Historisk komet nærmer sig Jorden: Så tæt på kommer den

Siden 1983 har ingen komet været tættere på os end en af de to kometer, som lyner fordi jorden i disse dage

En komet, 67P/Churyumov-Gerasimenko, fotograferet af European Space Agency (Foto: ESA )
En komet, 67P/Churyumov-Gerasimenko, fotograferet af European Space Agency (Foto: ESA )

Vi skal 33 år tilbage i tiden for at finde en komet, som har været lige så tæt på som én af de kometer, der suser forbi Jorden mandag og tirsdag. Det skriver Business Insider.

Den største af de to kometer, som farer forbi længst væk, regner forskere med, man kan se med det blotte øje om natten. Den mindste med navnet Comet P/2016 BA14 bliver ikke så tydelig, men drøner forbi på 'kun' 3,5 million kilometers afstand. Men kometen bliver med den korte afstand den komet, som har været tredjetættest på Jorden i al den tid, man har målt.

Det skal dog siges, at kometen flyver forbi vores planet ni gange længere væk end månen. Og der er altså ingen sandsynlighed for, at den skulle kollidere med Jorden.

- Comet P/2016 BA14 er ikke en trussel. Det er derimod en fremragende mulighed for et videnskabelig fremskridt for studiet af kometer, siger Paul Chordas direktør hos NASAs center for Near Earth Object (nær Jorden objekter, red.)

Specielle kometer
Det gør kun kometerne endnu mere specielle, at forskerne ikke er klar over, om de to har noget med hinanden at gøre. Det er mærkværdigt nok, at kometerne suser forbi vores planet med så kort mellemrum.

- Der er mange flere astroider i rummet tæt på Jorden, end der er kometer, som er væsentlig sjældnere. Når der kommer en komet, som kommer så tæt på Jorden, er der grund til at være oppe at køre over og drage fordel ved at lære så meget, vi kan, siger Michael Kelley astronom ved University of Maryland.

Det er desværre kun personer på den sydlige halvkugle, som får muligheden for at se den største komet. De to kometer er tættest på Jorden klokken 14.14 dansk tid den 21. marts(Comet 252P/LINEAR, den største, red.) og 16.30 dansk tid den 22. marts (Comet P/2016 BA14, den mindste, red.)

Men hvis den største af kometerne forbliver lysende de næste par uger, er der alligevel mulighed for personer på begge halvkugler kan få et glimt af den. Der er også en mindre sandsynlighed for et at se meteorer den 28. marts, når Jorden krydser støvet bag kometens bane.

53 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere