Annonce:
Annonce:

Højesteret tillader homo-ægteskaber over hele USA

Den amerikanske højesteret afgjorde i en historisk sag fredag med stemmerne 5-4, at homoseksuelle har ret til at blive gift i alle amerikanske stater

USAs højesteret stemte 5-4 fredag for at tillade homoseksuelle at gifte sig i USA.(Video: AP)
Annonce:
Følg Samfund

Den amerikanske højesteret afgør, at homoseksuelle har ret til at blive gift i alle amerikanske stater. Stemmerne bandt de ni højesteretsdommere lød på fem-fire.

Ægteskaber for bøsser og lesbiske var i forvejen tilladt i 36 stater, men er altså nu lovligt i alle 50 amerikanske stater. Det vil sige, at det nu bliver lovligt at gifte sig i stater, hvor der indtil nu har været begrænsninger, for eksempel i Kentucky, Michigan, Ohio og Cincinnati.

Derudover får homoseksuelle nu samme rettigheder, som heteroseksuelle par.

- Det er en sejr for bøsser og lesbiske par, som har kæmpet i så lang tid for deres basale civile rettigheder. Det er en sejr for deres børn, hvis familier nu bliver anerkendt som alle andre, sagde den amerikanske præsident, Barack Obama, som reaktion på dommen.

Annonce:

Mange par i de stater, hvor homoseksuelle ægteskaber ikke har været tilladt, har allerede planlagt at gifte sig, skriver Time.

- Afgørelsen om homoægteskaber er et stort skridt mod ligestilling, skrev Obama på Twitter lige efter afgørelsen.

Befolkningen støtter homo-ægteskaber
Gallup-undersøgelser har siden 2011 vist, at et flertal i den amerikanske befolkning støtter homoseksuelles ret til at gifte sig. En meningsmåling i maj i år viste, at 60% af amerikanerne nu går ind for homoseksuelle ægteskaber.

Afgørelsen ses som en historisk triumf for den amerikanske bevægelse, der kæmper for bedre borgerrettigheder til bøsser og lesbiske.

- Nogle gange er der dage som denne, hvor en lang, konstant indsat bliver belønnet med retfærdighed, der rammer som et lynnedslag, sagde Obama efter afgørelsen.

- Når alle amerikanere bliver behandlet ens, så er vi alle sammen mere frie.

Annonce:

I en skelsættende afgørelse i juni 2013 bestemte USA's Højesteret, at man ikke kunne definere ægteskab som værende mellem en mand og en kvinde.

Det åbnede for, at gifte homoseksuelle kunne nyde samme rettigheder og privilegier som heteroseksuelle. Men dommen lod det dengang fortsat være op til de enkelte delstater, om homo-ægteskaber skulle være lovlige eller ej.

Nu har den amerikanske højesteret afgjort, at homoseksuelles ret til at blive gift er garanteret af den amerikanske forfatning, der gælder i alle stater.

Der venter dog stadig mange udfordringer for homoseksuelle, blandt andet diskrimination på bolig- og jobmarkedet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: