Højere oliepris kan koste familier 1000 kroner ekstra årligt

Olieprisen er steget efter et angreb i Saudi-Arabien. Det betyder blandt andet dyrere benzin for danskerne

Saudisk tv kunne vise voldsomme billeder efter angrebet lørdag. Video: AP

Danske familier kan blive ramt på pengepungen, efter at to olieanlæg i Saudi-Arabien i weekenden blev udsat for et droneangreb.

Det ser voldsomt ud på Aramcos olieanlæg, men myndighederne i Saudi-Arabien er tavse. Foto: Ritzaun Scanpix 112 Verdens største olieselskab i flammer efter drone-angreb

Siden angrebet er olieprisen steget med omkring ti procent. Det betyder blandt andet dyrere benzin og derved en ekstra regning for de familier, der har en benzindrevet bil.

Ifølge Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, vil en stigning på ti procent i olieprisen kunne koste en dansk familie med børn omkring 1000 kroner ekstra om året.

USA's beskyldninger mod Iran er 'nyttesløse' og 'uforståelige', siger en talsmand for ministeriet Abbas Mousavi. Foto: Nicholas Kamm/Ritzau Scanpix Krig & katastrofer Trump truer: 'Locked and loaded'

Det baserer han på forbrugerundersøgelser fra Danmarks Statistik, der viser, at en børnefamilie bruger cirka 10.000 kroner årligt på benzin og diesel. Derudover kommer udgifter til at varme boligen op.

- Det betyder, at en stigning i olieprisen på i omegnen af ti procent umiddelbart koster en dansk familie tusind kroner om året, siger Tore Stramer.

Set i et større perspektiv vil en højere oliepris også gøre ondt på den samlede danske økonomi.

Ud over at mange danske familier vil blive ramt, vil flere virksomheder - især inden for fremstillingssektoren - være negativt påvirket.

Saudisk tv kunne vise voldsomme billeder efter angrebet lørdag. Foto: Ritzau /Scanpix. Samfund Prisen er eksploderet efter angreb

Også den danske eksport kan svækkes. Det skyldes, at store handelspartnere som eksempelvis Tyskland og Sverige vil være tynget af en højere oliepris på grund af deres energitunge fremstillingssektorer.

- Samlet kan det hive vækst ud af dansk økonomi på i omegnen af fem milliarder kroner over en tre-fireårig periode. Det svarer til et jobtab på 5000 personer.

- Men det kræver, at den stigning, der har været i olieprisen, bliver varig og bider sig fast over en længere periode. Og det ved vi endnu ikke, om den gør, siger Tore Stramer.

Samfund FN fordømmer droneangreb på olieanlæg i Saudi-Arabien

Endnu har Saudi-Arabien ikke tilkendegivet, hvem der mistænkes for at stå bag lørdagens angreb mod de to olieanlæg.

Angrebet har i øjeblikket ødelagt halvdelen af landets olieproduktion.

Den kraftige stigning i olieprisen, som angrebet har ført med sig, skyldes, at Saudi-Arabien er en af de absolut største producenter af olie i verden.

Det ser voldsomt ud på Aramcos olieanlæg, men myndighederne i Saudi-Arabien er tavse. Foto: Ritzaun Scanpix 112 USA beskylder Iran for at stå bag angreb på saudisk olieanlæg

Landet producerer alene omkring fem procent af den samlede olie i verden.

- Når der sker sådan et angreb, der sætter den saudiarabiske olieproduktion ud af spil, så er det klart, at det giver anledning til usikkerhed i markedet og til stigende oliepriser, siger Tore Stramer.

Du kan godt finde lommeregneren frem, hvis du har et af de gamle lån. Et nyt på 0,0 procent kan være på vej. Arkivfoto: Jesper Mortensen Tips og guides Nul procent i rente på vej: Spar flere hundrede tusinde

Nyuddannede lastbilchauffører tjener 37.100 kroner om måneden. Nadia Møller, 19, får dog elevløn halvandet år endnu. Foto: René Schütze Tæt på Nadia på 19 kan se frem til kongeløn: Tjener mere end jurister

114 kommentarer
Vis kommentarer