Hjemmehjælper erklærede far død: Så tog han telefonen

Den 84-årige Helge Petersen blev erklæret død af en hjemmehjælper overfor sønnen ved en fejl. Helge tog senere telefonen, da sønnen ringede

Helge og Stig Petersen på hospitalet den 28. august, da Helge blev udskrevet efter en blodforgiftning. Privatfoto.
Helge og Stig Petersen på hospitalet den 28. august, da Helge blev udskrevet efter en blodforgiftning. Privatfoto.
Følg Samfund

Telefonen ringede hos den 41-årige Stig Petersen i Valby torsdag morgen i sidste uge.

- Jeg må desværre meddele dig, at din far er gået bort, sagde hjemmehjælperen i røret.

Stig blev ked af det, men dødsfaldet kom ikke uventet. Faren Helge Petersen var 84 år og havde haft blodforgiftning. En oplysning fra hjemmehjælperen fik ham dog til at undre sig.

- Politiet er på vej, fordi det ikke er et forventet dødsfald, sagde hjemmehjælperen.

Stig Petersen var rystet - men fattet - og begyndte at spørge ind til omstændighederne. Da hjemmehjælperen sagde, at hun var hos Helge i Fredensborg, og Stigs far boede i Kokkedal, gik den fatale fejl op for parterne. Stigs far var slet ikke død, og han skulle nu slette følelsen af en død far fra kroppen.

- Gud, det må du virkelig undskylde, sagde hjemmehjælperen.

Stig Petersen lagde hurtigt på, men var stadig i tvivl om, hvorvidt hans far egentlig var i live. Så han ringede faren op, og Helge Petersen tog selv telefonen.

- Det er skræmmende, at sådan noget kan ske. Min far kniber sig i armen over, at det ikke er ham, og han var meget overrasket over, at nogen kunne erklære ham for død, siger Stig Petersen til Ekstra Bladet.

Det viste sig, at en leder havde byttet om på to Helge Petersen i Nordsjælland og givet telefonnummeret til den forkerte slægtning til hjemmehjælperen. Lederen havde ikke tjekket cpr-nummeret i systemet, som ellers er procedure.

- Det var en menneskelig fejl, men min far blev jo erklæret død. Proceduren skal selvfølgelig overholdes, siger Stig Petersen.

Hjemmehjælpen i Fredensborg Kommune ringede kort efter den første samtale med hjemmehjælperen og undskyldte. Men episoden har rykket ved familiens opfattelse af det offentlige.

- Jeg har egentlig godtaget undskyldningen, og vi må jo komme videre, men det har skabt en mistillid til systemet, som er svær at få væk. Gad vide, hvordan jeg reagerer næste gang, forklarer sønnen.

Hele misforståelsen har sit udspring i et opkald til hjemmeplejen fra Stig dagen før, fordi han ikke mente, at faren fik den nødvendige pleje. Stig Petersen fik dog kun fat i en telefonsvarer, hvor han efterlod en besked med farens navn og cpr-nummer, hvorefter han bad om at blive ringet op.

Torsdag tikkede nyheden så ind om Helge Petersens død, og lederen i hjemmeplejen fik byttet om på Helgerne uden at dobbelttjekke med personnummeret.

Miseren har betydet, at den overlevende Helge Petersen nu får særbehandling af hjemmeplejen ifølge familien.

- Før mente vi ikke, at min far fik den hjælp, som han havde brug for. Nu virker det som om, at min far får mere hjælp, fordi hjemmeplejen har dårlig samvittighed, fortæller Stig Petersen.

- De går meget mere op i at passe ham, men det er jo ikke i orden, at sådan noget skal ske, før man kan få den nødvendige hjælp, slutter Stig.

Det er Fredensborg Kommune, som står for hjemmehjælpen, og her lægger ældrechef Hans Bækvang sig fladt ned.

- Der er sket et sammenfald af flere uheldige omstændigheder, og vi beklager meget overfor familien, siger Hans Bækvang, ældrechef i Fredensborg Kommune til Ekstra Bladet.

- Vi kigger nu på proceduren og har indskærpet overfor personalet. Det, der er sket, er utilgiveligt, og det vil vi for alt i verden undgå i fremtiden.

- Hvad er indskærpet?

- Fremover skal vi kigge på alle data i systemet, for eksempel personnumre, så vi er 100 procent sikre på, at vi videregiver de rigtige oplysninger om pårørende til den afdøde, siger Hans Bækvang.

- Får episoden disciplinære konsekvenser for personalet?

- Jeg betragter det, som en ulykkelig hændelse uden onde hensigter, så det får ingen konsekvenser. Men vi er forfærdelig ked af det. Desværre kan vi ikke gøre det om, siger ældrechefen.

- Det lyder som om, I lægger jer fladt ned?

- Bestemt. Vi har aldrig set noget lignende før, og vi beklager dybt overfor familien, og det skal aldrig ske igen.

- Er det en garanti?

- Det er en garanti for, at vi har strammet op på proceduren og indskærpet overfor personalet, så vi fremover er endnu mere opmærksomme på den slags situationer, siger Hans Bækvang.

- Har Helge modtaget en anderledes behandling efterfølgende?

- Borgeren bliver behandlet, som alle andre borgere med behov for hjælp. Så der er ikke tale om en positiv særbehandling.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter