Annonce:
Annonce:

Historisk affyring: Så langt kan Nordkoreas missiler nå

Efter Nordkoreas test af et langtrækkende missil, står det klart, at styret i Pyongyang nu kan ramme USA og Europa

Nordkorea testaffyrede i går deres mest avancerede missil til dato. Video: AP
Annonce:
Følg Samfund

I Nordkorea blev dagen i går fejret og kaldt historisk.

Det var nemlig første gang, at Nordkoreanerne formåede at sende et missil så langt, og det er en skelsættende begivenhed, mener Karsten Marrup, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- Med affyringen i går, er Nordkorea rykket op i superligaen, hvad angår ballistiske missiler. Nu har de nemlig bevist, at de kan ramme et helt andet kontinent, mange tusinde kilometer væk.
Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Hvad er et ballistisk missil?

Et ballistisk missil flyver efter en såkaldt ballistisk 'bue'. Det svarer til den bue, som når man normalt kaster en bold. De fleste ballistiske missiler flyver ud ad jordens atmosfære, hvor der heller ingen luftmodstand er, og dermed bruges langt mindre kraft, end hvis det som krydsermissiler blev inden for jordens atmosfære.

Det betyder dog også, at et ballistisk missil er sværere at navigere, fordi der ingen luftmodstand er i rummet. De ballistiske missiler, der har den korteste rækkevidde, forlader dog ikke atmosfæren.

Man kan inddele ballistiske missiler i tre kategorier: De kortækkende, mellemrækkende og interkontinentale ballistiske missiler.

Kan ramme København
Mens missilet ikke nåede længere end nogle hundrede kilometer fra den Nordkoreanske hovedstad ud i det Japanske Hav, så nåede det til gengæld langt ud i rummet. Og det er en vigtig detalje, lyder det fra militæranalytikeren.

Kim Jong-un håner USA: 'En gave til de amerikanske møgsvin'

Annonce:

- Man siger som hovedregel, at når man skyder et missil direkte op i luften, så kan man gange distancen med omkring fire. Og missilet i går nåede omkring 2,8 kilometer fra jordens overflade, så mange vurderer, at det minimum har en rækkevidde på 8.000 kilometer. Dermed kan de altså ramme Seattle i USA, men de kan også nå mål i Europa som København og Berlin, siger Karsten Marrup.
Artiklen fortsætter under grafikken, der viser Nordkoreas fem længstrækkende missiler.

Missilet, Nordkoreanerne affyrede i går, svarer til nummer 4 på grafikken ovenfor og er en opdateret version af Hwasong-12. Opdateringen består af bedre motorer, fortæller Marrup.
Artiklen fortsætter under billedet.

Nordkoreas leder Kim Jong-un her med en kikkert. Billedet viser ifølge Nordkoreas nyhedstjeneste lederen betragte testaffyringen i går. Foto: AP
Nordkoreas leder Kim Jong-un her med en kikkert. Billedet viser ifølge Nordkoreas nyhedstjeneste lederen betragte testaffyringen i går. Foto: AP
 

Vil sende atombombe
Mens Nordkoreanerne nu har proklameret, at de kan sende en atombombe til USA, så er de ikke helt så langt i den teknologiske udvikling endnu, mener Karsten Marrup.

Løkke fordømmer Nordkoreas missiltest: Stop provokationerne

- Én ting er at kunne lave en atombombe. En anden ting er at kunne lave den kompakt nok, så den faktisk kan være på et ballistisk missil, og så skal den samtidig kunne holde til den voldsomme påvirkning, der er ved affyring osv. Og der regner man ikke med, at Nordkorea rent teknologisk er endnu.

Annonce:

Sov trygt om natten
Mens det kan lyde uhyggeligt med et Nordkorea i verdens missil-superliga - og måske allerede med mulighed for at sende en atombombe, så skal man ikke frygte, at Europa får sådan et i nakken om en uge.
Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge styret var det fra denne lastbil, at gårsdagens ballistiske missil blev affyret. I højre side ses ifølge styret Kim Jong-un. Foto: AP
Ifølge styret var det fra denne lastbil, at gårsdagens ballistiske missil blev affyret. I højre side ses ifølge styret Kim Jong-un. Foto: AP
 

- Jeg sov rimelig godt i nat på trods af, at jeg har den viden om, at de kan ramme mål i Europa, og det synes jeg også, at andre skal. Det her handler for Nordkoreanerne om, at Kim Jong-un skal have en forsikring mod, at amerikanerne kommer og tager ham.

Nordkorea: Det mystiske og farlige land

- Det er jo i bund og grund til afskrækkelse, så ingen tør at angribe dem. For Nordkorea ved godt, at hvis det hele går op i hat og briller, så bliver de kørt over, så jeg tror ikke, man vil se deres missiler blive brugt til at angribe først, siger Karsten Marrup.

Ifølge militærforskeren er der intet, der tyder på, at deres mest avancerede missil, Taepodong 2, endnu kan bære sprænghoveder.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: