Hjerneforskers rejsekort spærret: – En politistat værdig

Det er en voldsom chikane for så lille en forseelse, mener professor

Følg Samfund

En af Danmarks førende hjerneforskere, professor Albert Gjedde, er havnet på rejsekortets spærreliste, fordi han har glemt at tjekke ud med kortet tre gange. 

Rejsekort A/S kan således spærre dit kort, hvis du inden for 12 måneder ikke får tjekket ud tre gange. Samtidig får du karantæne, så du i et år hverken kan købe et rejsekort personligt eller et rejsekort flex.

Og professoren med speciale i neurobiologi og farmakologi er rasende:

– Det er en straffeaktion fra rejsekortets administration, som er en politistat værdig, siger han. 

– Det er jo en voldsom chikane for så lille en forseelse, og jeg forstår ikke, at en offentlig instans, som DSB tillader sådanne politistatsmetoder, siger han.

Rejsekorts-vanvid: Anne Mette har fået et års karantæne

Rejsekort A/S ønsker ikke at oplyse, præcis hvor mange danskere, der for tiden er på deres spærreliste. I sommeren 2013 var det fremme, at 300 rejsende var blevet blacklistet. 

Albert Gjedde pendler ugentligt mellem Århus og Københavns Universitet, og det var på den strækning, det gik galt med udtjekningen tre gange: 

– De to første gange ved årets begyndelse, da jeg skulle vænne mig til det ulige antal ud- og indtjekninger ved rejser med flere transportmidler, og så åbenbart seks måneder senere på Aarhus Banegård, hvilket jeg først finder ud af, da kortet pludseligt en dag er kortet spærret. Uden varsel.

– Det er jo fuldstændig vanvittigt. De kunne jo bare i stedet trække mig for, hvad det nu kostede i stedet for at straffe mig med med et års karantæne, siger han.

Rejsekort-vanvid: 816.000 dummebøder i år

Albert Gjedde må nu ty til klippekort og billetautomater. 

– Jeg er jo helt åbenlyst ikke den eneste, der har prøvet at glemme at tjekke ud. Det er kæmpe stort problem, som man må finde en løsning på, siger han. 

Albert Gjedde har klaget til Ankenævn for Bus, Tog og Metro, fordi rejsekortet blev spærret uden varsel.

Og i Forbrugerrådet mener man, at det er en alt for hård sanktion, at rejsende får karantæne for at glemme at tjekke ud. 

– Der er mange, der får spærret deres rejsekort, fordi de glemmer at tjekke ud tre gange, og det ville klæde rejsekortet at give mere snor her i begyndelsen, siger Asta Ostrowski.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller