Hjemsendte skoleelever er udfordrede - UniLogin er nede

UniLogin, som bruges til at logge på digitale skoletjenester, virker igen. Det blev ramt af et angreb torsdag

UniLogin bliver blandt andet brugt til at logge ind på intranettet Aula. 
(Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
UniLogin bliver blandt andet brugt til at logge ind på intranettet Aula. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

De hjemsendte skoleelever og lærere kunne torsdag i en periode ikke tilgå UniLogin, som blandt andet bruges til at logge ind på intranettet Aula og digitale skoletjenester.

Tjenesten blev ramt af et større overbelastningsangreb, men angrebet blev afværget og UniLogin fungerer igen normalt, oplyser Børne- og Undervisningsministeriet torsdag omkring klokken 15.

- Børne- og Undervisningsministeriet er ikke uvant med den slags angreb og opsatte en række ekstra filtre og overvågning, som blokerede for yderligere angreb.

- Ministeriet fik hurtigt afværget angrebet og påbegyndte en genstart af systemet, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Et overbelastningsangreb sker ved, at nogle udefra får en lang række computere til at sende mange forespørgsler til en bestemt side med henblik på, at serverne skal bryde sammen.

Ministeriet ved på nuværende tidspunkt ikke, hvem der stod bag angrebet.

UniLogin er et digitalt id for elever, forældre, og medarbejdere i undervisningssektoren.

UniLogin bliver brugt af alle elever og lærere i grundskolen og på en række ungdomsuddannelser. Det har 700.000 daglige brugere. Langt de fleste er elever.

Fra denne uge er de danske skoler lukket på grund af coronavirus, og i stedet skal eleverne passe skolen hjemmefra - eventuelt med hjælp fra deres forældre.

Det har betydet et stort pres på systemerne, og også tidligere i denne uge har der været forstyrrelser for UniLogin.

Onsdag var der 1,7 millioner login med UniLogin. Det kan dække over flere login fra den samme elev eller lærer.

Til sammenligning er der på en normal dag 900.000, oplyser Styrelsen for It og Læring.

Styrelsen for It og Læring satte tidligere i denne uge ekstra serverkapacitet ind for bedre at kunne håndtere, at der er større pres end normalt på systemerne.