Hollande til Grækenland: Pas nu på!

Tonen skærpes fra flere sider over for Grækenland. Sidste frist for at holde landet i eurozonen nærmer sig

Følg Samfund

Der bliver mandag skruet voldsomt op for retorikken over for Grækenland fra både Bruxelles og flere EU-hovedstæder.

Det sker, efter at endnu et forsøg på at løse den græske gældskrise i weekenden slog fejl. Den græske delegation forlod forhandlingerne i Bruxelles efter bare 45 minutter.

Frankrigs præsident, François Hollande, advarer ifølge nyhedsbureauet dpa om, at tiden rinder ud.

- Pas nu på. Der er ingen tid at spilde, vi må hurtigst muligt se at få genoptaget forhandlingerne, siger Hollande og varsler "en periode, der kan være turbulent", hvis ikke der bliver fundet en løsning.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, holder dog ifølge flere medier fast i sin plan om at rejse til Moskva senere på ugen.

Tsipras siger samtidig til en græsk avis, at der er brug for "betydelige indrømmelser" fra kreditorerne, som han beskylder for "politisk opportunisme".

Tsipras siger til avisen Efimerida Ton Syntakton, at Grækenland vil "vente tålmodigt", indtil kreditorerne bliver "mere realistiske" i deres krav.

Spaniens udenrigsminister, José Manuel Garcia-Margallo, siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at han ser en "reel risiko" for, at Grækenland må forlade eurosamarbejdet.

Også fra Tyskland kommer en skarp advarsel fra talsmand Martin Jaeger i Finansministeriet.

- Bolden er på Grækenlands banehalvdel. Det er ene og alene op til den græske side at besvare institutionernes generøse tilbud, siger talsmanden ifølge AFP.

EU-Kommissionen valgte mandag for første gang at offentliggøre detaljer fra det kompromisforslag, der har ligget på bordet.

Ved kommissionens daglige pressebriefing i Bruxelles bekræfter talsmænd blandt andet, at man ønsker, at Grækenland i år skal nå et primært budgetoverskud på én procent af bruttonationalproduktet. Og at målet nu er 3,5 procent i 2018.

- Vi har allerede reduceret målene betydeligt. Der er gjort ganske store indrømmelser og udvist betydelig fleksibilitet. Der er ikke tale om en ensrettet gade, siger talsmand Annika Breidthardt.

Cheftalsmand Margaritis Schinas afviser samtidig at kommentere udtalelser fra den tyske EU-kommissær, Günther Oettinger, om, at man må lave en nødplan, fordi Grækenland risikerer at havne i "nødretstilstand" 1. juli.

En græsk regeringstalsmand forsøger dog ifølge Reuters at nedtone dramaet.

- Vi har stort set nået grænsen. Men vi er ikke naive. Vi er optimistiske, for ingen af parterne har interesse i ikke at lave en aftale, siger talsmand Gabriel Sakkelardis.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+