Annonce:
Annonce:

Holland vil tillade dødshjælp til raske ældre uden livsgnist

Ældre, som mener, de har fuldendt deres liv, skal på værdig måde kunne hjælpes til at dø, skriver ministre

Annonce:
Følg Samfund

Næsten 15 år efter, at Holland indførte aktiv dødshjælp, er regeringen klar til at gå et skridt længere. Ældre mennesker, der ikke er syge, skal have mulighed for at få hjælp til at dø, hvis de føler, deres liv er fuldbragte.

Forslaget, som formentlig ikke vil blive behandlet før valget i Holland i marts, har torsdag udløst en heftig debat i landet.

- Folk, som efter grundige overvejelser mener, at de har fuldendt deres liv, skal være i stand til under stramme betingelser at afslutte deres liv på den værdige måde, som de måtte vælge, skriver sundhedsministeren og justitsministeren i et brev til parlamentet.

Holland og nabolandet Belgien blev de første lande i verden til at indføre aktiv dødshjælp i 2002.

Det nye udspil vil først blive til lovforslag efter rådslagninger med læger og andre medicinske eksperter.

Annonce:

"At have fuldendt ens liv er hovedsageligt noget, som føles blandt ældre" hedder det. Derfor er forslaget rettet mod ældre mennesker.

Det skal være folk, som "ikke længere ser nogen mulighed for, at deres liv giver nogen mening, og som dybtfølt mærker deres tab af uafhængighed og som forbliver isoleret eller ensomme, fordi de har mistet en elsket", skriver de to hollandske ministre.

- Men for at være i stand til at gøre en ende på deres liv behøver de hjælp, skriver sundhedsminister Edith Schippers.

Over 70 procent, der har modtaget aktiv dødshjælp i Holland, har været kræftpatienter. Men der er i andre lande blevet set skævt til den hollandske lovgivning. Blandt andet, at man tillader aktiv dødshjælp til syge børn mellem 12 og 18 år, hvis de selv giver udtryk for det.

Der er en række skrappe krav til, at dødshjælp kan komme på tale. Mindst to læger skal skrive under på, at der ikke er andre meningsfulde udveje for patienterne og ingen udsigt til helbredelse.

Aktiv dødshjælp er forbudt i Danmark, men tidligere meningsmålinger har vist, at der i befolkningen er stort flertal for at lovliggøre praksissen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: