Historisk bygning i fare for stormflod: Vi er meget urolige

Museumsfolk krydser fingre for, at midlertidige dæmninger vil holde vandet ude fra mere end 250 år gammel bygning

Sådan så det ud, da Hovedstadens Beredskab sikrede den historiske bygning i Dragør tirsdag aften. Video: Local Eyes

Bor du et af de steder, der risikerer oversvømmelser? Så vil vi gerne høre fra dig. Send en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Efter en kraftig blæst i løbet af natten mellem tirsdag og onsdag, er en sjælden stormflod under opsejling på flere østvendte kyster.

Blandt de udsatte områder er den østlige del af Dragør på Amager, hvor særligt risikoen for skader på det historiske Dragør Museum har ført til en ekstra indsats.

Slap nådigt fra stormen - men nu kommer vandmasserne

Museet, der tidligere har fungeret som rådhus, er et af byens ældste huse og blev opført i 1753, og bygningen bliver derfor beskyttet ekstra mod de frygtede vandmasser.

Således udlagde beredskabet tirsdag aften såkaldte watertubes for at forhindre vandet i at trænge ind i museet.

Før farligt vejr: Nu er der lagt store vanddæmninger ud

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

Genstande fjernet
Søren Mentz, der er museumsleder på Museum Amager, som Dragør Museum hører ind under, fortæller, at det er kommunens ansvar at sikre bygningen, men at museets medarbejdere holder et vågent øje med, hvorvidt vandet når den historiske bygning.

- Vi har lukket om vinteren, så mange af vores genstande er allerede fjernet for vinteren. Så der er ikke fare for, at der er genstande, der går til. Men vi er meget urolige over for bygningen, fordi det er en gammel og fredet bygning, som er konstrueret på en særlig måde med bindingsværk. Men vandet skal højt op, før der kan ske skader, siger Søren Mentz til Ekstra Bladet.

Politiet om voldsomt vejr: Vi er i højeste alarmberedskab

Han fortæller, at bygningen med beredskabets foranstaltninger burde kunne holde til, hvis vandet stiger de anslåede halvanden meter, men han har alligevel ikke sovet så roligt natten til onsdag.

- Lad mig sige det sådan, at da du ringede, troede jeg det var beredskabet, griner han.

- Vi har en museumsinspektør derude i dag, så vi har vores beredskab, men idet vandt kommer, lader vi Beredskabsstyrelsen om at klare arbejdet, så vi ikke går i vejen. Og så har vi sikret os med dels, at genstandene er væk, og så har vi nogle varer fra butikken, der er løftet op, så de ikke bliver ramt hvis der kommer vand på gulvet, fortæller han.

Stor opbakning
Han fortæller desuden, at det ikke kun er museets ansatte, der bekymrer sig om bygningens velbefindende.

- Der er en enormt stærk lokal opbakning omkring museet, hvor cirka hver tiende indbygger i Dragør er medlem af en museumsforening. Så der er en meget stor opbakning og bevågenhed omkring museet. Og der er også mange borgere, der holder øje med bygningen og har skrevet til mig med bekymringer, siger Søren Mentz.

Han tilføjer, at bygningen på grund af sin alder står over for at skulle renoveres i 2018.

Foruden Dragør frygtes også byer som Sønderborg og Faaborg at blive hårdt ramt af oversvømmelserne, som er blevet varslet for alle kyster i den sydlige del af Danmarks indre farvande samt Bornholm.

Her vil stormfloden ifølge DMI ramme. Den røde markering betyder ifølge DMI's definitioner 'meget farligt vejr'. Grafik: DMI
Her vil stormfloden ifølge DMI ramme. Den røde markering betyder ifølge DMI's definitioner 'meget farligt vejr'. Grafik: DMI