Hjemmeværnet kan ikke finde 16 skydevåben samt hele 50.000 stykker ammunition.
Det oplyser Hjemmeværnet i en pressemeddelelse.
Helt konkret drejer det sig om otte M/95-geværer, syv Neuhausen-pistoler og et LMG-maskingevær, oplyser Hjemmeværnet til Ekstra Bladet.
Derudover mangler et bundstykke til endnu et gevær. Uden bundstykket kan geværet ikke fungere.
De manglende patroner er af typerne 5.56, 7.62 og 9 mm, som passer til de forsvundne våbentyper.
Våbene og de mange patroner mangler blandt andet fra Hjemmeværnets depot i Vordingborg, som er hovedkvarter for Hjemmeværnsdistrikt Sydsjælland og Lolland-Falster
Tager sikkerheden seriøst
- Helt grundlæggende synes jeg, at vi har nogle gode procedurer, og vi tager sikkerheden seriøst. Men der kan ske menneskelige fejl, og der kan være onde hensigter. Det kan vi aldrig gardere os 100 procent mod, siger generalmajor Jens Garly, der er chef for Hjemmeværnet, til Ekstra Bladet.
Han understreger, at der endnu ikke er klarhed over, om der eventuelt kan ligge en kriminel handling bag våbnenes forsvinden, eller om der kan være tale om fejlregistreringer.
- Vi kan ikke leve med den her situation, så jeg har iværksat, at der bliver foretaget en optælling af alle vores våben i Hjemmeværnet. Vi starter i det område, hvor vi tror, at der er størst sandsynlighed for, at vi kan finde de her våben, eller hvor vi kan få svar på, hvorfor der er en uoverensstemmelse mellem registreringerne og det, vi fysisk har, siger han.
Hele miseren begyndte tilbage i september, hvor politiet henvendte sig angående et våbennummer fra et gevær, der blev stjålet i 2011. Våbnet var dukket op på et billede i en politiefterforskning.
Da Hjemmeværnets teknikere slog nummeret op i våbensystemet, faldt de over en nogle mistænkelige registreringer i forbindelse med en række andre våben.
Påhviler et kæmpe ansvar
Derfor blev der igangsat en våbenoptælling på våbendepotet i Vordingborg og efterfølgende på andre våbendepoter i distriktet.
- Hvorfor går der to måneder, fra I opdager den første del af problemet, til at I melder ud, at de her våben mangler?
- Det er klart, at hvis vi på det tidspunkt havde vidst, hvad vi ved i dag, så var vi gået anderledes til værks og havde sat langt flere ressourcer af fra start for at prøve at løse det her problem, siger generalmajor Jens Garly.
- Hvad siger det her om jeres sikkerhedsprocedurer i forhold til opbevaring af våben?
- Grundlæggende synes jeg, at vi har nogle gode og solide procedurer, som vi håndhæver ganske strengt. Vi ved godt, at der påhviler os et kæmpe ansvar, når vi håndterer våben. Men det er klart, at vi skal tage ved lære, hvis vi finder ud af, at der er ting, vi skal gøre anderledes og bedre.
Meldt til politiet
- Hvad tror du selv, der er sket?
- Det vil jeg ikke komme med et bud på. Nu sætter vi alle kræfter ind på at tælle vores våben op. Og så er der sat nogle undersøgelser i gang ved Forsvarets Auditørkorps, og sagen er meldt til politiet.
- Når I drager auditørerne og politiet ind i sagen, er det så fordi, I hælder til, at der ligger en kriminel handling bag?
- Nej, det er normal procedure, at man går til auditørerne med potentiel bortkomst af våben, og i samråd med auditørerne har vi valgt at melde sagen til politiet.
- Hvad vil det have af konsekvenser, hvis det viser sig, at der ikke er tale om en registreringsfejl, men at våbnene rent faktisk er forsvundet?
- Det, synes jeg, er for tidligt at konkludere. Nu har vi iværksat en række undersøgelser, og så må vi se, hvad de viser. Er der begået fejl, så må vi selvfølgelig håndtere dem.
Forsvarsministeren tilfreds
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er indtil videre tilfreds med Hjemmeværnets håndtering af sagen.
- Jeg er tilfreds med, at Hjemmeværnet har sat alle kræfter ind på at finde de her våben, skriver han i en kommentar til Ritzau.
Søren Espersen (DF) er kommitteret for Hjemmeværnet og udgør dermed ledelsen sammen med generalmajor Jens Garly. Søren Espersen afviser over for Ekstra Bladet at udtale sig om sagen, men henviser til Jens Garly.