Historisk: Her er verdens første transkønnede Miss Universe-deltager

Spanske Ángela Ponce på 27 år er verdens første transkønnede Miss Universe-deltager

Udover sejren som Miss Universe kæmper den 27-årige skønhedsdronning også for bedre muligheder for transkønnede verden over. Foto: AP Photo/Paul White
Udover sejren som Miss Universe kæmper den 27-årige skønhedsdronning også for bedre muligheder for transkønnede verden over. Foto: AP Photo/Paul White
Følg Samfund

Når verdens største skønhedskonkurrence, Miss Universe, senere på året skal kåres på Filippinerne, bliver der skrevet historie.

For første gang nogensinde er der nemlig en transkønnet kvinde, der kæmper om titlen.

Det skriver New York Times.

Ángela Ponce har nemlig vundet Spaniens nationale skønhedskonkurrence i juni og er nu klar til at være med i den helt stor skønhedskonkurrence. Vejen dertil har dog ikke været let.

Hun fortæller, at hun altid foretrak at lege med dukker fremfor fodbolde, og det var helt i orden med hendes forældre.

Problemerne opstod i skolen i den lille konservative by Pilas i Sydspanien. Her blev hun placeret i en specialklasse for børn, der havde specielle behov. Hendes forældre kæmpede imod udskillelsen.

- At have en vagina, gør ikke en til en kvinde. Selvom mange folk ikke vil se mig som en kvinde, hører jeg klart til blandt dem, siger den 27-årige.

Transkønnet mand står frem med sine tapede bryster

Som 16-årig begyndte Ángela på hormonbehandling og efterfølgende fik hun en komplet kønsskifteoperation. Hun fik fjernet den penis, hun blev født med, fordi den altid havde været en byrde og et traume for hende.

Kritik fra andre kvinder
Efter sejren har hun modtaget stor hæder, men også flere angreb - især fra kvinder.

- Jeg synes, det er mærkeligt, at nogle kvinder ikke kan tolerere, at jeg deltager i konkurrencen og repræsenterer mit land, som den kvinde jeg er.

Artiklen fortsætter under billedet

Ángela Ponce vandt Miss Spain i juni og er nu klar til at deltage i Miss Universe. Foto: AP Photo/Paul White
Ángela Ponce vandt Miss Spain i juni og er nu klar til at deltage i Miss Universe. Foto: AP Photo/Paul White
 

Nogle kvinder mener, at Ángela har en uretfærdig fordel i konkurrencen, selvom hun fortæller, at den eneste skønhedsoperation, hun har fået foretaget, er en brystforstørrelse.

Sydafrikansk selvforsvarsinstruktør vinder Miss Universe

At vinde Miss Universe er ikke Ángela Ponces eneste mission, hun kæmper nemlig også for at udfordre de traditionelle tanker om køn og skønhed, samt at bryde barrierer for transkønnede i modeindustrien.

Siden 2012 har det været tilladt for transkønnede kvinder at deltage i Miss Universe. Det skete, efter protester over, at transkønnede Jenna Talackova blev nægtet deltagelse i konkurrencen.

Miss Universe-konkurrencen var indtil 2015 ejet af Donald Trump. Han solgte det til talentagenturet WME/IMG, efter tv-kanalen NBC nægtede at vise konkurrencen i kølvandet på Trumps kontroversielle udtalelser om mexicanske indvandrere.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind