Her trøstespiser flest danske piger

Overraskende mange unge danske kvinder trøstespiser. Særligt i én landsdel spiser piger fordi de er kede af det

80 procent af de unge danske kvinder har prøvet at trøstespise. Problemet er mest udbredt i Sønderjylland. (Modelfoto: Polfoto)
80 procent af de unge danske kvinder har prøvet at trøstespise. Problemet er mest udbredt i Sønderjylland. (Modelfoto: Polfoto)

Syv ud af ti kvinder har prøvet at spise noget, fordi de er kede af det og har haft lyst til at forkæle sig selv.

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Cheasy.

Især unge kvinder mestrer disciplinen trøstespisning. Hele otte ud af ti kvinder mellem 18 og 35 år svarer i befolkningsundersøgelsen, som er baseret på 895 webinterviews blandt kvinder i Epinions Danmarkspanel, ja til at have indtaget mad for at trøste sig selv. Til sammenligning gælder det kun for lidt mere end hver anden af de ældre kvinder mellem 56 og 75 år.

At antallet af især unge kvinder er så højt, kommer en smule bag på spisepsykologi-coach Jette Uhre, som til daglig hjælper folk med at få et sundt forhold til mad.

- Men et eller andet sted giver det meget god mening. Der er mange krav til unge i dag, og de sociale medier er med til at skabe et billede af, at man skal se perfekt ud og have et perfekt liv. Det er lidt et sort/hvid-billede, der kan få de unge til at tænke, at de BURDE være glade og perfekte hele tiden, siger Jette Uhre til Ekstra Bladet, og tilføjer, at trøstespisning generelt giver god mening, fordi mad er indrettet til at give nydelse og stimulere hjernens belønningscenter.

Når spisepsykologi-coachen arbejder med klienter, som trøstespiser, lærer hun dem først og fremmest, at det er i orden at have de følelser, som man trøster sig selv for.

- Problemet er ikke, at de er triste. Problemet er, hvis de ikke kan håndtere de triste følelser på anden vis. Mange kan ikke acceptere, at have negative følelser, og vil bare af med dem. Men det er ikke et tegn på svaghed at have negative følelser. Tværtimod. Det handler om at lære at rumme dem, siger Jette Uhre.

Undersøgelsen viser også, at trøstespisning ikke er lige populært i hele landet. Problemet er mest udbredt blandt unge sønderjyske kvinder, hvor 79 procent har prøvet at trøstepise. Andenpladsen indtages af Hovedstaden, hvor det gælder 70 procent, mens tallene for Nord- og Midtjylland er henholdsvis 68 og 58 procent.

Trøstespisningen foregår hovedsageligt med søde sager. Den mest ’populære’ fødevare at indtage som trøst er ifølge Epinion-tallene chokolade. Men også både slik, kage, chips og flødeis ligger højt på listen.

En anden undersøgelse viser, at trøstespisning gør dig mere ked af det. Hurtige kulhydrater kan nemlig være med til at øge risikoen for depression, og det er en uheldig kombination, hvis du bruger søde sager til at trøste dig selv.

13 kommentarer
Vis kommentarer