Hidsig europæisk hedebølge forbløffer meteorologen: - Måske bliver der 50 grader

Der skal ikke bare drikkes lidt vand - der skal drikkes massevis af vand, hvis man er eller skal på ferie i den sydlige del af Europa de næste uger

Billedet her er taget ved en tidligere lejlighed. Foto: Henning Hjorth
Billedet her er taget ved en tidligere lejlighed. Foto: Henning Hjorth
Følg Samfund

Er du i Spanien eller Portugal, og har du lyst til at fortælle om, hvordan du oplever hedebølgen? Skriv en sms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk.

Det bliver ikke for sjov, når især Centralspanien og den sydlige del af Portugal fra i morgen, onsdag, og dagene frem overstrømmes af en meget varm luft fra Afrika.

- Oppe i 1500 meters højde er luften 25 til 30 grader, og det er meget varmt for at sige det mildt. Det er den luft, der kommer ind over den Ibiriske Halvø den kommende tid, og det kommer til at blive rigtig varmt, siger Dan Nilsvall, der er vagthavende meteorolog hos DMI.

Nede ved jorden kan det betyde, at området bliver stegt ved mindst 40 grader.

- Prognoser nævner også 45-46 grader, men vi skal ikke udelukke, at det lokalt kan blive 50 grader enkelte steder, siger Dan Nilsvall.

Pas nu på
Meteorologen har netop selv været i Spanien, og han opfordrer alle, der er dernede eller er på vej til at være meget opmærksomme på væskeindtag.

- Jeg kan ikke huske en hedebølge være så ekstrem eller vedvarende. Det kan give store problemer for små børn og de gamle, og man skal altså huske at drikke meget vand, siger Dan Nilsvall.

Heden bliver hængende over Centralspanien og Sydportugal i mange dage, så man undgår den ikke, hvis man først rejser efter weekenden.

- Varmen ser ud til at blive dernede langt ind i næste uge. Den kommende weekend kommer måske ned omkring de 40 grader, men så stiger temperaturerne igen. Prognoserne kan dog ændre sig, siger meteorologen fra DMI.

I forhold til Danmark
Der er ikke udsigt til, at temperaturerne sprænger termometeret den kommende tid i Danmark.

- Den varmeste dag målt i Danmark var i august 1975 i Ringkøbing Amt, som det hed dengang. Her målte man 36,4 grader, så det bliver en del varmere i Sydeuropa, siger Dan Nilsvall fra DMI.

Også Tyrkiet bliver varmt, fortæller meteorologen:

- Der er også 40 grader i den vestlige del. Generelt er hele Middelhavsområdet varmt, men Centralspanien og det sydlige Portugal er altså særligt ramt, siger Dan Nilsvall til Ekstra Bladet.

Opholder man sig mod kystlinje, bliver det formentligt ikke lige så varmt.

Er du i Spanien eller Portugal, og har du lyst til at fortælle om, hvordan du oplever hedebølgen? Skriv en sms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.