Højteknologisk udstyr for 10 mio. stjålet: Det er lidt mystisk

Ukendte gerningsmænd har nappet højteknologiske endoskoper til en anslået værdi på cirka 10 millioner kroner fra Odense Universitets Hospital

Sådan ser de omtalte endoskoper ud. Foto: Odense Universitets Hospital
Sådan ser de omtalte endoskoper ud. Foto: Odense Universitets Hospital
Følg Samfund

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Fyns Politi efterforsker mystisk sag om tyveri af mellem 25 og 30 såkaldte endoskoper, der er forsvundet fra Endoskopisk Afdeling på Odense Universitets Hospital i lørdags.

Det oplyser hospitalsdirektør Kim Brixen til Ekstra Bladet.

Tyveriet har heldigvis begrænset konsekvens, når det gælder genen for patienter. Mellem 40 og 50 patienter berøres af tyveriet. Alene mandag har det været nødvendigt at udsætte undersøgelse af 23 patienter. De må vente et døgn ekstra på at blive screenet for eksempelvis tyktarmskræft.

Andre er blevet tilbudt undersøgelser på hospitaler i Svendborg eller Nyborg, og så har lægerne på Odense Univeristets Hospital lånt udstyr andre steder for at kunne klare de akutte opgaver, som der også forvemntes en del af.

- Desværre har tyvene taget de nyeste modeller. Det er endoskoper af høj kvalitet og med lyslederfibre i sig. Endoskoperne har været opbevaret under lås og slå på behørig vis, så det er lidt mystisk, siger Kim Brixen, som ikke ønsker at komme med bud på, hvem pokker i alverden, der kan finde på at stjæle den slags.

Ud over screeninger i tyktarmen bruges kablerne også til at undersøge mavesæk og forsnævringer på galdevejene.

Hospitalet forventer at komme op i fulde omdrejninger igen allerede fra i næste uge.

- Det er ubekvemt for de patienter, der venter på at blive undersøgt for kræft, fordi de må vente en dag ekstra. Men helbredsmæssigt er det ikke noget problem. VI kan stadig behandle de akutte patienter, siger hospitalsdirektøren.

Endoskopisk Afdeling ligger i vestfløjen på hospitalet i forlængelse af den eksisterende hovedbygning. I lørdags var der faktisk ikke rigtig nogen aktivitet på afdelingen, der rent undtagelsesvist havde lukket for screeninger.

Et endoskop er en bøjelig kikkert med lys og kamera, som kan bruges til undersøgelser af patientens indre via kroppens naturlige åbninger.

Kikkertundersøgelserne bruges til at diagnosticere og behandle en lang række sygdomme, og der kan for eksempel også tages vævprøver og stoppe små blødninger.

Det er ifølge Kim Brixen utænkeligt, at tyve kan finde på at sælge endoskoper 'nede på hjørnet', fortæller han til Fyens.dk.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind