Historisk dansk forbud: Her får du bøde på 5000 kr. for at grille

Historisk tørke har ført til, at ud over landsdækkende afbrændingsforbud nu også er forbud mod at grille flere steder

Åben ild er ikke nogen god idé for tiden, og nu udsteder politiet visse steder bøder, hvis du trodser afbrændingsforbuddet. I Horsens gik det helt galt, da en mand ville brænde affald af, men endte med at sætte ild til huset.
Følg Samfund

Et historisk afbrændingsforbud, der fra 4. juli klokken 12 gælder samtlige 98 kommuner i kongeriget, gør det slut i denne omgang med afbrænding af haveaffald og lejrbål med ungerne på både spejderlejre og i villahaver.

Men det betyder også, at man skal tænke sig meget godt om, hvis man har tænkt sig at lave mad i det fri.

Se mere video på localeyes.dk

Det fortæller formand for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen, til Ekstra Bladet.

Han kalder Danmark for 'historisk tør' lige i øjeblikket.

- Jeg kan huske sommeren 1992, hvor Danmark blev Europamester i fodbold. Der var tørt. Men der var ikke afbrændingsforbud i hele landet som nu. Derfor er det slet ikke forkert at kalde det for historisk tørt, siger Jan Vagn Hansen til Ekstra Bladet.

Det må du ikke
Jarl Vagn Hansen fortæller, at det stadig er de enkelte brandberedskaber, som der er 24 af i Danmark, som bestemmer, hvordan afbrændingsforbuddet netop i deres områder bør håndteres. Det kan derfor være forskelligt fra beredskab til beredskab og faktisk også fra kommune til kommune, hvordan man bør forholde sig.

Men generelt er det nu totalt forbudt at brænde haveaffald og lave bål. Også selv om man gør det i sin egen have. Også afbrænding af halm på marker og affald fra skovbrug er generelt forbudt.

Vanvidsommeren fortsætter: Nu bliver det endnu varmere

Ofte er det også sådan, at det er forbudt at tænde op i et ildsted udendørs. Og brug af svejse- og skæreaggregater kan også være omfattet af forbuddet.

Det siger sig selv, at det også er fy fy at bruge ukrudtsbrænder, blæselamper, og det bliver formentlig vanskeligt at få tilladelse til at affyre fyrværkeri.

Slut med at riste frankfurtere udendørs
Men Jarl Vagn Hansen fortæller også, at der er flere beredskaber, som har gjort det forbudt at bruge kulgrill.

- Nogle steder - især i vestjyske kommuner - er der indført forbud mod at grille med kul, siger Jarl Vagn Hansen.

Det betyder, at det i yderste konsekvens kan koste en bøde på 5000 kroner, hvis man lige vil have ristet et par frankfurtere på webergrillen.

Det gælder eksempelvis i Holstebro, Skive, Struer og Lemvig kommuner, som hører under Nordvestjyllands Brandvæsen.

Politiet advarer: Her risikerer du en bøde for at grille

Faktisk er det så tørt i sommerhus- og klitområder i det nordvestjyske, at beredskabet har besluttet, at det er forbudt at bruge kulgrill overalt - også i din egen have. Mens brug af gasgrill er forbudt på alle offentlige naturområder med vegetation.

- Brandfaren nærmer sig det ekstreme, skriver beredskabschef Claus Bo Nielsen fra Nordvestjyllands Brandvæsen i en pressemeddelelse.

Brandvæsener er presset
Danske Beredskaber har noteret sig, at lokale brandmyndigheder alene i juni er rykket ud til 400 naturbrande. Også selv om der i juni har været afbrændingsforbud mange steder allerede. 400 naturbrande er væsentligt over normalt leje.

- De lokale brandvæsener er presset. Man har store logistiske udfordringer, når der opstår en brand. Også fordi brande i naturen kræver meget vand. Det kan ofte være vanskeligt at få vand frem til brandstedet, siger Jan Vagn Hansen til Ekstra Bladet.

Jan Vagn Hansen fortæller, at det totale afbrændingsforbud gælder, indtil lokale brandmyndigheder beslutter, at det skal ophæves igen. Det vil først komme til at ske, når det har regnet. Og det skal regne rigeligt, før tørken kan afblæses.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind