Høje mennesker har større risiko for kræft

Jo højere man er, des større sandsynlighed har man for at få kræft, konkluderer svenske forskere på baggrund af stor undersøgelse

Basketballspillere som kinesiske Ri Myung Hun og amerikanske Dennis Rodman har højere risiko for kræft end lave mennesker. (Foto: Kim Kwang Hyon, AP)
Basketballspillere som kinesiske Ri Myung Hun og amerikanske Dennis Rodman har højere risiko for kræft end lave mennesker. (Foto: Kim Kwang Hyon, AP)

Svenske forskere fra Karolinska Institutet i Stockholm har undersøgt sammenhængen mellem højde og risiko for kræft på baggrund af data fra 5,5 millioner svenskere.

Resultaterne viser, at risikoen for kræft i gennemsnit stiger med 18 procent for kvinder og 11 procent for mænd for hver 10. centimeter.

For kvinder er risikoen for brystkræft forøget med 20 procent for hver 10. centimer, og for både mænd og kvinder er risikoen for modermærkekræft forsøget med omkring 30 procent for hver 10. centimeter, konkluderer studiet.

Se også: Skål d'damer: Øl mindsker kvinders risiko for hjerteanfald

Der er flere bud på, hvordan sammenhængen mellem højde og kræftrisiko hænger sammen. De går bl.a. ud på, at kroppen bliver udsat for en større mængde væksthomon gennem barndommen, at der et et større antal celler i høje menneskers krop, at de har et højere kalorieindtag, og - i forbindelse med modermærkekræft - at de har en større hudoverflade, som eksponeres for solen.

Det er ikke første gang, at forskere har fundet et link mellem voksnes højde og risikoen for at få kræft, men det er sandsynligvis det største studie nogensinde, der har sammenkoblet så klar en sammenhæng. Det skriver The Independent.

Se også: Ny hypotese: Her er årsagen til al kræft

Forskerne analyserede medicinske journaler fra 5,5 millioner svenskere født mellem 1938 og 1991 samt data omkring svenskernes højde fra landets nationale pasregister. For at nå frem til resultaterne fulgte forskerne hver deltagers medicinske udvikling fra de fyldte 20 år og frem til slutningen af 2011, hvilket gjorde dem i stand til at sætte forbindelse mellem højde og kræfttilfælde.

Resultaterne er endnu ikke blevet offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift, men vil blive præsenteret på en konference for en endokrinologi i Barcelona.

Det påpeges dog, at resultaterne ikke tager forbehold for forhold som uddannelses- og inkomstniveau.

Derudover peger ph.d.-studerende, Emelie Benyi, på endnu et forbehold ved undersøgelsen:

- Vores studier viser, at højere individer har større sandsynlighed for at udvikle kræft, men det er indtil videre uklart, om de også har en højere risiko for at dø af kræft eller har en højere dødelighed generelt, siger hun og tilføjer, at udvikling af kræft afhænger af mange forskellige faktorer.

Se også: Din uddannelse afgør, om du overlever en kræftsygdom

4 kommentarer
Vis kommentarer