Hidtil uset trussel: Derfor skød man ikke nordkoreansk missil ned

Nordkorea har natten til tirsdag affyret et interkontinentalt missil hen over det nordligste Japan. Et ekstremt provokerende træk og en eskalering af den allerede spændte situation, lyder analysen

Som svar på Nordkoreas missilaffyring har Sydkorea nu frigivet optagelser af en tilsvarende missiltest foretaget i sidste uge. Video: AP

Mandag aften klokken 21.57 affyrede regimet i Nordkorea et langtrækkende missil fra Sunan nær hovedstaden Pyongyang.

Det interkontinentale missil tilbagelagde 2700 kilometer, fløj hen over Japan og videre ud over Stillehavet, før det styrtede i vandet 1180 kilometer øst fra Cape Erimo, der ligger på den nordlige japanske ø Hokkaido.

Rædselsslagne japanere blev kort efter affyringen informeret om at søge ly via telefoner, radio og TV: 'Et missil er affyret fra Nordkorea. Søg mod robust bygning eller kælder'.

Nordkorea affyrer missil over Japan

Ekstremt provokerende
Mandagens missilaffyring er den seneste optrapning i konflikten, der de seneste måneder er blevet forværret markant både militært og retorisk.

Ikke mindst efter Donald Trump for få uger siden udtalte, at Nordkoreas fortsatte missiltests vil blive besvaret med en 'vrede og ild verden aldrig har set lignende'.

Men den trussel har nordkoreanerne tilsyneladende valgt at se stort på.

- Det er et ekstremt provokerende træk fra Nordkoreas side og ikke uden risiko, lyder det fra ekspert i asiatisk sikkerhedspolitik ved Forsvarsakademiet, Liselotte Odgaard.

Hos Japanerne tager man heller ikke let på missiltesten.

- Det er en hidtil uset og alvorlig trussel mod vores nation, siger talsmand for den japanske regering Yoshihide Suga, mens premierminister Shinzo Abe tilføjer, at han vil gøre alt for at beskytte den japanske offentlighed.

Missilet fløj direkte hen over det nordlige Japan, før det styrtede i havet (Foto: AP)
Missilet fløj direkte hen over det nordlige Japan, før det styrtede i havet (Foto: AP)

Krig med uoverskuelige konsekvenser
På trods af den skærpede retorik og optrapningen af konflikten, mener den danske ekspert ikke, det er sandsynligt med en direkte væbnet konfrontation mellem amerikanerne og japanerne på den ene side og regimet i Nordkorea på den anden.

Dertil er der for mange modsat rettede interesser tilstede i regionen.

- En krig med Nordkorea vil have uoverskuelige menneskelige og økonomiske konsekvenser. Nordkorea vil formentlig være i stand til at forårsage enorme menneskelige tab både på militære styrker og civile, før de ville blive besejret. Samtidig har Kina sagt, at hvis USA angriber Nordkorea, vil Kina intervenere og det er meget, meget alvorligt, derfor er der ingen der tror på en krig, siger Liselotte Odgaard.

Turde Japan og USA ikke reagere?
Selvom nordkoreanerne valgte at teste deres interkontinentale missil direkte ind over Japans territorium og med kurs videre mod den amerikanske militærbase på Guam, valgte hverken amerikanerne eller japanerne at skyde det nordkoreanske missil ned.

Ifølge militæranalytikeren skyldes det, at det yderligere ville øge risikoen for sammenstød og ikke mindst åbne muligheden for, at amerikanerne og japanerne ville vise svaghed.

- Det er kun en test. Derfor ville det være en voldsom respons, at skyde sådan et missil ned - også selvom Nordkorea har krænket Japans luftrum i første omgang. Samtidig er der risikoen for, at man ikke ville ramme det nordkoreanske missil. Det ville være et enormt nederlag. Missilforsvaret er langt fra så fejlfrit, som amerikanerne og japanerne gerne vil have det til at fremstå, siger forskeren.

PAC-3 Patriot Missilsystemer opstillet ved forsvarsministeriet i Tokyo. Systemerne er en del af missilskjoldet i området. Foto: AP
PAC-3 Patriot Missilsystemer opstillet ved forsvarsministeriet i Tokyo. Systemerne er en del af missilskjoldet i området. Foto: AP

Uvorne nordkoreanere
Liselotte Odgaard mener i stedet, at den eneste løsning på den eskalerende konflikt er ved forhandlingsbordet.

Men lige nu tyder meget på, at stormagterne i regionen Kina, Rusland, Japan og USA ikke kan blive enige om, hvilke vilkår en forhandling med Nordkorea skal foregå under.

- Indtil stormagterne bliver enige om forudsætningerne til forhandlinger, kan Nordkorea mere eller mindre fortsætte med at opføre sig, som det passer dem, siger Liselotte Odgaard.