Højhuskrig raser i København: Vild skyskraber skal konkurrere med milliard-forlystelsespark

En gruppe initiativtagere er klar til at bygge en kæmpe forlystelsespark og nordens største bygning i København, men nu har en ny spiller kastet sig ind i kampen

(Foto: H.C. Andersen Tower)
(Foto: H.C. Andersen Tower)
Følg Samfund

En regulær krig om retten til at bygge et højhus er brudt ud i København.

I maj løftede en gruppe initiativtagere sløret for et storstilet projekt, der skulle munde ud i en H.C. Andersen-forlystelsespark større end Tivoli og nordens største bygning.

Omgivelserne vil være Nordhavn i København, og den får ikke får lidt.

Projektet skal fylde 85.000 kvadratmeter og blandt andet bestå af et 280 meter højt tårn, en forlystelsespark, butikker, konferencecenter, lejligheder, boliger til socialt udsatte unge og et hotel.

Men nu vil en anden spiller også lege med. Endda allerede inden Københavns Kommune har taget stilling til, om det overhovedet kan lade sig gøre.

Klar med milliardprojekt: Gigantisk forlystelsespark på vej til Danmark

Det skriver Magasinet København.

Ifølge mediet skal der placeres to sejlformede skyskrabere på 330 meter og 190 meter med navnet Great Northen. I så fald vil det blive Europas højeste hus, hvis man ser bort fra Moskva, skriver magasinet.

Under navnet Great Northern skal højhusene placeres på en stor fælles base som et titanisk, tomastet sejlskib ved landgangen til København. Her kan du se uddrag af projektmaterialet.

Du kan også se billeder af projektet her

I strid med planer
Først mandag d. 19 juni vil det blive behandlet på et møde i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, men det bliver ikke bare en formsag. Tværtimod.

'To private udviklere har uafhængigt af hinanden henvendt sig til forvaltningen med projekter i Ydre Nordhavn i kommuneplanens perspektivområde. I projekterne indgår højhuse på op til 330 meter.

'Projekterne er ved deres placering i perspektivområdet i strid med rækkefølgeplanen i Kommuneplan 2015. Der skal tages stilling til revision af rækkefølgeplanen som led i udarbejdelsen af Kommuneplan 2019. Projekterne bryder ligeledes med masterplanen for Nordhavn. Projekterne er foreslået placeret i det område, der i Lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S er udlagt til adgangsvej til den kommende containerterminal. Metro til området forventes først at åbne i 2030, skriver Københavns Kommune.

Fakta om fællesindstillingen fra de to projekter

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,

  1. at to konkrete projekter indeholdende højhuse på op til 330 meter afvises, idet projekterne ikke er i overensstemmelse med Masterplanen for udviklingen af Nordhavn, som ligger til grund for de hidtil vedtagne lokalplaner i Nordhavn.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender
     
  2.  at rækkefølgeplanen i Kommuneplan 2015 følges, og at behovet for yderligere areal til byudvikling og dermed en eventuel ændring i rækkefølgeplanen indgår i kommuneplanrevisionen frem mod Kommuneplan 2019.

H.C. Andersen-forlystelsespark
Ekstra Bladet har tidligere talt med en af initiativtagerne bag planerne om H.C.Andersen Adventure Tower, og han har store ambitioner.

- Vi vil gerne bygge en højt tårn, der er omgivet af en forlystelsespark og en offentlig park. Men det er vigtigt at understrege, at der ikke bare er tale om en forlystelsespark, men meget mere end det, siger den tidligere Nordea erhverskundedirektør Kurt Immanuel Pedersen til Ekstra Bladet og tilføjer.

- Arealet er 85.000 kvadratmeter stort, så der er plads til at lave nogle fortryllende oplevelser både inden- og udendørs. Det hele skal være i H.C. Andersens ånd, og det er vigtigt for os, at alle københavnere kan lide det, ligesom det også skal bidrage til lokalsamfundet. Vi vil lave en park på niveau med Legoland og Tivoli, siger han til Ekstra Bladet.

Fakta om højhus-krigen

Great Nothern

- Beskrivelse: To højhuse placeret på en base, der bl.a. tænkes at integrere en kommende metrostation samt parkering og et indkøbscenter

- Omfang: Ét højhus på 330 meter og 112.000 m². Ét højhus på 190 meter og 31.000 m². En 5-etagers base på 140.000 m² inkl. parkering.

- Anvendelse: Blandede funktioner i form af boliger, erhverv, hotel og detailhandel.

- Grundstørrelse: Ukendt

- Byggeri i alt: 283.000 m²

 

H. C. Andersen Adventure Tower

- Beskrivelse: Et offentligt tilgængeligt højhus placeret i en forlystelsespark med et H.C. Andersen tema og et offentligt tilgængeligt friareal.

- Omfang: Et højhus på 280 meter og ca. 99.000 m². Byggeri i forlystelsesparken på ca. 30.000 m² (under 24 meter i højde). Ca. 36.000 m² parkering i konstruktion med ca. 9.000 m² i plint ved tårnet og ca. 27.000 m² placeret i de offentligt tilgængelige friarealer. Rundt om forlystelsesparken på ca. 45.000 m² forventes ca. 30.000 m² offentligt tilgængeligt friareal (begge inkl. byggeri).

- Anvendelse: Blandede funktioner i form af boliger, erhverv, hotel, forlystelser og detailhandel. Ca. 6.000 m² almene boliger.

- Grundstørrelse: 85.000 m²

- Byggeri i alt: 127.500 m²

 

 

 

Forlystelser inde og ude
Ifølge Kurt Immanuel Pedersen den store bygning rumme adskillige funktioner, mens der vil være mulighed for masse sjov ude og inde.

- Vores parks forlystelser vil allesammen have en forbindelse til H.C. Andersen og hans eventyr. Det kan eksempelvis være en 4D-biograf, hvor du kan mærke kulden og varmen i 'Den lille pige med svovlstikkerne' eller et spøgelsestog, der handler om Fyrtøjet, siger Kurt Immanuel Pedersen til Ekstra Bladet.

11-årig pige dræbt i rutsjebane-ulykke i stor forlystelsespark

Det er firmaet FORREC, der skal stå for at udvikle selve forlystelsesparken, hvis det bliver aktuelt. De har tidligere været med til at bygge Legoland i Tyskland, Universial Studios i Florida og adskillige andre store forlystelsesparker.

 

Udviklingen af parken er dog stadig i sin indledende fase, og de vil gå mere i dybden, hvis projektet bliver godkendt af politikerne. Ekstra Bladet følger naturligvis mødet d. 19 juni i Københavns Kommune.

Seneste nyt

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.