Højskolernes opråb: Vil gå i karantæne sammen

Mange højskoleelever er nu gået sammen for at sprede budskabet om, at de vil vende tilbage til højskolerne i selvvalgt karantæne

Landets højskoler er indtil videre lukket ned til 10. maj. Foto: POLFOTO/Finn Frandsen
Landets højskoler er indtil videre lukket ned til 10. maj. Foto: POLFOTO/Finn Frandsen
Følg Samfund

- Jeg synes virkelig, at det er hårdt lige nu at være ung, siger Marie Valgreen fra Testrup Højskole og tilføjer:

- Jeg har sat studiet på pause et semester for at komme på højskole. Nu står jeg til, at det bliver aflyst. Hvis ikke vi kommer tilbage den 10, så har vi fået at vide, at hele opholdet bliver aflyst.

Marie Valgreen har sammen med sin højskole stiftet Facebook-gruppen 'HØJSKOLERNES OPRÅB’, hvor elever fra højskoler landet over har samlet sig med et fælles ønske om genåbning.

Gruppen blev oprettet tirsdag aften og har i skrivende stund 1920 medlemmer.

- Man kunne komme i isolation på højskolen, så vi ikke tog hjem før sommer og kommer i karantæne efter, lyder det fra Marie Valgreen, men er også en af de ideer, der går igen i gruppen.

Isolation vil mindske smitten
Et af argumenterne for isolering på højskolerne er, at smittespredningen vil blive mindsket, da mange elever efter lukningen er nødsaget til at 'couchsurfe'.

- I gruppen skriver flere, at de bliver nødt til at flytte rundt, fordi de ikke har noget sted at bo. Det lyder jo helt skørt. Det spreder netop smitte, siger Marie Valgreen.

'Men spreder det ikke smitte ved at komme tilbage på højskolerne?'

- Jeg tror ikke, at der er større risiko ved det, end der er ved for eksempel at åbne en børnehave, fordi vi faktisk godt kan finde ud af at holde afstand og spritte af.

- Vi skal selvfølgelig følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger og det kan betyde, at vi skal spise af flere omgange for ikke at være for mange mennesker samlet, gøre mere rent og spritte af.

Ikke fokus på værdi
For Marie Valgreen handler opråbet også om, at regeringen forholder sig til højskolernes mulighed for genåbning og nævner dem på pressemøderne, selvom de udgør en lille del af samfundet.

- Så kan det godt være, at de siger, at det ikke kan lykkedes sundhedsfagligt, også er det det. Det er jo fair nok. Men at de har taget stilling til det og taget diskussionen. Det er det, jeg håber, fortæller Marie Valgreen.

- ’Er opråbet lige så meget fordi, at i ikke vil gå glip af oplevelsen ved at være på højskole?’

- Det er det selvfølgelig. Det er klart. Det er frustrerende at gå herhjemme og måske se frem til ikke at skulle noget indtil sommerferien, når man havde forventet, at man skulle på højskole.

Et højskoleophold varer typisk mellem fire til fem måneder. Der går derfor ifølge Marie Valgreen meget tabt for eleverne ved at holde dem lukket.

- Der er meget fokus på økonomi, nu åbner vi skolerne, så forældrene kan komme på arbejde. Men der er så meget med utrolig stor værdi og betydning, som man ikke kan måle og veje i kroner og øre, siger hun.

Hun er ikke i tvivl om, at højskolerne vil lykkedes med at følge anbefalinger, hvis de blev genåbnet.

Næste skridt ifølge Marie Valgreen er at skrive et åbent brev til kulturministeren, hvor argumenterne for genåbning kan fremlægges.

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+