Annonce:
Annonce:

Højsæson for skilsmisser: Sådan overlever jeres parforhold ferien

Sommer- og juleferier er højsæsonen for skilsmisser, men det er muligt at komme problemerne i forkøbet. Sexolog og terapeut, Lene Søe, giver her sit bud på hvordan

- Så snart man skændes, er der lukket for kommunikationen, siger Lene Søe. Foto: Colourbox
- Så snart man skændes, er der lukket for kommunikationen, siger Lene Søe. Foto: Colourbox
Annonce:
Følg Samfund

Er dine sommerplaner med familien slet ikke gået som planlagt, eller frygter du, hvad der sker, når du og din partner først kommer af sted på ferie og endelig får tid til at kigge hinanden i øjnene?

Så er du langt fra den eneste.

Derfor er det åbne forhold frækt

Sommer- og juleferier er højsæsonen for skilsmisser, og det er ikke uden grund, fortæller sexolog og terapeut, Lene Søe:

- I en travl hverdag bliver mange par afledt af sport, arbejde og børn. Når man tager væk og rejser på ferie, får man pludselig tid til at kigge hinanden i øjnene. Og så er det, at man bliver konfronteret med det, der ikke fungerer i ens forhold.

Artiklen fortsætter under billedet...

Terapeut, Lene Søe, giver her sit bud på, hvordan man kan overleve problemerne i sit parforhold. Privatfoto.
Terapeut, Lene Søe, giver her sit bud på, hvordan man kan overleve problemerne i sit parforhold. Privatfoto.
 

Annonce:

Forskellige forventninger
For nogle begynder selv de mindste ting ved den anden at blive irriterende, mens andre pludselig føler, at man ikke længere har noget til fælles med sin kæreste eller ægtefælle.

- I hverdagen møder man det i små doser, og så tænker man ikke så meget over, at den ene har andre behov end den anden, mens det på ferien kan synes konstant: Hun vil gerne slikke sol, mens han gerne vil være aktiv. Eller hun vil gerne tale følelser og parforhold, mens han bare gerne vil nyde ferien, fortæller Lene Søe.

Fem grunde til du stadig er single

Destruktive skænderier
Det nytter dog hverken at holde irritationerne for sig selv eller at tage det helt store skænderi på ferien, hvor tiden nu ellers er til det. I stedet er det vigtigt at lytte til hinanden og tælle til 10. Eller 100, hvis det er nødvendigt.

- Så snart man skændes, er der lukket for kommunikationen. Og så går det galt.

Annonce:

- At kunne indrømme fejl og sige undskyld er fantastisk. Det er en erkendelse. Første skridt på vejen til et bedre forhold. Det er vigtigt at kigge indad og tænke; 'hvordan vil jeg gøre det bedre næste gang?'

Telefontjek ødelægger dit parforhold

- Og hvad så, hvis det hele bare blev for meget, og man ikke engang nåede at tælle til tre, før man råbte eller vrissede ad den anden?

- Så har man et problem. Et skænderi er så destruktivt, som noget overhoved kan være. Du skal åbne op, før det bliver for sent, men først når du er klar til at lytte på den anden part. Man kommer ingen vegne af at skændes, lyder det fra Lene Søe.

Gode råd, før konflikterne optrappes:

Husk, at forventningsafstemme:
- Sæt jer ned og lav en forventningsafstemning inden ferien. Hvad har I begge lyst til? Og hvordan sørger I for både at nå det ene og det andet? På den måde kommer I problemerne i forkøbet.

Løbende hovedrengøring:

- Lad ikke problemerne hobe sig op. Tal sammen i løbet af ugen - og året - og åbn op, når der er noget under opsejling. Lyt til dig selv, når der er en irritation og find hurtigst muligt ud af, hvad det handler om.

Rum hinanden:

- Lær af hinanden og rum hinanden som I gjorde i starten, da alt handlede om nyforelskelsen. Man kan stadig lære meget af hinanden, selvom det ikke føles sådan.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: