Højborgen står for fald: - Det bliver ekstremt blodigt

Selvom en koalition af mellemøstlige krigere her til morgen har fået kæmpet sig ind i Raqqas gamle bydel, skal man ikke regne med, at kampene snart er overstået. Tværtimod, lyder det

Islamisk Stat under en parade i den syriske by Raqqa. Raqqa var den første by, IS indtog, og den er siden blevet betegnet som IS' hovedstad. Foto: AP
Islamisk Stat under en parade i den syriske by Raqqa. Raqqa var den første by, IS indtog, og den er siden blevet betegnet som IS' hovedstad. Foto: AP
Følg Samfund

Islamisk Stats sidste by, Raqqa, står for fald.

Koalitionen Syrian Democratic Forces, SDF, fik i morges, med hjælp fra luften, sprængt hul i muren til den gamle bydel i den syriske by.

Men selvom styrkerne nu er nået ind til kernen af IS' sidste højborg, skal man ikke regne med, at byen snart er befriet for terrorgruppen, mener Nagieb Khaja.

- Vi har set det fra andre byer, for eksempel Mosul i Irak, at IS trækker sig tilbage ind i byen. Og så bryder helvede løs, når koalitionen når koalitionen når frem. Det så man for eksempel ved Mosul. Her rykkede man hurtigt frem mod byen, og man forventede, at den hurtigt ville falde, men det viste sig jo ikke at være sandt.

USA: Soldater bryder IS' defensiv og trænger ind i Raqqa

- Kampen om Raqqa er først nu begyndt, og jeg tror, den bliver hård, siger Nagieb Khaja, der som krigskorrespondent har dækket den syriske borgerkrig, herunder Islamisk Stat.

Ekstremt blodigt
Eksperter spår dog, at Raqqa vil blive lettere at indtage end den irakiske by Mosul, der tog over seks måneder.

- Raqqa er en noget mindre by end Mosul, og på den måde bliver det selvfølgelig lettere. Omvendt er det IS' sidste by, og det var den første, de indtog, så på den måde har den selvfølgelig stor symbolsk værdi. Når Raqqa er faldet, er de reduceret til en organisation, der findes i landområder.

Amerikansk udsending: Alle udenlandske jihadister bliver dræbt

- Men man hører fra civile, at de ikke har fået lov til at flygte fra Raqqa. Det samme så man i Mosul, og det gjorde kampene meget blodige. IS-krigerne vil nemlig gerne kunne gemme sig blandt de civile, og så er det dårlig PR, hver gang koalitionen rammer civile, siger Nagieb Khaja.

Kæmper til sidste mand
Mens det er umuligt at sige, præcis hvor mange krigere fra IS, der gemmer sig bag muren til den gamle bydel i Raqqa, så er det et betragteligt antal, hvor de fleste er udenlandske krigere, fortæller Lars Cramer-Larsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet og ekspert i Syrien.

- Det anslås, at der er omkring 2000 IS-krigere, hvoraf mange er tilrejsende. Det er hardcore jihadister. De har ikke tænkt sig at overgive sig.

Dansk Syrien-kriger i Raqqa: Voldtægt af vantro er ok

Og de har haft god tid til at forberede sig, hvilket vil gøre kampene endnu sværere og mere blodige.

- IS går ikke op i krigens love, så de vil bruge alle tænkelige midler til at forsvare sig. Så man må forvente, at den gamle bydel er mineret, der er vejsidebomber, snigskytter, de vil nok også bruge droner med sprængstof menneskelige skjolde.

- Derfor er man nødt til at kæmpe fra hus til hus og fra markedsplads til markedsplads, og derfor tager det rigtig lang tid, siger Lars Cramer-Larsen.

Det anslås, at der befinder sig op mod 100.000 civile i Raqqas gamle bydel.

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.