Højtstående imamer: IS fatter ikke koranen

Terrorister fejlfortolker koranen og Muhammeds ord, når de dræber i islams navn, fastslår flere fremtrædende imamer nu

Lederen af Al-Azhar Universitetet i Kairo, som er en af sunni-muslimernes mest prestigefyldte læreanstalter, storimamen Ahmed el-Tayeb (til venstre) betegner terrorgrupper som Islamisk Stat, Al-Qaida og Al Nusra som fremmede for Islam både dogmatisk, lovmæssigt, moralsk og historisk. (Arkivfoto: AP)
Lederen af Al-Azhar Universitetet i Kairo, som er en af sunni-muslimernes mest prestigefyldte læreanstalter, storimamen Ahmed el-Tayeb (til venstre) betegner terrorgrupper som Islamisk Stat, Al-Qaida og Al Nusra som fremmede for Islam både dogmatisk, lovmæssigt, moralsk og historisk. (Arkivfoto: AP)
Følg Samfund

Når terrororganisationer som Islamisk Stats mishandler og dræber i Islams navn, har de ikke forstået en brik af hverken koranen eller profeten Muhammeds lære.

Det er budskabet fra flere af Sunni-islams allerhøjeste overhoveder, som nu lægger kraftig afstand til terrorbevægelser, påkalder sig koranen og Muhammeds ord for deres voldshandlinger og grundlag.

Det rapporterer blandt andre den arabiske udgave af BBC.

Lederen af Al-Azhar Universitetet i Kairo, som er en af sunni-muslimernes mest prestigefyldte læreanstalter, storimamen Ahmed el-Tayeb betegner terrorgrupper som Islamisk Stat, Al-Qaida og Al Nusra som fremmede for Islam både dogmatisk, lovmæssigt, moralsk og historisk.

Reform af undervisning
Han kalder slagterierne i Islams navn for 'ekstremistiske tendenser, som er vokset ud af fejlfortolkninger af nogle tekster i den hellige koran og Sunnah (en samling af leveregler, som er overleveret fra profeten Muhammed, red.), skriver den egyptiske avis ahramonline.

Imamens kraftige afstandtagen til de omsiggribende slagterier, som blandt andre Islamisk Stat udfører i islams navn, skete under en konference om anti-terrorisme i Mekka.

Her efterlyste han ifølge avisen Ahram mere 'kontrol' og en reform af den religiøse undervisning, hvor han efterlyser mere fokus på tolerance.

Intolerant udlægning af islam
Storimamen vil have rettet de 'falske og tvetydige begreber', som terrororganisationerne misbruger i deres krig mod 'de vantro'.

Han er ikke alene om at lægge afstand til terroristernes falske, intolerante og ekstreme udlægning af islam.

Også Abdul Rahman Al-Sudais, som er imam i verdens største moske Masjid al-Haram, som ligger på muslimernes allerhelligste sted i Mekka, slår fast, at terrorgrupperne er uislamiske, siger han til arabisk BBC.

El-Tabey har også ved en konference for muslimske lærde opfordret til, man lægger vægt på islams fælles værdier til at forene folk:

- Jeg håber, at folk følger læren, som de er vokset op med, lød det, før han understregede behovet for at bruge islam til at skabe tolerance frem for konflikter, skriver ahramonline.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?