Annonce:
Annonce:

Historisk dom i Japan

Domstol i Japan erklærer, at ægteskaber mellem personer af samme køn bør anerkendes ifølge forfatningen

En domstol i Japan har i en historisk dom erklæret, at ægteskaber mellem par af samme køn bør anerkendes. Foto: STR/Ritzau Scanpix
En domstol i Japan har i en historisk dom erklæret, at ægteskaber mellem par af samme køn bør anerkendes. Foto: STR/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

En domstol i Japan har onsdag erklæret det for forfatningsstridigt ikke at anerkende ægteskab mellem personer af samme køn.

Kendelsen er ifølge nyhedsbureauet Reuters skelsættende, fordi det er den første i landet om lovligheden af ægteskaber mellem to af samme køn.

Domstolen afviste derimod et krav fra sagsøgerne, om at staten skulle kompensere dem økonomisk som anerkendelse af den smerte, de er blevet påført ved ikke at kunne gifte sig lovligt.

Men afgørelsen, om at det er forfatningsstridigt ikke at tillade dem at gifte sig, var den sejr, som sagsøgerne, deres advokater og aktivister havde håbet på som et skridt frem mod lighed for ægteskaber, skriver nyhedsbureauet AFP.

Annonce:

Ifølge den nuværende lovgivning kan ægtepar af samme køn ikke automatisk arve deres partner. Det gælder for eksempel en bolig, de har været sammen om. De har heller ingen forældrerettigheder til partneres eventuelle børn.

Japans forfatning fastslår, at 'ægteskab kun kan indgås med gensidig samtykke fra begge køn'. Ifølge regeringen betyder det, at homoægteskaber ikke er omfattet af forfatningen.

Men ifølge onsdagens kendelse er den holdning i strid med forfatningens paragraf 14, der siger, at 'alle folk er lige for loven'.

Selv om lokale myndigheder rundt om i landet er begyndt at anerkende par af samme køn, så har disse par ikke de samme grundlæggende rettigheder som heteroseksuelle par.

- Jeg kunne ikke holde mine tårer tilbage. Retten gav virkelig sagen en grundig og oprigtig gennemgang, og jeg synes, at den kom frem til en virkelig god afgørelse, siger en mandlig sagsøger til journalister uden for retsbygningen i byen Sapporo ifølge AFP.

Tilsvarende sager er undervejs ved fire andre domstole i Japan, og onsdagens kendelse kan få indflydelse på udfaldet af disse sager ifølge Reuters.

Annonce:

Japan er det eneste land fra G7-gruppen, som ikke anerkender ægteskaber mellem personer af samme køn.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: