Høj feber og blå i hovedet - hvorfor kan min søn ikke få hjælp?

Jessica Winberg fra Jægerspris er frustreret over, at hendes søn ikke bliver indlagt. Hun mener, at han er blevet glemt på grund af coronavirus

Jessica Winberg har optaget flere videoer af sin søn Hjalmar, der siden 13. marts har haft feber og problemer med vejrtrækningen. Video: Privat

'Hjalmar er ramt af coronakrisen.'

Sådan lyder det i et Facebook-opslag fra en desperat og frustreret mor til en 13 måneder gammel dreng.

Her har flere hundrede allerede delt 28-årige Jessica Winbergs historie om sønnen Hjalmar Winberg, der ifølge hende ikke kan få hjælp, fordi sundhedsvæsenet har for travlt med coronavirus.

Til Ekstra Bladet fortæller Jessica Winberg, at det begyndte allerede fredag 13. marts, hvor Hjalmar blev sløj.

Jessica Winbergs 13 måneder gamle søn Hjalmar begyndte at då det dårligt 13. marts. Siden har det været en lang frustration med læge- og hospitalsture for den 28-årige mor. Privatfoto
Jessica Winbergs 13 måneder gamle søn Hjalmar begyndte at då det dårligt 13. marts. Siden har det været en lang frustration med læge- og hospitalsture for den 28-årige mor. Privatfoto
 

- Dagen efter, lørdag, vælter det fuldstændig. Hjalmar kunne næsten ikke trække vejret og var nærmest ikke til stede. Han var helt slatten og havde 40 i feber, siger den 28-årige mor fra Jægerspris og fortæller, at hun derfor havde kontakt til lægevagten på 1813 flere gange i løbet af weekenden, men blev henvist til sin egen læge mandag 16. marts.

Mandag fortalte hun sin læge om Hjalmars tilstand og tilføjede, at han nu også var begyndt at tage sig til øret, fordi han også er såkaldt ørebarn. De fik udskrevet antibiotika og astmaspray og blev sendt hjem.

Blå i hovedet
Men tirsdag 17. marts blev det ifølge Jessica Winberg igen meget værre. Hun ringede igen til lægevagten, og det endte med, at hun insisterede på at få sin søn, der stadig havde høj feber, tjekket på hospitalet. Kort efter kom en ambulance og bragte ham til Hillerød Hospital.

Ingen test til etårig med blå læber og 40,5 i feber: - Meningsløst

- Han kunne slet ikke få luft, og mens vi var på hospitalet blev han blå i hovedet. De vurderede, at det var falsk strubehoste, og at medicinen burde hjælpe, hvis der også var lungebetændelse oven i, fortæller Jessica Winberg.

Morgenen efter, onsdag 18. marts, var den stadig helt gal, og 13 måneder gamle Hjalmar kæmpede for at trække vejret. Så Jessica Winberg fik igen sin søn med på hospitalet.

- Jeg fortalte dem, at der ikke var noget af medicinen, der virkede. Men vi blev nærmest kastet ud ad døren på hospitalet. Jeg tog helt frustreret hjem igen, og tænkte 'det var da utroligt, at vi ikke kan få mere hjælp,' siger Jessica Winberg, og fortsætter:

- Samme aften mistede vi helt forbindelsen til ham. Vi ringede til hospitalet igen og fik at vide, at vi skulle komme ind. Mens vi var der, kvikkede han lidt op, men faldt så sammen igen. Igen sagde de, at det var noget, vi kunne klare hjemmefra, så i ren frustration tog jeg hjem igen.

Opslag på Facebook
Det var efter den sidste oplevelse onsdag aften, at Jessica Winberg besluttede sig for at gå på Facebook, hvor hun sammen med en lille beskrivelse af Hjalmars sygdom og sine egne frustrationer lagde en video op af sønnen, hvor det er tydeligt, at han kæmper for at trække vejret og knap har kræfter til at græde.

- Jeg har egentlig ikke frygtet coronavirussen. Men det virker jo som om, børn bare ikke kan få den samme hjælp på hospitalet allerede nu, hvor coronavirussen først lige har ramt os i landet, siger den 28-årige mor.

Hun er også mor til en syvårig pige, der lider af astma, og ifølge Jessica Winberg har det aldrig været et problem at få hjælp til hende, selvom det aldrig har været så alvorligt, som det var med Hjalmar, da hun sad med ham på hospitalet.

- Jeg føler, at han er blevet glemt midt i coronakrisen. Jeg har selvfølgelig tænkt på, om han kan være smittet med corona, men jeg har bare fået at vide, at de kun tester folk, der er 'alvorligt syge', siger hun.

Hjalmars feber er heldigvis begyndt at falde nu, en uge efter Jessica Winberg skrev sit opslag på Facebook. Men han har tabt et kilo under sit sygdomsforløb, og den frustrerede mor ønsker nu at sætte fokus på sin bekymring for, om færre børn får hjælp for andre sygdomme, mens landet er ramt af coronavirus.

Hospital: Vi afviser ikke akutte patienter
Hos Nordsjællands Hospital har man ikke mulighed for at kommentere den konkrete sag. Men at der skulle være mindre plads til at indlægge børn i lyset af den aktuelle coronasituation er ikke et billede, man kan genkende.

- Alle børn, der bliver henvist til hospitalet, bliver vurderet af både en læge og sygeplejerske og efterfølgende indlagt, hvis der er et behov. Hvis vi vurderer, det er trygt, kan vi i nogle tilfælde også bede forældrene fortsætte med at observere barnet derhjemme, og så kontakte lægen igen, hvis der sker en forværring. Det har også været almindelig praksis før coronavirus blev en del af hverdagen, siger Jonas Egebart, der er lægelig vicedirektør på Nordsjællands Hospital, til Ekstra Bladet. Han fortsætter:

- Vi er heldigvis ikke i en situation, hvor vi afviser akutte patienter på grund af travlhed med coronavirus. Der er både plads og kapacitet på børne- og ungeafdelingen. Børn med luftvejssymptomer modtages i en fremskudt børneakutmodtagelse foran afdelingen. Så det kan se anderledes ud at komme på hospitalet i denne tid, men det er vigtigt at sige, at man fortsat trygt kan kontakte sundhedsvæsenet, hvis man har behov.