Hjerte-alarm: Her afviser man patienter uden for lukketid

Folk med akutte og livstruende hjertesygdomme risikerer at blive afvist på en række af landets sygehuse, hvis de kommer om natten eller i weekenden

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Hvis du oplever akut hjerte-kar-sygdom midt om natten eller i weekenden, må du blot håbe, at du bor et sted i landet, hvor et hospital kan tage imod dig.

Ifølge en helt ny undersøgelse findes der nemlig syv hospitalsafdelinger i Danmark, som ikke har kapacitet til at undersøge og behandle dig for en hjerte-kar-sygdom, hvis du kommer uden for afdelingernes lukketider.

Undersøgelsen, som Hjerteforeningen, Dansk Cardiologisk Selskab (DCS) og Dansk Selskab for Akutmedicin (DASEM) står bag, viser klare mangler i det døgndækkende beredskab på landets hospitaler.

Om natten og i weekenderne er der hele 14 procent af afdelingerne, som ikke rutinemæssigt kan gennemføre en ekkokardiografi (ultralyds-undersøgelse) af de akutte hjertepatienter. Det svarer til, at hver syvende hospitalsafdeling ikke lever op til anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen.

- Jeg har netop haft et møde med ministeren om, at der er et utilfredsstillende beredskab rundt omkring i landet i forhold til akutpatienterne, og det er jo ikke til at leve med, siger Kim Høgh, direktør i Hjerteforeningen.

Bakker op om kritik
Det er helt afgørende, at borgerne kan få en akut behandling, uanset hvor de er i landet, og uanset hvad tid på døgnet det er, mener han.

Og formanden for Dansk Cardiologisk Selskab, Christian Gerdes, bakker fuldt op om den skarpe kritik fra Hjerteforeningen. For det kan få fatale konsekvenser, hvis man ikke kan få den rette behandling i tide, advarer han:.

- Man kan dø af det. Det er jo det ultimative. Grunden til, at vi tager det her så alvorligt, er, at de tilstande, som vi taler om, er livstruende, og hvor tiden betyder meget, siger Christian Gerdes, der også er overlæge på Hjertemedicinsk afdeling, Aarhus Universitetshospital.

- Og når vi taler om tid som en meget vigtig faktor, så taler vi ikke om dage eller uger eller måneder, så taler vi om timer – og nogle gange kan halve timer være afgørende, fastslår han.

Her kan der styrkes
Undersøgelsen viser også, at på otte procent af de afdelinger, der modtager akutte hjertepatienter, kan der heller ikke i dagtiden altid udføres ekkokardiografi.

Men hvad gør man så som patient, hvis man står med en livstruende hjertesygdom, og der ikke er nogen til at undersøge eller behandle?

- Jamen, så må man håbe på, at den læge, der er der, har åndsnærværelse nok til at kontakte nogle steder, hvor man ved, at det beredskab er der. For på mange af hospitalerne har man heldigvis et godt beredskab, siger Christian Gerdes.

- Hvordan kan man så udnytte det, hvis der er langt til et sygehus med beredskab?

- Det er jo noget med at flytte folk i en lægehelikopter for eksempel. En af løsningerne er at styrke det præ-hospitale beredskab. Så patienterne, inden de lander på sygehuset, er blevet vurderet af en læge.

- Ikke nødvendigvis en hjertelæge, men en læge, som er vant til at se akut syge patienter, siger Gerdes.

- Men når der er syv forskellige hospitalsafdelinger, hvor der ikke er bemanding efter lukketid, er det så realistisk, at man kan blive fløjet et andet sted hen med helikopter hver gang?

- Det må man jo så organisere sig ud af. Det er det rigtige at gøre. Hvis jeg skulle sætte mig i patientens sko, ville jeg sige, jamen, så må jeg jo bare have den behandling. Patienterne har jo også nogle rettigheder, lyder det fra formanden.

72 kommentarer
Vis kommentarer