Højere minusrenter: Minister bør sikre konkurrence

Både Nordea, Jyske Bank og Danske Bank har gjort det dyrere at have penge stående. Flere vil følge efter, og det kræver handling fra erhvervsministeren, mener ekspert

Følg Samfund

Hvis man er kunde hos enten Nordea, Jyske Bank eller Danske Bank skal man nu betale dem endnu mere for at have sin opsparing stående.

Nordea sænkede mandag deres indlånsrente til minus 0,7 procent. Før var den minus 0,6 procent, og torsdag fulgte Jyske Bank så efter, mens Danske Bank fredag meldte sig ind i koret.

Det betyder altså, at kunder med over 100.000 kroner på kontoen hos de tre banker nu skal betale mere for at have deres sparepenge stående.

Ifølge alle bankerne skyldes beslutningen, at Nationalbanken for nylig satte sin rente ned, men spørger man bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull, kunne noget også tyde på, at bankerne gør det på grund af den ekstra indtjening.

- De gør det jo selvfølgelig, fordi Nationalbanken sætter deres minusrente ned, men noget kunne også tyde på, at bankerne gør det, fordi de kan, siger Lars Krull til Ekstra Bladet.

Han tror samtidig, at man vil se flere vil følge trop.

- Det er min vurdering, at flere banker vil sænke deres indlånsrente. De vil da også gerne tjene nogle flere penge, siger Lars Krull.

Bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, har dog flere gange afvist, at negative renter er en overskudsforretning.

Sikre konkurrence
Bankeksperten peger på, at man er nødt til at sikre, at bankerne rent faktisk konkurrerer med hinanden, og ifølge Lars Krull er det altså erhvervsminister Simon Kollerups (S) opgave.

- Uanset om det handler om gummisko eller penge skal der være konkurrence på området, så der ikke er en samordnet praksis. Derfor bør erhvervsministeren sikre sig, at der er reel konkurrence mellem bankerne, for jeg har på fornemmelsen, at det er der ikke lige nu, siger Lars Krull.

Erhvervsminister Simon Kollerup har tidligere raset mod bankerne, da de ændrede grænsen for negative renter fra 250.000 til 100.000.

I et Facebook-opslag skrev ministeren, at 'grænsen for negative renter i banken er nået', men nu tyder det altså på, at bankerne blot har fundet et andet parameter at skrue på.

- Pris og grænse er to sider af samme sag, fastslår Lars Krull.

Ekstra Bladet har flere gange forsøgt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), men det har ikke været muligt.

Ved du, hvordan man undgår minusrenter? Ellers kan du læse Ekstra Bladets guide til det lige her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller