Historisk klima-aftale er netop vedtaget i Paris

Aftalen skal begrænse klodens temperatur-stigninger, og sikre kloden fra en klima-katastrofe

Her bliver klimaaftalen vedtaget i Paris. (Video: AP)

Så kom den endelig. Den store klimaaftale, der skal sikre klodens overlevelse. Den historiske klima-aftale er netop blevet vedtaget af 195 lande på COP21-mødet i Paris, da deltagerne til COP21-topmødet grædende og klappende lykønskede hinanden.

- Det har været fire hårde år. Aftalen er ikke perfekt, men det er det bedste, vi kan opnå på dette historiske tidspunkt, sagde repræsentanten fra Sydafrika i salen til COP21-mødet.

- Tak kære ven. Tak for det, du har sagt. I har leveret et ekstraordinært stykke arbejde mod denne succes her på COP21, siger Laurent Fabius efter Sydafrikas indledende kommentar.

Efterfølgende meldte udenrigsministeren, at aftalen var vedtaget.

- Vi takker dig for dit lederskab, vi er stolte af at være med i denne aftale, siger den australske udenrigsminister, Julie Bishop, til Laurent Fabius, Frankrigs udenrigsminister på COP21.

Der var ellers stor spænding forud for aftalen, som FN’s generalsekretær Ban Ki-moon kalder historisk.

Landene forpligter sig gennem aftalen til at holde klodens temperaturstigning nede på højst 2 grader celsius og mindske udledningen af drivhusgasser, mens de rigeste lande hvert år skal bidrage med 100 milliarder dollars som en hjælp til at u-landene kan nå deres klima-mål.

Aftalen kommer i land efter to ugers forhandlinger, og for Danmark vil aftalen ikke nødvendigvis betyde det store. Danmark er nemlig allerede forpligtet gennem EU.

Nicaragua, Tyrkiet og Ukraine trak ellers spændingen ud, da de var skyld i, at mødet blev udskudt med flere timer.

80 kommentarer
Vis kommentarer