Her vil rentestigninger være noget gylle

Dansk landbrug vil blive hårdt ramt, hvis renterne stiger

Når renten stiger, rammer det landbruget hårdt. Foto: René Schütze
Når renten stiger, rammer det landbruget hårdt. Foto: René Schütze

Dansk landbrug er kendt for at tage en risiko, når den ser en, og med en rente, der forventes at stige, kan det hårdt pressede hverv blive endnu hårdere ramt.

En stor del af gælden er bundet op på afdragsfrihed og flexlån, og dermed er branchen utrolig følsom over for de nye rentevinde, der blæser, lyder det fra økonomiprofessor.

Artiklen fortsætter under grafen

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

- Dansk landbrug er i en kritisk situation, men bankerne har nu hensat i så mange år, at det ikke kommer som et kæmpe chok, hvis hver fjerde drejer nøglen rundt. Det er en trist historie både for landbruget og bankerne, men heldigvis virker det som om bankerne har hensat tilstrækkeligt siger Ole Risager, professor i økonomi på CBS, og understreger, at det ikke kan garanteres, at bankerne har sat nok til side.

Usikkerhed om 120 milliarder
Afdragsfriheden på lån fra 2008 udløber i år, og det kan gå hen og blive et stort problem for et erhverv, hvor hovedparten af gælden dels er med afdragsfrihed; dels er med flexrente.

En investor tager sig til hovedet i Beijing, Kina, der også er ramt af den globale aktienedtur. Foto: AP Erhverv Store kursfald på det danske aktiemarked

I 2016 kunne Ekstra Bladet fortælle, at 60 pct. af landbrugets realkreditgæld er afdragsfrit, og 1600 landmænd med en samlet gæld på 33 milliarder kroner ikke havde råd til at betale deres afdrag, når perioden udløb. Det svarede til 15 procent af landbruget. Tallene kom fra Landbrug & Fødevarers økonomiske tænketank, Seges.

Samtidig viste tallene, at der ville være tvivl om, hvorvidt 4950 heltidsbedrifter med en gæld 90 milliarder kroner kunne afdrage på deres gæld.

Aktiemarkedet ser rødt verden over, hvor der er massive fald i virksomhedernes værdi. Foto: Danish Siddiqui/Ritzau Scanpix Erhverv Sådan rammes du af blodrødt aktiemarked

Dermed viste tallene samlet, at der var usikkerhed for realkreditlån for 120 milliarder kroner.

Svinecyklen
Landbruget har været kendt for operere med en høj risiko. Således er det heller ikke kun flexrente- og afdragsfrihed, der har belastet erhvervet. Også investering i alt fra schweizerfranc til vindmøller har kostet dyrt.

- Det er noget, som blev analyseret og beskrevet allerede i 1920’erne. De voldsomme udsving i landbruget går under navnet svinecyklen. Og det er den simple historie, at når svinepriserne er høje, så tænker den enkelte landmand, at nu må han udvide stalden. Men han glemmer, at det gør de andre også. Så relativt hurtigt begynder svinepriserne at falde, fordi alle har øget deres produktion. Og det rammer i særlig grad dem, som har gældsat sig. De cykler har vi set igen og igen; det virker som om landbruget ikke lærer af historien, siger han.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få landbruget til at oplyse opdaterede beregninger på gælden. Det er blevet afvist.

16 kommentarer
Vis kommentarer