Hobbyavler holder flagfest med 25 døde får: Jeg har slået dem alle ihjel

Michael Darket er træt af kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen og har taget den ultimative konsekvens. Nu venter han på, at benmels-droschen kommer og henter dem

25 døde får og en død fritidsinteresse for Michael Darket. Hurra, der er fest. Privatfoto
25 døde får og en død fritidsinteresse for Michael Darket. Hurra, der er fest. Privatfoto

En stor cirkel med 25 får, der alle ligger med bugen i vejret, vækker opsigt på en mark på Hyllingebjerggård ved Melby i Nordsjælland.

Og som om, det ikke skulle være nok, så har fåreavler Michael Darket også plantet Dannebrog og Europa-flaget ved siden af hver af dem.

- Jeg har slået min besætning ned. De er døde. Jeg orker det ikke mere. EU's regler er for forkvaklede. Nu venter jeg bare på, at de bliver hentet, så de kan blive lavet om til benmel og sæbe, siger Michael Darket til Ekstra Bladet.

Han sidder midt mellem de døde dyr.

Festligt ser det ud med fødselsdagsflagene, hvis ikke det var, fordi fårene var døde og flagene var sat på halv stang.

Michael Darket har valgt at markere sin utilfredshed med det, som han kalder for 'alt for stive regler og for meget bureaukrati' på en meget usædvanlig måde. I 27 år har han været fåreavler. Men nu er det slut.

Fik en over nakken
15. februar kom Naturerhvervstyrelsen på besøg sidste gang. Det endte i en bitter strid, hvor Michael Darket ifølge sin egen forklaring til Ekstra Bladet blev den lille, og styrelsen fik det sidste ord.

Darket havde igen overtrådt regler, og under den sidste stikprøvekontrol, som han altså blev udsat for, fik han en ordentlig en over nakken. Der var rod med øremærkningen, og kontrollanten stillede ham i udsigt, at der både ville komme bøder og også opfølgende kontrolbesøg som følge af hans slendrian.

Brian Taarup Larsen har flere gange fået dom for at mishandle sine får. Arkivfoto: Privatfoto Krimi Har mishandlet sine dyr i årevis - nu er det slut

- Myndighedernes kontrol er ude af kontrol. Bureaukratiet er blevet for dræbende. De har forbudt mig at sælge, slagte og flytte dyr. Hver gang kontrollanterne kommer, finder de en seks-syv fejl. På stedet kan man måske tale sig fra et par stykker. Men det ender altid med, at der er et eller andet. Det har der så været igen, og nu vil de også trække mig i hektarstøtte, siger Michael Darket, der har 92 tønder land, som hans op mod 100 får har boltret sig på i tidens løb.

Sjusk med øremærker
Inden markeringen med de døde får fredag har han gradvist slået sin besætning ned siden det sidste besøg 15. februar. Han hævder ikke selv, at han har drevet fåreavl for at tjene penge. Han har udelukkende gjort det for sin fornøjelses skyld.

Åse Svendsen med en del af sin truede fåreflok. Nu går hun til modangreb med sin vogterhund, Ida. (Foto: Ernst van Norde) Samfund Desperate Åse går til kamp mod ulve

De fejl, som Naturerhvervstyrelsens kontrollanter har påpeget, har været flere. Men særlig en fejl er ifølge Darket graverende. Og det er, at der kun var et øremærke på hans 15 gamle avlsfår. De er mere end 11 år gamle, og derfor skulle der ifølge reglerne have været to. Og så var der nogle af fårene, som havde tabt deres øremærker. Michael Darket blev afsløret i at have sat nye øremærker i enkelte får. Og det var ikke mærker, som han havde bestilt via CHR-registret, som han burde. Han havde selv sat mærker i ørerne og havde ifølge sin forklaring til Ekstra Bladet styr på, hvem de var, i sin egen log-bog.

Fy skamme. Det må du ikke, var beskeden fra styrelsen.

- Jeg er meget ked af, at dansk fåreavl er stærkt på retur på grund af myndighedernes regler. Nu er jeg selv stoppet, og jeg ved også, at seks-syv af mine kolleger i nærheden heller ikke vil mere, forklarer Michael Darket.

Derfor tjekker vi
Naturerhvervstyrelsen bekræfter over for Ekstra Bladet, at en af styrelsens kontrollanter har været på besøg hos Michael Darket, og at der blev konstateret nogle uregelmæssigheder under besøget. Styrelsen fortæller, at man helt generelt følger en lovgivning, som er ens i hele EU, når det gælder øremærkning af får.

Samfund Fåreavler flytter sine dyr efter endnu et ulveangreb

Men ellers ønsker styrelsen ikke at kommentere Michael Darkets synspunkter. En ansat i styrelsens pressefunktion henviser i stedet til Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen står for at foretage registreringer af samtlige danske fåreavlere. Hver gang et lam kommer til verden er det meningen, at dyret skal registreres. Det er der en årsag til, hvis man spørger Stig Mellergaard, der er souschef i Kontrol for Dyresundhed hos Fødevarestyrelsen.

- Vi foretager kontrollerne for at se, om registreringerne er i orden. Vi tjekker hvor mange, de er, og om øremærkerne er i orden. Årsagen er, at får vi et tilfælde af udbrud af en sygdom eksempelvis med mund- og klovsyge, så ved vi, hvor dyrene er. Årsagen er også hensynet til sporbarhed. Vi kan se hvem, der har solgt til hvem og hvad, de har solgt, siger Stig Mellergaard.

Ifølge Stig Mellergaard er der ifølge Fødevarestyrelsens register over fåreavlere ikke noget synderligt fald i antallet siden 2002, hvor han selv trådte til.

- Der er heller ikke meget ny lovgivning i perioden, som skulle have gjort det mere besværligt. Så jeg kan ikke genkende det billede, der tegnes, siger han til Ekstra Bladet.

Fårene fik hverken nok mad eller vand, siger retten i Hillerød. (Foto: Colourbox.com) Krimi Fåreavler dømt: Lod får sulte og tørste

Kæmper for bedre forhold
Michael Darket håber på, at hans lille stunt vil vække opsigt.

- Jeg kæmper for, at fåreavlere i hele landet skal behandles bedre. Det er imod min vilje at skulle nedlægge min fårebesætning og kaste håndklædet i ringen. Omvendt så er det så forfærdeligt, når vi risikerer at få så store bøder, siger Michael Darket, som anslår, at han risikerer at miste fem procent af sin hektarstøtte på 86.000 kroner på grund af gentagne problemer med at leve op til reglerne. Desuden står han også til flere gebyrer for forskellige andre overtrædelser af reglerne.

230 kommentarer
Vis kommentarer